Πού βρίσκεται η χήνα; (OSHO)

Πού βρίσκεται η χήνα; (OSHO)

Θα σας θυμίσω την ιστορία “Η Χήνα είναι Έξω”. Αφορά τον νου και το “είναι” σας.

Ο δάσκαλος λέει στον μαθητή να διαλογιστεί πάνω σε ένα κοάν:

Μια μικρή χήνα τοποθετείται σε ένα μπουκάλι, την ταΐζουν και την προσέχουν. Η χήνα γίνεται όλο και μεγαλύτερη και μεγαλύτερη και μεγαλύτερη, και γεμίζει ολόκληρο το μπουκάλι. Τώρα είναι πολύ μεγάλη· δεν μπορεί να βγει από το στόμα του μπουκαλιού – το στόμιο είναι πολύ μικρό. Και το κοάν λέει ότι πρέπει να βγάλετε τη χήνα χωρίς να καταστραφεί το μπουκάλι, και χωρίς να σκοτώσετε τη χήνα.

Λοιπόν, είναι πραγματικά μια σπαζοκεφαλιά. Τι μπορείς να κάνεις; Η χήνα είναι πολύ μεγάλη· δεν μπορείς να τη βγάλεις παρά μόνο σπάζοντας το μπουκάλι, αλλά αυτό δεν επιτρέπεται. Ή μπορείς να τη βγάλεις σκοτώνοντάς την· τότε δεν σε νοιάζει εάν θα βγει ζωντανή ή πεθαμένη. Ούτε και αυτό επιτρέπεται.

Ο μαθητής διαλογιζόταν καθημερινά, δεν έβρισκε λύση, σκέπτεται τον έναν τρόπο και τον άλλο, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τρόπος. Στο τέλος κουρασμένος, εντελώς εξαντλημένος, του έρχεται μια αιφνίδια αποκάλυψη… ξαφνικά καταλαβαίνει ότι ο δάσκαλος δεν μπορεί να ενδιαφέρεται για το μπουκάλι και τη χήνα· θα πρέπει να συμβολίζουν κάτι άλλο. Το μπουκάλι είναι ο νους, εσείς είστε η χήνα. Και με την παρατήρηση, γίνεται δυνατό. Χωρίς να είστε στον νου, μπορείτε να ταυτιστείτε με αυτόν πολύ, που αρχίζετε να αισθάνεστε ότι βρίσκεστε μέσα του! Ο μαθητής τρέχει στον δάσκαλο για να του πει ότι η χήνα είναι έξω. Και ο δάσκαλος του είπε, “Το κατάλαβες. Τώρα κράτησε την έξω. Ποτέ δεν ήταν μέσα”.

Όλη η αγωνία του ανθρώπου είναι ότι θέλει να επιλέξει εκείνο που φαίνεται όμορφο, φωτεινό. Θέλει να επιλέξει όλες τις ασημένιες επενδύσεις αφήνοντας πίσω τα σκοτεινά σύννεφα. Αλλά δεν γνωρίζει ότι οι ασημένιες επενδύσεις δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς το σκοτεινό σύννεφο. Το σκοτεινό σύννεφο είναι το φόντο, απολύτως απαραίτητο για να αναδείξει τις ασημένιες επενδύσεις.

Η επιλογή προκαλεί άγχος, η επιλογή σού δημιουργεί προβλήματα. Το να μην επιλέγεις σημαίνει ότι ο νους είναι εκεί, και έχει μια σκοτεινή πλευρά και μια φωτεινή πλευρά – και λοιπόν. Τι σχέση έχει μ’ εσένα; Γιατί θα πρέπει ν ανησυχείς γι’ αυτό;

Τη στιγμή που δεν επιλέγεις, όλες οι έγνοιες εξαφανίζονται. Προκύπτει μια μεγάλη αποδοχή, ότι έτσι θα πρέπει να είναι ο νους,αυτή είναι η φύση του νου- και δεν είναι δικό σου πρόβλημα, επειδή δεν είσαι ο νους.

Και μαζί με την εξαφάνιση του νου, εξαφανίζεται και ο εαυτός. Και μετά υπάρχει μόνο μια συγκεκριμένη ποιότητα συνειδητότητας, χωρίς “εγώ” μέσα της. Το πολύ-πολύ θα μπορούσες να την αποκαλέσεις κάτι σαν “είμαι”, αλλά όχι “εγώ”. Για να γίνω ακόμη πιο ακριβής, είναι το “είναι” επειδή ακόμη και στο “είμαι” εξακολουθεί να υπάρχει μια σκιά του “εγώ”. Τη στιγμή που γνωρίζετε το είναι της, γίνεται παγκόσμια. Με την εξαφάνιση του νου εξαφανίζεται και ο εαυτός. Και εξαφανίζονται τόσο πολλά πράγματα που ήταν τόσο σημαντικά για εσένα, τόσο προβληματικά! Προσπαθούσες να τα λύσεις και γίνονταν όλο και πιο περίπλοκα- τα πάντα ήταν πρόβλημα, άγχος, και δεν φαινόταν πουθενά διέξοδος.

Η συνειδητότητα δεν μπορεί να υπάρξει με τον δυϊσμό, και ο νους δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς δυϊσμό.

Η συνειδητότητα είναι μη δυιστική, και ο νους είναι δυιστικός. Έτσι απλώς παρατηρήστε. Δεν διδάσκω λύσεις, διδάσκω την λύση: απλώς κάνετε ένα βήμα πίσω και παρατηρήστε. Δημιουργήστε μια απόσταση ανάμεσα σε εσάς και στον νου σας. Είτε είναι καλό, όμορφο, καταπληκτικό, κάτι που θα θέλατε ν’ απολαύσετε από κοντά, είτε είναι άσχημο, παραμείνετε όσο πιο μακριά μπορείτε, κοιτάξτε το ακριβώς με τον τρόπο που κοιτάτε μια ταινία.

 

 

 

 

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ

OSHO

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΛΙΟΣ

 

Εικόνα Α: https://gr.pinterest.com/pin/88242473926399958/Facebook

Instagram

Follow Me on Instagram