
05 Φεβ Όποιος μυγιάζεται προδίδεται μόνος του (Lectures Bureau)
Πολλές φορές ακούμε την φράση «όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται». Την χρησιμοποιούμε για κάποιον που προδίδεται μόνος του. Καθώς γνωρίζει πως είναι υπεύθυνος ή ένοχος για κάτι θεωρεί πως το καθετί που λέγεται ή γίνεται τον αφορά και θα τον αποκαλύψει και έτσι αντιδρά σε σχόλια ή γεγονότα που στην πραγματικότητα δεν τον αφορούν.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο και λογοτέχνη Τάκη Νατσούλη, η παροιμιακή έκφραση είναι παραλλαγή μιας άλλης που λέει «όποιος έχει τη μύγα σκιάζεται».
Η ολόκληρη φράση είναι: «Ποιος έφαγε το μέλι; Όποιος έχει τη μύγα στο σκιάδι (δηλαδή στο καπέλο του)». Από την ολόκληρη, λοιπόν, αυτή φράση βγαίνει το περιστατικό του κλέφτη, που έφαγε το μέλι και προδόθηκε από την μύγα που κάθισε στο καπέλο του.
Όχι λοιπόν μόνο η μύγα , αλλά και το “μύγιασμα” αποκαλύπτει τους ένοχους ή τις ενοχές των ανθρώπων.
Lectures Bureau
ΠΗΓΕΣ : 1.enikos,gr
2 wictionary.org