fbpx

Εμπιστοσύνη – Πιστεύσαντες και μη πιστεύσαντες (LECTURES BUREAU)

Εμπιστοσύνη – Πιστεύσαντες και μη πιστεύσαντες (LECTURES BUREAU)

«ΜΑΚΑΡΙΟΙ είναι εκείνοι που πιστεύουν χωρίς να μ’ έχουν δει». Αυτά τα λόγια είπε ο Χριστός στον πιστό μαθητή του Θωμά, που αρνήθηκε να πιστέψει στην Ανάστασή του, όταν οι αδελφοί του, οι απόστολοι, του τη γνωστοποίησαν. Ο Θωμάς είχε δηλώσει ότι δεν θα πίστευε στην Ανάστασή του, ώσπου να βεβαιωνόταν με τις αισθήσεις του γι’ αυτό το τόσο θαυμαστό και τόσο σημαντικό για ολόκληρη την ανθρωπότητα γεγονός. «Είδαμε τον Κύριο με τα μάτια μας!» (Ιω. 20, 25), έλεγαν με χαρά στον Θωμά οι άλλοι απόστολοι, στους οποίους εμφανίστηκε ο Χριστός την ημέρα της αναστάσεώς του, όταν βράδιασε. Οι μαθητές ήταν συγκεντρωμένοι σ’ ένα σπίτι με κλειδωμένες τις πόρτες, επειδή φοβούνταν τους Ιουδαίους, οι οποίοι έπαιρναν ήδη μέτρα εναντίον της προαναγγελμένης αναστάσεως του Ιησού (Βλ. Ιω. 20, 19). Ο Θωμάς έλειπε. Ο Χριστός είχε μπει στο σπίτι χωρίς ν’ ανοίξει τις πόρτες.

Ο Θωμάς, λοιπόν, αποκρίθηκε στους αδελφούς του με αμηχανία: «Αν δεν δω στα χέρια Του τα σημάδια από τα καρφιά, κι αν δεν βάλω το δάχτυλό μου στα σημάδια από τα καρφιά, κι αν δεν βάλω το χέρι μου στη λογχισμένη πλευρά Του, δεν θα πιστέψω» (Ιω. 20, 25). Με τα λόγια αυτά δεν εκφράστηκε απιστία, που είναι εναντίωση στον Θεό. Με τα λόγια αυτά εκφράστηκε μια άφατη χαρά. Με τα λόγια αυτά εκφράστηκε η απορία μιας ψυχής μπροστά στο μεγαλείο ενός γεγονότος που υπερβαίνει την ανθρώπινη νόηση, ενός γεγονότος που άλλαξε την κατάσταση της ανθρωπότητας.

Ο Χριστός δεν άργησε να δώσει στον μαθητή του την επιβεβαίωση που τόσο ποθούσε. Μία εβδομάδα μετά την πρώτη εμφάνισή του στους αποστόλους, εμφανίστηκε πάλι σ’ αυτούς εκεί που ήταν συγκεντρωμένοι. Μαζί τους βρισκόταν τώρα κι ο Θωμάς. Ξαφνικά, λοιπόν, μολονότι οι πόρτες ήταν κι αυτή τη φορά κλειδωμένες, είδαν τον Χριστό να παρουσιάζεται και να στέκεται ανάμεσά τους. «Ειρήνη σ’ εσάς» (Ιω. 20, 26), τους είπε. Έπειτα γυρίζει στον Θωμά και του λέει: «Φέρε το δάχτυλό σου εδώ και δες τα χέρια μου. Φέρε και το χέρι σου και βάλ’ το στην πλευρά μου. Μην αμφιβάλλεις· πίστεψε!» (Ιω. 20, 27). Έτσι έδειξε ότι, ως «πανταχού παρών», βρισκόταν εκεί, ανάμεσα στους μαθητές του, και τότε που ο Θωμάς, θεωρώντας τον απόντα, είχε αμφισβητήσει την ανάστασή του. Ο Θωμάς ήθελε να βεβαιωθεί για την ανάσταση του Χριστού. Αλλά τώρα, παίρνοντας μιαν ασύγκριτα ανώτερη διαβεβαίωση, δεν χρειάζεται την επιβεβαίωση της αναστάσεως.  (Ιω. 20, 28)

Σύμφωνα με την παράδοση, μετά την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος και την προτροπή του Χριστού «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη» (Ματθαίος, κη’ 19), ο Θωμάς κήρυξε το ευαγγέλιο μέχρι την Ινδία, όπου σύμφωνα με τα απόκρυφα έργα («Πράξεις και Μαρτύρια του Θωμά»), υπέστη φρικτά βασανιστήρια και μαρτύρησε στην πόλη Μίλαπορ το 72. Τμήμα των λειψάνων του βρίσκονται στο ναό του Αγίου Θωμά στη πόλη Ορτόνα της Ιταλίας.

Η ιστορία του Άπιστου Θωμά είναι μια υπέροχη φιλοσοφική παραβολή σχετικά με το να πιστεύεις μόνο ό,τι βλέπεις.

 Ο Γαλιλαίος θαύμαζε εκείνους που πίστευαν στο ηλιοκεντρικό σύστημα πριν από την εμφάνιση του τηλεσκοπίου: «Έχουν ασκήσει τέτοια βία στις δικές τους αισθήσεις, με τη δύναμη της διάνοιας, ώστε να προτιμούν αυτό που τους είπε ο λόγος από αυτό που τους έδειξε ξεκάθαρα η εμπειρία των αισθήσεων. Η υπόθεση.” Μακάριοι, θα πείτε, όσοι δεν έχουν δει και όμως πιστεύουν.”

Στον πίνακα του Καραβάτζιο, βλέπουμε να πιάνει ο Χριστός το χέρι του Θωμά και να το τοποθετεί στην πληγή στο πλάι. Τα μάτια του Θωμά είναι σκούρα, γυαλιστερά, κενά. Κοιτάζει ευθεία μπροστά, όχι την πληγή. Αυτή είναι πράγματι μία απεικόνιση ενός τυφλού – ενός ανθρώπου που οδηγείται από το χέρι προς κάτι που δεν μπορεί να δει.
Ο Καραβάτζιο φαίνεται να λέει ότι ο άνθρωπος που επιδιώκει να βασίσει όλη του τη γνώση στην ατομική εμπειρία αισθήσεων δεν θα δει τίποτα. Τόσο στη θρησκεία όσο και στην επιστήμη, οι πιο σημαντικές πεποιθήσεις βασίζονται σε ένα είδος θέασης που δεν μπορεί να γίνει από ένα άτομο μόνο, που δεν μπορεί να γίνει με γυμνά ανθρώπινα μάτια και που δεν μπορεί να γίνει χωρίς πίστη σε ένα αόρατο βασίλειο.

Επιμέλεια : LECTURES BUREAU

ΠΗΓΕΣ : 1. alopsis.gr
2. dnews.gr
3. blog.oup.com

EIKONA : The Incredulity of St Thomas (c. 1601-2), Caravaggio
pinterest.com/pin/467248530083704517/Facebook

Instagram

Follow Me on Instagram