«Τι οφείλω στους γονείς μου;» (OSHO)

«Τι οφείλω στους γονείς μου;» (OSHO)

Ένας ραβίνος φιλοξενούνταν από μια οικογένεια, και ο άνδρας του σπιτιού, εντυπωσιασμένος από την τιμή, προειδοποίησε τα παιδιά του να συμπεριφέρονται σοβαρά στο τραπέζι του δείπνου επειδή θα ερχόταν ο σπουδαίος ραβίνος. Όμως κατά τη διάρκεια του γεύματος γέλασαν με κάτι και τα έδιωξε από το τραπέζι.

Ο ραβίνος τότε σηκώθηκε και ετοιμάστηκε να φύγει.

«Συμβαίνει κάτι;» ρώτησε ο ανήσυχος πατέρας.

«Λοιπόν», είπε ο ραβίνος, «κι εγώ γέλασα!»

 

Λέτε, «Σε εκείνους (τους γονείς μου) οφείλω την ύπαρξή μου». Να είστε ευγνώμων γι αυτό, όμως δεν υπάρχει λόγος να νιώθετε ένοχος. «Πώς μπορώ να τους γυρίσω την πλάτη;» Δεν υπάρχει λόγος να τους γυρίσετε την πλάτη, αλλά δεν υπάρχει και λόγος να τους ακολουθήσετε. Συνεχίστε να τους αγαπάτε. Όταν διαλογίζεστε, μετά από κάθε διαλογισμό προσευχηθείτε στην ύπαρξη ότι «Κάτι από τον διαλογισμό μου να φτάσει στους γονείς μου». Να προσεύχεστε γι’ αυτούς, να είστε στοργικοί απέναντι τους, αλλά μην τους ακολουθείτε. Αυτό δεν θα βοηθήσει ούτε εσάς ούτε εκείνους.

Λέτε, «Τι οφείλω στους γονείς μου;» Οφείλετε αυτό, ότι πρέπει να είστε ο εαυτός σας. Οφείλετε αυτό, ότι πρέπει να είστε ευτυχισμένος, ότι πρέπει να είστε εκστατικός, ότι πρέπει να γίνετε ένας εορτασμός για τον εαυτό σας, ότι πρέπει να μάθετε να γελάτε και να χαίρεστε. Αυτό τους οφείλετε: τους οφείλετε διαφώτιση. Γίνετε πεφωτισμένος , και μετά πηγαίνετε στους γονείς σας για να μοιραστείτε τη χαρά σας. Αυτή τη στιγμή, τι μπορείτε να κάνετε; Αυτή τη στιγμή τίποτε δεν είναι δυνατό- αυτή τη στιγμή μπορείτε μόνο να προσευχηθείτε.

Δεν λέω λοιπόν να τους γυρίσετε την πλάτη, λέω μην τους ακολουθείτε και αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορείτε να τους φανείτε χρήσιμος. Σας έχουν βοηθήσει σωματικά, κι εσείς τους έχετε βοηθήσει πνευματικά. Αυτός θα είναι ο μόνος τρόπος να τους το ξεπληρώσετε.

 

 

 

ΖΗΣΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ
OSHO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΛΙΟΣ

 

Εικόνα: https://zen.yandex.ru/media/projection/tysiacha-perekrestkov-salli-mann-dolgii-put-v-klassiki-5b5887f887e45d00a8826483Facebook

Instagram

Follow Me on Instagram