Η ψευδαίσθηση του «ό, τι δε με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό».(ROLF DOBELLI)

Η ψευδαίσθηση του «ό, τι δε με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό».(ROLF DOBELLI)

«Ό,τι δε με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό». Αυτή η φράση του Νίτσε μπορεί να μας παραπλανήσει. Για μΊα επιχείρηση, το να διέρχεται μια κρίση δεν τη δυναμώνει, αντιθέτως την εξασθενεί. Οι πελάτες φεύγουν. Τα ΜΜΕ επιδίδονται σε σαρδόνια σχόλια. Οι καλύτεροι συνεργάτες ψάχνουν αλλού δουλειά. Τα διαθέσιμα κεφάλαια μειώνονται αμείλικτα. Η πίστωση ακριβαίνει. Το μάνατζμεντ αποδιοργανώνεται και διαλύεται. Ωστόσο, θέλουμε να δούμε σ’ όλο αυτό κάτι θετικό – ενώ όλα έχουν πάει στραβά.

Από πού προέρχεται αυτή η ψευδαίσθηση; Προσπαθήστε να σκεφτείτε με όρους πιθανοτήτων. Όποιος επιβιώνει από μια κρίση είναι απλώς τυχερός. Ας υποθέσουμε ότι λανσάρουμε 1.000 επιχειρήσεις κατασκευής θηκών για φορητούς υπολογιστές εν μέσω οικονομικής κρίσης και παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξή τους. Πώς θα ήταν η στατιστική κατανομή; Οι περισσότερες επιχειρήσεις θα πτώχευαν, μερικές θα περνούσαν «κρίση», ενώ ελάχιστες θα ήταν εκείνες που θα ευδοκιμούσαν. Από την οπτική γωνία των επιζώντων, θα βγαίναμε δυναμωμένοι από την κρίση. Αλλά πρόκειται για οφθαλμαπάτη. Συνολικά, η κρίση είναι κρίση και όχι διαδικασία ενδυνάμωσης. Ξεχνάμε εύκολα ότι μπορούμε επίσης (ή ότι θα μπορούσαμε) να βουλιάξουμε στο περιβάλλον της κρίσης.

Ένας φίλος μου έπαθε ατύχημα με μοτοσικλέτα. Το ατύχημα τον έκανε πιο δυνατό; Έμαθε πόσο επικίνδυνο είναι να τρέχει με μοτοσικλέτα και πούλησε τη μηχανή του. Για να το μάθει, αρκούσε να ρίξει μια ματιά στις στατιστικές. Δεν ήταν ανάγκη να φλερτάρει με τον θάνατο. Πολλοί άνθρωποι λένε: «Η κρίση μου έκανε καλό, τώρα ζω τελείως διαφορετικά». Σύμφωνοι, αλλά γιατί δεν έκαναν αυτήν τη σκέψη νωρίτερα; Αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν ωραιότατα να έρθουν στα συγκαλά τους νωρίτερα (να μειώσουν το στρες στη ζωή τους, να είναι λιγότερο άπληστοι, να ακολουθήσουν την κλίση τους κ.λ.π.). Δεν υπάρχει κάτι πιο τραγικό και, συγχωρέστε με, πιο ανόητο από το να έχεις την άσχημη εμπειρία ενός δυστυχήματος, μιας αρρώστιας ή μιας πτώχευσης για να αποκτήσεις την γνώση. Αν ο νέος τρόπος ζωής σας έχει νόημα για σας σήμερα, γιατί δεν είχε προηγουμένως; Δεν το είχατε συνειδητοποιήσει; Τότε αυτό ονομάζεται καθαρά και απλά διανοητική οκνηρία ή ασυνέπεια.

Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι ένα φρικτό γεγονός μας κάνει καλό. Μια αρρώστια, ακόμα κι αν βιώνεται σαν εμπειρία, αφήνει ίχνη στο σώμα. Ο οργανισμός δεν είναι υγιέστερος από πριν. Το ίδιο ισχύει για ένα δυστύχημα ή μια υπερκόπωση. Και πόσοι στρατιώτες γυρίζουν «δυνατότεροι» από τον πόλεμο; Κάποιος που επέζησε από τη Φουκουσίμα ή από τον τυφώνα Κατρίνα είναι «δυναμωμένος» για το μέλλον; Ζήσαμε μια εμπειρία. Αλλά, αντί να αυτοπαρηγορούμαστε λέγοντας ότι θα μας βγει σε καλό αφού θα είμαστε πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον επόμενο τυφώνα, θα ήταν εξυπνότερο να απομακρυνθούμε από την επικίνδυνη ζώνη.

Ηθικό δίδαγμα: Αν ο πρόεδρος μιας εταιρείας αναγγέλλει ότι η επιχείρησή του βγήκε δυναμωμένη από την κρίση, μελετήστε την κατάστασή της πιο προσεκτικά. Μπορεί να συμβαίνει το αντίθετο.

 

 

 

Η τέχνη της πρακτικής σκέψης

ΡΟΛΦ ΝΤΟΜΠΕΛΛΙ

Εικόνα: ‘Speed Kills’ 2013, των Ταϊλανδών φωτογράφων Anuchai Secharunputong, Nok Pipattungkul και των εικονογράφων Anuchai Secharunputong, Chanchay Aussawanuchit από την Ogilvy & Mather Ταϊλάνδης, για καμπάνια αποφυγής τροχαίων ατυχημάτωνFacebook

Instagram

Follow Me on Instagram
 • The great unpardonable sin is to murder the love - life in a human soul .

  lecturesbureau: "The great unpardonable sin
is to murder the love - life
in a human soul ."
  101
  2
 • Forget injuries , NEVER FORGET KINDNESSES .

  lecturesbureau: "Forget injuries ,

NEVER FORGET KINDNESSES ."
  392
  0
 • DO GOOD . You have done wrong ? Then balance it by doing right .

  lecturesbureau: "DO GOOD .

You have done wrong ?
Then balance it by doing right ."
  376
  0
 • If you see a friend without a smile , give him one of yours .

  lecturesbureau: "If you see a friend without a smile , 
give him one of yours ."
  1609
  3
 • In Art as in Love , instinct is enough .

  lecturesbureau: "In Art as in Love , instinct is enough ."
  428
  0

 • instagram by lecturesbureau
  666
  3
 • Take time to listen to what is said without words ...

  lecturesbureau: "Take time to listen to what is said without words ..."
  359
  0
 • Unexpected KINDNESS is the most powerful , least costly , and most underrated agent of human change .

  lecturesbureau: "Unexpected KINDNESS
is the most powerful , least costly ,
and most underrated agent of human change ."
  354
  5
 • Not all those who wander are lost .

  lecturesbureau: "Not all those who wander
are lost ."
  369
  2

 • instagram by lecturesbureau
  501
  3