Γίνεσαι ευυπόληπτος, όμως εσύ εξακολουθείς να είσαι μέσα στη μιζέρια και τη δυστυχία. (OSHO)

Γίνεσαι ευυπόληπτος, όμως εσύ εξακολουθείς να είσαι μέσα στη μιζέρια και τη δυστυχία. (OSHO)

Όταν ο πόνος του Νασραντίν έγινε αφόρητος, αναγκάστηκε να πάει σε έναν ειδικό για να διαγνώσει το πρόβλημά του.

 

«Το πρόβλημά σου,» είπε ο γιατρός, «μπορεί να θεραπευτεί με εγχείρηση. Θα χρειαστούν δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο και έξι μήνες σε απολύτως οριζόντια θέση.» «Γιατρέ, δεν μπορώ να αντέξω όλο αυτό το κόστος!» ούρλιαξε ο Νασραντίν.

 

«Τότε,» πρότεινε ο γιατρός, “με είκοσι πέντε δολάρια, μπορώ να ρετουσάρω την ακτινογραφία”. Αυτό είναι φτηνό — ρετουσάρεις την ακτινογραφία! Αυτό όμως δεν πρόκειται να σε κάνει υγιή. Εμείς αυτό ακριβώς κάνουμε. Συνέχεια ρετουσάρουμε την ακτινογραφία και θεωρούμε ότι θα συμβεί κάποιο θαύμα. Όταν στολίζεις το εγώ σου, ρετουσάρεις την ακτινογραφία. Αυτό όμως δεν πρόκειται να σε βοηθήσει καθόλου — δεν πρόκειται να σε βοηθήσει να γίνεις υγιής. Ασφαλώς αυτό είναι πιο φτηνό. Δεν χρειάζεται ούτε εγχείρηση ούτε έξοδα. Τι νόημα έχει όμως; Η μιζέρια και η δυστυχία σου παραμένουν.

 

Γίνεσαι ευυπόληπτος, όμως εσύ εξακολουθείς να είσαι μέσα στη μιζέρια και τη δυστυχία. Η κοινωνία σε τιμά, όμως εσύ εξακολουθείς να είσαι μέσα στη μιζέρια και τη δυστυχία. Στολίζεσαι με χρυσά μετάλλια, όμως εσύ εξακολουθείς να είσαι μέσα στη μιζέρια και τη δυστυχία. Εκείνα τα χρυσά μετάλλια δεν πρόκειται να εξαφανίσουν τη μιζέρια και τη δυστυχία σου. Είναι απλώς ένα ρετουσάρισμα της ακτινογραφίας. Όλα τα στολίδια του εγώ σε κάνουν όλο και πιο αδύναμο, επειδή το εγώ γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο αδύναμο. Το σώμα σου θα γίνεται πιο αδύναμο, ο νους σου θα γίνεται πιο αδύναμος και σιγά-σιγά, το εγώ που έχεις δημιουργήσει από το συνδυασμό του σώματος και του νου, θα γίνεται όλο και πιο αδύναμο. Ο φόβος θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος. Δεν θα σ’ αφήνει να ησυχάσεις. Δεν θα σ’ αφήνει να χαλαρώσεις. Δεν θα σου αφήνει καμία στιγμή ειρήνης.

 

Από τη στιγμή που το καταλαβαίνεις αυτό, τότε η όλη ενέργεια μπαίνει σε διαφορετική διάσταση. Χρειάζεται να γνωρίσεις τον εαυτό σου. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το τι λένε οι άλλοι για σένα. Έτσι κι αλλιώς, το εγώ ακούει αυτά που θέλει να ακούσει και ερμηνεύει αυτά που θέλει να ερμηνεύσει. Ποτέ δεν βλέπει τα ίδια τα γεγονότα. Ποτέ δεν επιτρέπεις σε ένα γεγονός να σου αποκαλυφθεί. Οι άνθρωποι που ζουν μέσα στο εγώ, ζουν πίσω από κουρτίνες. Κι εκείνες οι κουρτίνες δεν είναι αδρανείς, είναι πολύ δραστήριες — ό,τι περνάει από την κουρτίνα, η κουρτίνα το αλλάζει.

 

Οι άνθρωποι ζουν σε ένα νοητικό κόσμο, που είναι δικό τους δημιούργημα. Το εγώ είναι το κέντρο του κόσμου τους ή του ψεύτικου κόσμου τους – ονόμασέ το μάγια ή αυταπάτη – και γύρω από το εγώ δημιουργούν έναν κόσμο, που δεν είναι κόσμος κανενός άλλου. Μόνο εκείνοι ζουν μέσα σ’ εκείνο τον κόσμο.

 

Όταν εγκαταλείψεις το εγώ, εγκαταλείπεις κι έναν ολόκληρο κόσμο που έχεις δημιουργήσει γύρω του. Για πρώτη φορά είσαι ικανός να δεις τα πράγματα έτσι όπως είναι, όχι έτσι όπως θα τα ήθελες εσύ να είναι. Κι όταν έχεις την ικανότητα να γνωρίσεις τα γεγονότα της ζωής, γίνεσαι ικανός να γνωρίσεις την αλήθεια.

 

 

 

 

 

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ
OSHO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΕΜΠΕΛ
Εικόνα: https://gr.pinterest.com/heidi3214/surreal-photography/?lp=trueFacebook

Instagram

Follow Me on Instagram