Ό,τι συμβαίνει στο σώμα επηρεάζει το μυαλό και οτιδήποτε συμβαίνει στο μυαλό επηρεάζει το σώμα (OSHO)

Ό,τι συμβαίνει στο σώμα επηρεάζει το μυαλό και οτιδήποτε συμβαίνει στο μυαλό επηρεάζει το σώμα (OSHO)

Το σώμα σας δεν είναι μόνο φυσικό. Μέσω της καταπίεσης έχουν εισχωρήσει στους μυς σας, στη δομή του σώματός σας, πολλά άλλα πράγματα. Όταν καταπιέζετε τον θυμό σας, το δηλητήριο καταλήγει στο σώμα. Πηγαίνει στους μυς, πηγαίνει στο αίμα. Όταν καταπιέζετε κάτι, ό,τι κι αν είναι, δεν πρόκειται μόνο για ένα πνευματικό φαινόμενο, είναι επίσης σωματικό, διότι στην πραγματικότητα δεν είστε διαιρεμένοι. Δεν είστε σώμα «και» μυαλό είστε σωματοπνευματικοί, ψυχοσωματικοί. Είστε και τα δύο μαζί. Άρα, ότι συμβαίνει στο σώμα επηρεάζει το μυαλό και οτιδήποτε συμβαίνει στο μυαλό επηρεάζει το σώμα. Σώμα και μυαλό είναι οι δύο πλευρές της ίδιας οντότητας.

 

Για παράδειγμα, εάν θυμώσετε, τι συμβαίνει στο σώμα; Όποτε θυμώνετε, απελευθερώνονται στο αίμα ορισμένα δηλητήρια. Δίχως τα δηλητήρια αυτά δεν θα τρελαθείτε αρκετά ώστε να θυμώσετε. Έχετε στο σώμα σας ορισμένους αδένες, και οι αδένες αυτοί απελευθερώνουν ορισμένες χημικές ουσίες. Τώρα, αυτό είναι επιστημονική, όχι μόνο φιλοσοφική, γνώση. Το αίμα σας δηλητηριάζεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν είστε θυμωμένοι μπορείτε να κάνετε πράγματα που δεν μπορείτε να κάνετε συνήθως. Είστε θυμωμένοι, και γι’ αυτό έχετε τη δύναμη να σπρώξετε έναν μεγάλο βράχο – συνήθως δεν μπορείτε να το κάνετε. Αργότερα αδυνατείτε ακόμα και να πιστέψετε ότι θα μπο ρούσατε να σπρώξετε αυτόν τον βράχο, ή να τον πετάξετε ή να τον σηκώσετε. Όταν επανέλθετε στην κανονική σας κατάσταση, δεν θα είστε ικανοί να τον σηκώσετε, διότι δεν θα είστε οι ίδιοι. Στο αίμα σας κυκλοφορούσαν ορισμένες χημικές ουσίες βρισκόσασταν σε μια έκτακτη κατάσταση, η συνολική σας ενέργεια είχε επιστρατευτεί για δράση.

 

Ένα ζώο, όμως, όταν θυμώνει, απλώς θυμώνει. Δεν επηρεάζεται από κανένα ηθικό στοιχείο, από κανένα δίδαγμα: απλώς θυμώνει και ο θυμός ελευθερώνεται. Όταν θυμώνετε εσείς, θυμώνετε όπως κάθε άλλο ζώο, κατόπιν όμως υπάρχουν η κοινωνία, η ηθική, η εθιμοτυπία και χιλιάδες άλλα πράγματα. Πρέπει να καταπνίξετε τον θυμό σας. Πρέπει να δείξετε ότι δεν είστε θυμωμένοι, πρέπει να χαμογελάστε με ένα ζωγραφισμένο χαμόγελο. Πλάθετε ένα χαμόγελο και καταπνίγετε τον θυμό. Τι συμβαίνει στο σώμα σας; Το σώμα ήταν έτοιμο για μάχη – ή θα παλέψει ή θα διαφύγει από τον κίνδυνο, ή θα τον αντιμετωπίσει ή θα απομακρυνθεί από αυτόν. Το σώμα ήταν έτοιμο να κάνει κάτι: ο θυμός είναι απλώς μια ετοιμότητα για δράση. Το σώμα θα γινόταν βίαιο, επιθετικό.

 

Αν μπορούσατε να φερθείτε βίαια και επιθετικά, τότε η ενέργεια θα εκτονωνόταν. Μα δεν μπορείτε να το κάνετε δεν είναι βολικό , άρα το καταπνίγετε. Και τότε τι θα συμβεί σε όλους εκείνους τους μυς που ήταν έτοιμοι να συνεπιτεθούν; Θα σακατευτούν. Η ενέργεια τους σπρώχνει να φερθούν επιθετικά, κι εσείς τους πιέζετε πάλι, προκειμένου να μη γίνουν επιθετικοί. Θα υπάρξει μια σύγκρουση. Στους μυς σας, στο αίμα σας, στους σωματικούς ιστούς σας, θα υπάρξει μια σύγκρουση. Είναι έτοιμοι να εκφράσουν κάτι κι εσείς τους πιέζετε να μην το εκφράσουν. Τους καταπιέζετε. Και τότε το σώμα σας σακατεύεται.

 

Αυτό συμβαίνει με κάθε συναίσθημα και συνεχίζει να συμβαίνει τη μία μέρα μετά την άλλη, για χρόνια. Και τότε το σώμα σας σακατεύεται από την κορφή ως τα νύχια. Όλα τα νεύρα καταστρέφονται δεν έχουν ροή, δεν είναι υγρά, δεν είναι ζωντανά. Έχουν νεκρωθεί, έχουν δηλητηριαστεί και έχουν γίνει όλα κόμπος. Δεν λειτουργούν φυσικά.

 

Κοιτάξτε οποιοδήποτε ζώο και δείτε τη χάρη του σώμα τος. Τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα; Γιατί δεν έχει την ίδια χάρη; Όλα τα ζώα έχουν χάρη – γιατί δεν έχει την ίδια χάρη το ανθρώπινο σώμα; Τι του έχει συμβεί; Κάτι του έχετε κάνει. Το έχετε συνθλίψει, και ο φυσικός αυθορμητισμός της ροής του έχει χαθεί, λιμνάζει. Σε κάθε μέρος του σώματός σας υπάρχει δηλητήριο. Σε κάθε μυ του σώματός σας υπάρχει καταπιεσμένος θυμός, καταπιεσμένη σεξουαλικότητα, καταπεσμένη απληστία, ζήλια, μίσος. Όλα καταπιέζονται εκεί. Το σώμα σας πραγματικά ασθενεί.

 

Οι ψυχολόγοι λένε ότι έχουμε δημιουργήσει μια πανοπλία γύρω από το σώμα και ότι το πρόβλημα είναι η πανοπλία αυτή. Αν σας επιτραπεί να εκφραστείτε πλήρως όταν θυμώσετε, τι θα κάνετε; Όταν θυμώνετε, αρχίζετε να σφίγγετε τα δόντια σας θέλετε να κάνετε κάτι με τα νύχια και με τα χέρια σας, επειδή έτσι θα αντιμετώπιζε την κατάσταση η ζωική κληρονομιά σας. Θέλετε να κάνετε κάτι με τα χέρια σας, να καταστρέψετε κάτι Αν δεν κάνετε τίποτα, τα δάχτυλά σας θα σακατευτούν θα χάσουν τη χάρη τους, την ομορφιά τους. Δεν θα είναι ζωντανά μέλη. Και το δηλητήριο είναι εκεί, άρα όταν σφίγγετε το χέρι κάποιου, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άγγιγμα ούτε ζωή, γιατί τα χέρια σας είναι νεκρά.

 

Το νιώθετε. Αγγίξτε το χέρι ενός μικρού παιδιού, υπάρχει μια ανεπαίσθητη διαφορά. Εάν ένα παιδί δεν θέλει να σας δώσει το χέρι του, τότε κανένα πρόβλημα, θα αποτραβηχτεί. Δεν θα σας δώσει ένα νεκρό χέρι, απλώς θα αποτραβηχτεί. Ωστόσο, αν θέλει να σας το δώσει, τότε θα νιώσετε λες και το χέρι του λιώνει μες στο δικό σας. Τη ζεστασιά, τη ροή – λες και φτάνει στην άκρη του χεριού ολόκληρο το παιδί, το ίδιο το άγγιγμα, και εκφράζει όλη την αγάπη που είναι δυνατόν να εκφράσει κάποιος.

 

Όμως το ίδιο παιδί, όταν μεγαλώσει, θα ανταλλάσσει χειραψίες λες και το χέρι του δεν είναι παρά ένα νεκρό όργανο. Δεν θα φτάνει στην άκρη του, δεν θα κυλάει μέσα του. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχουν εμπόδια. Ο θυμός εμποδίζεται, και πράγματι, προτού αποκτήσει πάλι ζωή το χέρι σας για να εκφράσει αγάπη, πρέπει πρώτα να περάσει από μια βαθιά έκφραση θυμού. Αν ο θυμός δεν εκτονωθεί, εμποδίζει την ενέργειά σας και η αγάπη δεν μπορεί να κυλήσει.

 

Ολόκληρο το σώμα σας έχει γεμίσει εμπόδια, όχι μόνο τα χέρια σας. Κι έτσι, όταν αγκαλιάζετε κάποιον, μπορείτε να τον φέρετε κοντά στο στήθος σας, αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να φέρετε κάποιον κοντά στην καρδιά σας. Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα. Μπορείτε να κρατήσετε κάποιον κοντά στο στήθος σας – αυτό είναι κάτι σωματικό. Αλλά αν έχετε μια πανοπλία γύρω από την καρδιά σας , κάτι που εμποδίζει τα συναισθήματά σας, τότε το άλλο άτομο παραμένει στην ίδια απόσταση που είχε εξαρχής καμία οικειότητα δεν είναι δυνατή. Αν όμως πραγματικά φέρετε κάποιον κοντά σας και δεν υπάρχει πανοπλία, κανένα τείχος ανάμεσα σ’ εσάς και το άτομο αυτό, τότε η καρδιά σας θα συντηχθεί με την καρδιά του άλλου. Θα υπάρξει μια συνάντηση, μια επαφή.

 

Όταν το σώμα σας γίνει πάλι δεκτικό και δεν υπάρχουν εμπόδια, τίποτα που να σας δηλητηριάζει γύρω σας, πάντα θα σας τυλίγει ένα ήπιο αίσθημα χαράς. Ό,τι κι αν κάνετε ή δεν κάνετε, πάντα θα αισθάνεστε μια ήπια δόνηση χαράς γύρω από το σώμα σας. Πράγματι, χαρά σημαίνει απλώς ότι το σώμα σας βρίσκεται σε συμφωνία, τίποτε άλλο – ότι το σώμα σας έχει έναν μουσικό ρυθμό, τίποτε άλλο. Χαρά δεν σημαίνει απόλαυση: η απόλαυση πρέπει να αντληθεί από κάτι άλλο. Χαρά σημαίνει απλώς να είστε ο εαυτός σας: ζωντανοί, απόλυτα ενεργητικοί, ζωηροί. Ένα αίσθημα απαλής μουσικής γύρω από το σώμα σας και μέσα στο σώμα σας, μια συμφωνία – αυτό είναι χαρά. Μπορείτε να αισθάνεστε χαρά όταν το σώμα σας έχει ροή, όταν κυλάει σαν ποτάμι.

 

 

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ

OSHO

Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ

 

Εικόνα: https://gr.pinterest.com/pin/Ad0ZFpMSjxWkDvLqapVou0fRFJCkM5haMM8p31aPEae8o2bOjkaFwPU/

 

 

 

 

 Facebook

Instagram

Follow Me on Instagram