fbpx

Remote εργασία και παραγωγικότητα. Τα πλεονεκτήματα της απομακρυσμένης εργασίας

Remote εργασία και παραγωγικότητα. Τα πλεονεκτήματα της απομακρυσμένης εργασίας

Το θέμα αυτό έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον πολλών εταιριών παγκοσμίως τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια, από τότε δηλαδή που μπήκε με ορμή και κάπως βίαια στην επαγγελματική μας καθημερινότητα, φέρνοντας πάρα πολλές φορές τις εταιρίες σε θέση να αλλάξουν ριζικά διαδικασίες χρόνων, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα. Πολλοί, μάλιστα, βιάστηκαν να δαιμονοποιήσουν το «Work From Home», ενώ άλλοι είδαν αμέσως τους νέους ορίζοντες  και τις ευκαιρίες που άνοιξαν.

Η νέα αυτή κατάσταση έφερε πολλές διαφωνίες στα meeting rooms, με πολλά στελέχη να έχουν πάρα πολλές επιφυλάξεις για το πώς θα μπορέσει η εξ’ αποστάσεως εργασία να έχει ένα θετικό αντίκτυπο για τους ίδιους. Εδώ βέβαια να πούμε ότι ορισμένοι οργανισμοί είχαν ήδη ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, αναγκάζοντας ένα μεγάλο μέρος των εταιριών να ακολουθήσει. Κάτι βέβαια που έγινε και στην Ελλάδα που μέχρι τότε φάνταζε αδιανόητο. Μάλιστα ένας μεγάλος αριθμός στελεχών υποστηρίζουν ότι ο εργαζόμενος από το σπίτι του δεν θα μπορέσει ποτέ να «πιάσει» την αποδοτικότητα που θα είχε στο γραφείο. Ωστόσο μια πρόσφατη έρευνα από την «Future of Work and Skills» σε σχεδόν 4.000 στελέχη, ήρθε να καταρρίψει αυτή την αντίληψη, με το 57 % των ερωτηθέντων να υποστηρίζουν ότι κατά την διάρκεια του τελευταίου έτους, ο οργανισμός τους είχε καλύτερη απόδοση αναφορικά με την επίτευξη των στόχων που είχε θέσει. Μάλιστα, άλλες μελέτες έδειξαν ότι το 65% περίπου των εργαζομένων που συμμετείχαν σε αυτές, ανέφεραν ότι είναι πιο παραγωγικοί από το σπίτι, ενώ εντυπωσιακό είναι ότι περίπου το 85% έδειξε να έχει πολύ πιο χαμηλά ποσοστά άγχους, κάτι που βέβαια έχει άμεση επίπτωση και στην αύξηση της παραγωγικότητας του.

Έχοντας πλέον, «γυρίσει» σελίδα, πολλές εταιρίες κολοσσοί ανά τον κόσμο προσπαθούν να αφήσουν πίσω απαρχαιωμένες αντιλήψεις, ακολουθώντας τον δρόμο ενός σύγχρονου μοντέλου σχετικά με την εξ’ αποστάσεως εργασία. Μια τέτοια εταιρία είναι η Microsoft, η οποία  επιτρέπει σε ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της , την δυνατότητα εξ’ αποστάσεως εργασίας έως και μέχρι 50% των ωραρίων τους, χωρίς να είναι απαραίτητο να πάρουν έγκριση από τον άμεσα προϊστάμενό τους. Μάλιστα, ο αμερικάνικος κολοσσός μας έδωσε και αποτελέσματα πρόσφατων μελετών που έδειξαν ότι το 73% των εργαζομένων επιθυμεί την ευελιξία της εξ’ αποστάσεως εργασίας, κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με το 50% των διευθυντών που σχεδιάζουν να επαναφέρουν τους υπαλλήλους στο γραφείο με πλήρη απασχόληση.

Κατάρριψη του μύθου και… μείωση παραγωγικότητας στο γραφείο

Η άποψη των στελεχών λοιπόν ότι η onsite εργασία έχει αυξημένη παραγωγικότητα ίσως δεν αντικατοπτρίζει και τόσο την πραγματικότητα, αν μάλιστα αναλογιστούμε τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσει ένας εργαζόμενος στο γραφείο. Πιο συγκεκριμένα, όταν κάποιος εργάζεται από τον προσωπικό του χώρο μπορεί και διαχειρίζεται καλύτερα, τις περισσότερες φορές, τον χρόνο του, αποφεύγοντας πολλούς παράγοντες που θα του τον «ροκάνιζαν» σημαντικά στον εργασιακό χώρο. Την ίδια ώρα δίνεται η δυνατότητα αποκλειστικής προσήλωσης σε αυτό που κάνει, χωρίς εξωγενείς παράγοντες να παρεμβαίνουν και να του αποσπούν την προσοχή, όπως θα συνέβαινε δηλαδή στο γραφείο. Έχετε αναλογιστεί τι επίπτωση μπορεί να έχει στην παραγωγικότητα του εργαζόμενου ο θόρυβος που συχνά επικρατεί στο γραφείο, μια απλή τυχαία συνάντηση με έναν συνάδελφο στον διάδρομο ή ακόμα και ο χρόνος για τη μετακίνηση από και προς την εργασία του;

Οι ρυθμοί της ζωής μας τείνουν χρόνο με τον χρόνο να γίνονται πιο έντονοι και η ανάγκη για «χαλάρωση» είναι επιτακτική, κάτι που η Remote εργασία δίνει απλόχερα, με τη σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας. Ακόμα πιο σημαντικό κρίνεται αυτό για εργαζόμενους με παιδιά, οι οποίοι δυσκολεύονται ιδιαίτερα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν πολύ νωρίς από το σπίτι, προκειμένου να προλάβουν να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο και, στη συνέχεια, να είναι στην ώρα τους στο γραφείο. Εδώ, λοιπόν, έχουμε ήδη έναν «κουρασμένο» εργαζόμενο με μειωμένη παραγωγικότητα εξ’ αρχής και με μεγάλη πίεση και άγχος να τα προλάβει όλα.

Τέλος, αξίζει να εστιάσουμε και στα οικονομικά οφέλη για τον εργαζόμενο. Ιδιαίτερα στην πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουμε, με το κόστος των καυσίμων να είναι σε τέτοιο επίπεδο, ένας μέσος εργαζόμενος φτάνει να ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος του μισθού του εκεί, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα. Εδώ υπάρχει, βέβαια, και ο αντίλογος, ότι υπάρχει οικονομική επιβάρυνση στον εργαζόμενο, όσον αφορά άλλα κόστη, όπως είναι η θέρμανση και το ρεύμα ή τα έξοδα συντήρησης που μπορεί να έχει για τη χρήση προσωπικού υπολογιστή κλπ, σε περίπτωση που η εργασία του δεν του τα παρέχει. Ωστόσο, νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως με την εξ’ αποστάσεως εργασία, πιο πολλά έχεις να κερδίσεις, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα προσεγγιστεί σωστά.

Για να μπορέσει, λοιπόν, μια εταιρία να πάει σε ένα μοντέλο remote, είναι απαραίτητο να θέσει γερές βάσεις, προκειμένου αυτό να λειτουργήσει ομαλά και να αποφευχθούν πολύ σημαντικά προβλήματα. Η απομόνωση, η έλλειψη καθοδήγησης και επίβλεψης, το multitasking, η διαχείριση χρόνου και η έλλειψη ισορροπίας ανάμεσα σε επαγγελματική και προσωπική ζωή είναι κάποιες από τις δυσκολίες που μπορεί να υπάρξουν και καλό είναι να δούμε πιο αναλυτικά σε ένα επόμενο άρθρο.

Η αρχή της αντιμετώπισης όλων των παραπάνω είναι η ισορροπία ανάμεσα στην onsite εργασία και το remote working, δηλαδή η καθιέρωση ενός υβριδικού μοντέλου. Βέβαια, από εκεί και πέρα στο κατά πόσο θα μπορέσουν αυτά τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, σχετίζεται και με την εκάστοτε εταιρία και στον τρόπο προσέγγισης των παραπάνω προβλημάτων.

Ως εκ τούτου, η εξ’ αποστάσεως εργασία έχει πάρα πολλά θετικά να μας δώσει, ωστόσο θα πρέπει να το προσεγγίσουμε με την δέουσα προσοχή.

Kyriakos Chousakos
Business Developer Team Leader at Up Hellas

ΠΗΓΗ : linkedin.com (28/3/22)

EIKONA : pinterest.com/pin/758926974699104978/



Facebook

Instagram

Follow Me on Instagram