Μαθαίνω να χάνω

Μαθαίνω να χάνω

Πριν από μερικά χρόνια είδα τη διαφήμιση μιας γνωστής μάρκας αθλητικών ειδών που αποτυπώθηκε στη μνήμη μου. Στη διαφήμιση φαίνεται ο Μάικλ Τζόρνταν (το δίχως άλλο ο μεγαλύτερος μπασκετμπολίστας στην ιστορία) να περπατάει αργά σ’ έναν διάδρομο με ελάχιστο φως. Φοράει επίσημο κοστούμι, σκούρα γυαλιά και μοιάζει στενοχωρημένος. Ενώ προχωράει, ακούγεται να λέει με σταθερή φωνή: «Στην καριέρα μου έχω χάσει εννιά χιλιάδες βολές, έχω χάσει πάνω από τριακόσιους αγώνες, σε είκοσι έξι περιπτώσεις μου εμπιστεύτηκαν τη βολή που θα έκρινε τον αγώνα και απέτυχα… Έχω αποτύχει μια, κι άλλη μια, κι άλλες πολλές φορές στη ζωή μου. Γι’ αυτό θριαμβεύω».
Δύο πράγματα με συγκλόνισαν σ’ εκείνη τη διαφήμιση. Καταρχάς, ο άνθρωπος που θα μπορούσε να θεωρηθεί πρότυπο επιτυχίας στον τομέα του κι ένας από τους αθλητές που θαυμάζει μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων είχε αποτύχει υπερβολικά πολλές φορές! Όλες και κάθε μία ξεχωριστά πρέπει να του άφησαν την εμπειρία της απογοήτευσης· όλες και κάθε μία απ’ αυτές τις φορές τα πράγματα δεν είχαν έρθει όπως θα τα είχε θελήσει. Η πιο σημαντική φράση όμως είναι η τελευταία του διαφημιστικού σποτ: «Γι’ αυτό, θριαμβεύω». Όχι «παρόλο που» απέτυχα τόσες φορές τώρα θριαμβεύω, αλλά «γι’ αυτό ακριβώς» έφτασα στο θρίαμβο. Εκείνες οι εμπειρίες (κι όχι οι άλλες, οι ευχάριστες) ήταν αυτές που τον έκαναν αυτό που είναι σήμερα.
Έπεσα έξω, απορρίφθηκα, έσφαλα, απέτυχα, είναι ρήματα που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε την εμπειρία μας όταν τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα είχαμε φανταστεί ή όπως τα θέλαμε. Τέτοιες εμπειρίες είναι αναπόφευκτο να αποκτήσουμε στη διάρκεια της ζωής μας, και μόνο ένας ανόητος θα μπορούσε να πιστεύει πως θα καταφέρνει πάντα αυτό που επιδιώκει, πως θα πετυχαίνει πάντα τον στόχο του και πως μπορεί να ζήσει χωρίς ποτέ του να γευτεί την πίκρα της απογοήτευσης. Όμως, ακόμη κι αν μπορούσαμε ν’ αποφύγουμε την αποτυχία… θα ήταν κάτι το επιθυμητό; Δεν το νομίζω. Αυτό που νομίζω είναι ότι, αν θέλουμε να θριαμβεύσουμε (με την έννοια της απόκτησης του ζητούμενου), θα πρέπει να βιώσουμε πολλές φορές την αποτυχία, όχι μόνο γιατί δεν μπορούμε να την αποφύγουμε, αλλά γιατί αυτά τα λάθη και οι απογοητεύσεις θα μας διδάξουν πώς κινείται κανείς προς το στόχο.
Αν θέλεις να διευρύνεις τ όρια της ζωής σου θα πρέπει να διακινδυνεύσεις να σταθείς όρθιος και να το προσπαθήσεις ξέροντας πως, αργά ή γρήγορα, κάποια στιγμή θα πέσεις και θα χτυπήσεις.

 

 

ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΓΩΝΙΑ
ΝΤΕΜΙΑΝ ΜΠΟΥΚΑΪFacebook

Instagram

Follow Me on Instagram
 • The great unpardonable sin is to murder the love - life in a human soul .

  lecturesbureau: "The great unpardonable sin
is to murder the love - life
in a human soul ."
  158
  2
 • Forget injuries , NEVER FORGET KINDNESSES .

  lecturesbureau: "Forget injuries ,

NEVER FORGET KINDNESSES ."
  397
  0
 • DO GOOD . You have done wrong ? Then balance it by doing right .

  lecturesbureau: "DO GOOD .

You have done wrong ?
Then balance it by doing right ."
  376
  0
 • If you see a friend without a smile , give him one of yours .

  lecturesbureau: "If you see a friend without a smile , 
give him one of yours ."
  1784
  4
 • In Art as in Love , instinct is enough .

  lecturesbureau: "In Art as in Love , instinct is enough ."
  430
  0

 • instagram by lecturesbureau
  666
  3
 • Take time to listen to what is said without words ...

  lecturesbureau: "Take time to listen to what is said without words ..."
  359
  0
 • Unexpected KINDNESS is the most powerful , least costly , and most underrated agent of human change .

  lecturesbureau: "Unexpected KINDNESS
is the most powerful , least costly ,
and most underrated agent of human change ."
  354
  5
 • Not all those who wander are lost .

  lecturesbureau: "Not all those who wander
are lost ."
  369
  2

 • instagram by lecturesbureau
  501
  3