Η ψευδαίσθηση του «ό, τι δε με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό».(ROLF DOBELLI)

Η ψευδαίσθηση του «ό, τι δε με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό».(ROLF DOBELLI)

«Ό,τι δε με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό». Αυτή η φράση του Νίτσε μπορεί να μας παραπλανήσει. Για μΊα επιχείρηση, το να διέρχεται μια κρίση δεν τη δυναμώνει, αντιθέτως την εξασθενεί. Οι πελάτες φεύγουν. Τα ΜΜΕ επιδίδονται σε σαρδόνια σχόλια. Οι καλύτεροι συνεργάτες ψάχνουν αλλού δουλειά. Τα διαθέσιμα κεφάλαια μειώνονται αμείλικτα. Η πίστωση ακριβαίνει. Το μάνατζμεντ αποδιοργανώνεται και διαλύεται. Ωστόσο, θέλουμε να δούμε σ’ όλο αυτό κάτι θετικό – ενώ όλα έχουν πάει στραβά.

Από πού προέρχεται αυτή η ψευδαίσθηση; Προσπαθήστε να σκεφτείτε με όρους πιθανοτήτων. Όποιος επιβιώνει από μια κρίση είναι απλώς τυχερός. Ας υποθέσουμε ότι λανσάρουμε 1.000 επιχειρήσεις κατασκευής θηκών για φορητούς υπολογιστές εν μέσω οικονομικής κρίσης και παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξή τους. Πώς θα ήταν η στατιστική κατανομή; Οι περισσότερες επιχειρήσεις θα πτώχευαν, μερικές θα περνούσαν «κρίση», ενώ ελάχιστες θα ήταν εκείνες που θα ευδοκιμούσαν. Από την οπτική γωνία των επιζώντων, θα βγαίναμε δυναμωμένοι από την κρίση. Αλλά πρόκειται για οφθαλμαπάτη. Συνολικά, η κρίση είναι κρίση και όχι διαδικασία ενδυνάμωσης. Ξεχνάμε εύκολα ότι μπορούμε επίσης (ή ότι θα μπορούσαμε) να βουλιάξουμε στο περιβάλλον της κρίσης.

Ένας φίλος μου έπαθε ατύχημα με μοτοσικλέτα. Το ατύχημα τον έκανε πιο δυνατό; Έμαθε πόσο επικίνδυνο είναι να τρέχει με μοτοσικλέτα και πούλησε τη μηχανή του. Για να το μάθει, αρκούσε να ρίξει μια ματιά στις στατιστικές. Δεν ήταν ανάγκη να φλερτάρει με τον θάνατο. Πολλοί άνθρωποι λένε: «Η κρίση μου έκανε καλό, τώρα ζω τελείως διαφορετικά». Σύμφωνοι, αλλά γιατί δεν έκαναν αυτήν τη σκέψη νωρίτερα; Αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν ωραιότατα να έρθουν στα συγκαλά τους νωρίτερα (να μειώσουν το στρες στη ζωή τους, να είναι λιγότερο άπληστοι, να ακολουθήσουν την κλίση τους κ.λ.π.). Δεν υπάρχει κάτι πιο τραγικό και, συγχωρέστε με, πιο ανόητο από το να έχεις την άσχημη εμπειρία ενός δυστυχήματος, μιας αρρώστιας ή μιας πτώχευσης για να αποκτήσεις την γνώση. Αν ο νέος τρόπος ζωής σας έχει νόημα για σας σήμερα, γιατί δεν είχε προηγουμένως; Δεν το είχατε συνειδητοποιήσει; Τότε αυτό ονομάζεται καθαρά και απλά διανοητική οκνηρία ή ασυνέπεια.

Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι ένα φρικτό γεγονός μας κάνει καλό. Μια αρρώστια, ακόμα κι αν βιώνεται σαν εμπειρία, αφήνει ίχνη στο σώμα. Ο οργανισμός δεν είναι υγιέστερος από πριν. Το ίδιο ισχύει για ένα δυστύχημα ή μια υπερκόπωση. Και πόσοι στρατιώτες γυρίζουν «δυνατότεροι» από τον πόλεμο; Κάποιος που επέζησε από τη Φουκουσίμα ή από τον τυφώνα Κατρίνα είναι «δυναμωμένος» για το μέλλον; Ζήσαμε μια εμπειρία. Αλλά, αντί να αυτοπαρηγορούμαστε λέγοντας ότι θα μας βγει σε καλό αφού θα είμαστε πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον επόμενο τυφώνα, θα ήταν εξυπνότερο να απομακρυνθούμε από την επικίνδυνη ζώνη.

Ηθικό δίδαγμα: Αν ο πρόεδρος μιας εταιρείας αναγγέλλει ότι η επιχείρησή του βγήκε δυναμωμένη από την κρίση, μελετήστε την κατάστασή της πιο προσεκτικά. Μπορεί να συμβαίνει το αντίθετο.

 

 

 

Η τέχνη της πρακτικής σκέψης

ΡΟΛΦ ΝΤΟΜΠΕΛΛΙ

Εικόνα: ‘Speed Kills’ 2013, των Ταϊλανδών φωτογράφων Anuchai Secharunputong, Nok Pipattungkul και των εικονογράφων Anuchai Secharunputong, Chanchay Aussawanuchit από την Ogilvy & Mather Ταϊλάνδης, για καμπάνια αποφυγής τροχαίων ατυχημάτωνFacebook

Instagram

Follow Me on Instagram
 • Take time to listen to what is said without words

  lecturesbureau: "Take time to listen to what is said

without words"
  278
  0
 • I love you not only for what you are , but for what I am when I am with you .

  lecturesbureau: "I love you

not only for what you are ,

but for what I am

when I am with you ."
  387
  0
 • Pessimism leads to weakness , optimism to POWER .

  lecturesbureau: "Pessimism leads to weakness ,

optimism to POWER ."
  335
  0
 • NEVER STOP SMILING not even when you're sad , someone might fall in love with your smile .

  lecturesbureau: "NEVER STOP SMILING 
not even when you're sad ,

someone might fall in love with your smile ."
  359
  1
 • Always try to keep a patch of sky above your life .

  lecturesbureau: "Always try to keep 
a patch of sky above your life ."
  260
  0
 • www.lecturesbureau.gr/1/texts/ www.lecturesbureau.gr/1/texts/?lang=en

  lecturesbureau: "www.lecturesbureau.gr/1/texts/

www.lecturesbureau.gr/1/texts/?lang=en"
  125
  1
 • Believe you can and you' re halfway there !

  lecturesbureau: "Believe you can

and you' re halfway there !"
  182
  0
 • Just living is not enough , said the butterfly , one must Have sunshine , freedom , and a little flower .

  lecturesbureau: "Just living is not enough , said the butterfly ,

one must Have sunshine , freedom , and a little flower ."
  371
  0
 • A friend is someone who gives you total freedom TO BE YOURSELF .

  lecturesbureau: "A friend is someone who gives you total freedom

TO BE YOURSELF ."
  327
  0
 • I talk to God but the sky is empty .

  lecturesbureau: "I talk to God 
but the sky is empty ."
  139
  1