Επειδή καταλαβαίνουν στραβά τον έρωτα, αυτό προκαλεί ζήλια

Επειδή καταλαβαίνουν στραβά τον έρωτα, αυτό προκαλεί ζήλια

Το σεξ δημιουργεί ζήλια, μα αυτό είναι κάτι δευτερεύον. Έτσι, το ζήτημα δεν είναι πώς να παρατήσεις τη ζήλια. Δεν μπορείς να την παρατήσεις, επειδή δεν μπορείς να παρατήσεις το σεξ. Το ζήτημα είναι πώς να μεταμορφώσεις το σεξ σε αγάπη.. Τότε εξαφανίζεται η ζήλια.

 
Αν αγαπάς έναν άνθρωπο, η ίδια η αγάπη είναι αρκετή εγγύηση, η ίδια η αγάπη είναι αρκετή ασφάλεια. Αν αγαπάς έναν άνθρωπο, ξέρεις πως δεν μπορεί να πάει με κανέναν άλλον. Και αν πάει, πήγε. Δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Τί μπορείς να κάνεις εσύ;

 
Η ζήλια είναι μία από τις πιο διαδεδομένες περιοχές της ψυχολογικής άγνοιας σχετικά με τον εαυτό σου, σχετικά με τους άλλους – και πιο συγκεκριμένα – σχετικά με τις σχέσεις. Οι άνθρωποι νομίζουν ότι ξέρουν τι είναι ο έρωτας. Δεν ξέρουν. Και επειδή καταλαβαίνουν στραβά τον έρωτα, αυτό προκαλεί ζήλια. Με τον ‘έρωτα’ οι άνθρωποι εννοούν ένα συγκεκριμένο είδος μονοπωλίου, κάποια κτητικότητα, χωρίς να κατανοούν ένα απλό γεγονός της ζωής, ότι τη στιγμή που έχεις κάνει κτήμα σου ένα ζωντανό ον, το έχεις σκοτώσει. Η ζωή δεν μπορεί να γίνει κτήμα κανενός. Δεν μπορείς να την κρατήσεις στη χούφτα σου. Αν θέλεις να την έχεις, πρέπει να κρατήσεις τα χέρια σου ανοιχτά.
Η ρίζα δεν είναι η ίδια η ζήλια. Αγαπάς μια γυναίκα, αγαπάς έναν άντρα. Θέλεις να σου ανήκει ο άντρας ή η γυναίκα, από φόβο ότι μπορεί αύριο να βγαίνει με κάποιον άλλον. Ο φόβος του αύριο καταστρέφει το σήμερά σου και είναι ένας φαύλος κύκλος. Αν κάθε μέρα καταστρέφεται εξαιτίας του φόβου για το αύριο, αργά ή γρήγορα ο άνθρωπος πρόκειται να αρχίσει να ψάχνει για άλλη γυναίκα, επειδή εσύ του έχεις καθίσει στο σβέρκο. Και όταν αρχίσει να κοιτάζει για άλλες γυναίκες ή αρχίσει να βγαίνει με άλλη γυναίκα, εσύ θεωρείς ότι η ζήλια σου έχει αποδειχθεί σωστή. Στην πραγματικότητα, η ζήλια σου έχει προκαλέσει το όλο πράγμα.

 
Η ζήλια δεν έχει καμία σχέση με την αγάπη. Για την ακρίβεια, αυτό που εσύ ονομάζεις αγάπη, δεν έχει καμία σχέση με την αγάπη. Αυτές είναι όμορφες λέξεις, τις οποίες χρησιμοποιείς χωρίς να γνωρίζεις τι σημαίνουν, χωρίς να έχεις βιώσει τι σημαίνουν. Εξακολουθείς να χρησιμοποιείς τη λέξη αγάπη. Τη χρησιμοποιείς τόσο πολύ, που έχεις ξεχάσει το γεγονός ότι δεν την έχεις βιώσει ακόμα. Αυτός είναι ένας από τους κινδύνους όταν χρησιμοποιείς τόσο όμορφες λέξεις. ‘’θεός’’, ‘’αγάπη’’, ‘’προσευχή’’ … όμορφες λέξεις. Εξακολουθείς να τις χρησιμοποιείς, τις επαναλαμβάνεις και σιγά – σιγά, η ίδια η επανάληψη σε κάνει να αισθάνεσαι σαν να τις γνωρίζεις. Τι γνωρίζεις για την αγάπη; Αν γνωρίζεις οτιδήποτε για την αγάπη, δεν μπορείς να κάνεις αυτή την ερώτηση, επειδή η ζήλια δεν βρίσκεται ποτέ στην αγάπη. Όποτε η ζήλια είναι παρούσα, η αγάπη δεν είναι παρούσα. Η ζήλια δεν είναι μέρος της αγάπης, η ζήλια είναι κομμάτι της κτητικότητας. Η κτητικότητα δεν έχει τίποτα να κάνει με την αγάπη: Θέλεις να κατέχεις.
Μέσα από την κτητικότητα, αισθάνεσαι ισχυρός: Η ιδιοκτησία σου είναι μεγαλύτερη. Και αν κάποιος άλλος προσπαθήσει να περάσει μέσα από την ιδιοκτησία σου, θυμώνεις. Ή αν κάποιος άλλος έχει μεγαλύτερο σπίτι από το δικό σου, ζηλεύεις. Ή αν κάποιος άλλος προσπαθήσει να σου πάρει την ιδιοκτησία σου, ζηλεύεις και θυμώνεις. Αν αγαπάς, η ζήλια είναι ανέφικτη. Δεν είναι καθόλου εφικτή.

 
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
OSHO

 

Εικόνα:http://www.forthhorizons.com/how-to-overcome-jealousy-6-useful-tips/#prettyPhotoFacebook

Instagram

Follow Me on Instagram
 • To be human is to love

  lecturesbureau: "To be human is to love"
  307
  0
 • At Christmas , all roads lead home !

  lecturesbureau: "At Christmas , all roads lead home !"
  306
  0
 • Love is the only Reality .

  lecturesbureau: "Love is the only Reality ."
  375
  1
 • The mediocre teacher tells . The good teacher explains . The superior teacher demonstrates . The great teacher inspires .

  lecturesbureau: "The mediocre teacher tells .
The good teacher explains .
The superior teacher demonstrates .
The great teacher inspires ."
  238
  1
 • He who knows that enough is enough will always have enough .

  lecturesbureau: "He who knows that enough is enough
will always have enough ."
  284
  0
 • How people treat you is their karma . How you react is yours .

  lecturesbureau: "How people treat you is their karma .
How you react is yours ."
  304
  0
 • There is only way to avoid criticism : do nothing , say nothing , and be nothing .

  lecturesbureau: "There is only way to avoid criticism :
do nothing ,
say nothing ,
and be nothing ."
  372
  0
 • Nature is the Art of God

  lecturesbureau: "Nature is the Art of God"
  394
  0
 • The great thing in this world is not so much where we are but in what direction we are moving .

  lecturesbureau: "The great thing in this world is not so much where we are
but in what direction we are moving ."
  336
  0
 • A gentle word , a kind look , a good-natured smile can work wonders and accomplish miracles .

  lecturesbureau: "A gentle word , a kind look , a good-natured smile 
can work wonders and accomplish miracles ."
  549
  2