27 Δεκ Τιμ Μπέρνερς-Λι: Ο εφευρέτης του παγκόσμιου ιστού (ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ)
Ο Τιμ Μπέρνερς-Λι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες του 20ού αιώνα και όχι τυχαία. Είναι ο επιστήμονας και ακαδημαϊκός του οποίου το οραματικό και πρωτοποριακό έργο κατάφερε να μεταμορφώσει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας και να την αλλάξει καθοριστικά. Ο εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού ή αλλιώς World Wide Web (σ.σ. www.) δημιούργησε ένα μέσο για κοινή χρήση και ανταλλαγή πληροφοριών, μία νέα μορφή επικοινωνίας που μέχρι σήμερα όλο και εξελίσσεται.
Ο Τιμ Μπέρνερς-Λι γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου 1955 στο Λονδίνο. Οι γονείς του ήταν επιστήμονες με βασικό αντικείμενο τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σπούδασε στο Queen’s College του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης όπου έλαβε το πρώτο του πτυχίο ως φυσικός. Στο πανεπιστήμιο εντυπωσίασε με τη δημιουργία του, καθώς μετέτρεψε μία παλιά τηλεοπτική συσκευή σε υπολογιστή.
Τιμ Μπέρνερς-Λι, ο εφευρέτης του παγκόσμιου ιστού
Στις 12 Μαρτίου 1989 ο Τιμ Μπέρνερς-Λι, εργαζόμενος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών – CERN, έγραψε μία πρόταση για ένα παγκόσμιο σύστημα διακίνησης πληροφοριών. Αφορμή στάθηκε η δύσκολη έως τότε ανταλλαγή επιστημονικών πληροφοριών ανάμεσα στα μέλη του CERN. Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή από τον διευθυντή του, Μάικ Σένταλ, ο οποίος αποκάλεσε τις προτάσεις του «ασαφείς αλλά συναρπαστικές».
Ο Τιμ Μπέρνερς–Λι δημιούργησε τη γλώσσα επικοινωνίας των υπολογιστών καθώς και τον τρόπο αναγνώρισης κάθε εγγράφου, αποδίδοντάς του ένα μοναδικό παγκόσμιο αναγνωριστικό μαζί με ένα αναγνωριστικό διεύθυνσης (σ.σ. γνωστό ως url).
Το 1989, ο CERN υπήρξε κομβικός σταθμός για το διαδίκτυο. Εκεί δημιουργήθηκε το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης (σ.σ. web browser) από τον επιστήμονα Τιμ Μπέρνερς-Λι.
Στη συνέχεια ο Τιμ Μπέρνερς-Λι εργάστηκε για να εξασφαλίσει την ενίσχυση και προστασία του Παγκόσμιου Ιστού αλλά και την ελευθερία να είναι διαθέσιμος σε όλους. Ίδρυσε την Κοινοπραξία του Παγκόσμιου Ιστού, γνωστή ως World Wide Web Consortium (W3C), στην οποία είναι πρόεδρος μέχρι σήμερα και στόχος της είναι να ελέγχει τον Παγκόσμιο Ιστό.
Επιπλέον, έχει λάβει μια σειρά από πολλά και σημαντικά βραβεία για την εφεύρεσή του. Το αμερικανικό περιοδικό Times τον κατέταξε στη λίστα με τους εκατό πιο σημαντικούς ανθρώπους του 20ού αιώνα.
Αντιγόνη Στεφανίδου
Πηγές: 1. w3.org
2. webfoundation.org
3. theguardian.com
4. el.wikipedia.org
5. en.wikipedia.org
6. https://umano.gr/
Εικόνα: https://www.campaignlive.co.uk/article/sir-tim-berners-lee-marketing-impact-artificial-intelligence/1358348