Τα δάκρυα κοντεύουν πια να εξαφανιστούν από τον πολιτισμό μας. (LEO BUSCAGLIA)

Τα δάκρυα κοντεύουν πια να εξαφανιστούν από τον πολιτισμό μας. (LEO BUSCAGLIA)

Τα δάκρυα κοντεύουν πια να εξαφανιστούν από τον πολιτισμό μας. Βέβαια, ένας άντρας δεν κλαίει ποτέ κι ακόμη μια γυναίκα θεωρείται «συναισθηματική», αν κλάψει. Έτσι πρέπει όλοι μας να κλαίμε μόνοι, ή να διακινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε «νευρωτικοί» ή «παράξενοι».

Πρόσφατα, ενώ έβλεπα τον Άνθρωπο από τη Μάντσα, το μιούζικαλ αυτό που βασίζεται στο Δον Κιχώτη, το μυθιστόρημα του Θερβάντες, ανακάλυψα ότι είχα πάρα πολύ εμπλακεί στις δοκιμασίες και στα βάσανα εκείνου του δύστυχου, παρεξηγημένου, κακομεταχειρισμένου ιππότη. Δεν ήταν δύσκολο να ταυτιστώ με την ανάγκη του για επανεκτίμηση του ωραίου, του ρομαντικού και του καλού, μέσα σ’ένα
κόσμο όπου όλ’ αυτά δεν θεωρούνταν ότι έχουν αξία. Και στη σκηνή του θανάτου του, τριγυρισμένος απ’ αυτούς που αγαπούσε, ο Κιχώτης ανασηκώθηκε, άδραξε το κοντάρι του κι ήταν πάλι έτοιμος να ορμήσει καταπάνω στους νερόμυλους, για την αγάπη της Δουλτσινέας του. Η σκηνή αυτή με συγκίνησε τόσο πολύ, ώστε τα δάκρυα άρχισαν να τρέχουν ανεμπόδιστα στα μάγουλά μου. Μια γυναίκα που καθόταν πλάι μου, έγειρε στον άντρα της και του ψιθύρισε με απορία, «Κοίτα, γλύκα μου, αυτός ο άντρας κλαίει!» Ακούγοντας τα λόγια της, έβγαλα το μαντήλι μου, και φύσηξα τη μύτη μου δυνατά, καθώς συνέχιζα να κλαίω. Αυτή η γυναίκα ήταν γεμάτη δυσπιστία βλέποντας έναν ώριμο άντρα να κλαίει, ενώ εγώ είμαι σίγουρος μέχρι σήμερα ότι δεν είχε την παραμικρή ιδέα για το πώς τέλειωνε αυτό το μιούζικαλ. Δεν είναι ντροπή, κι ούτε πρέπει να φοβάσαι να νιώσεις την αγάπη.

Σαν ανθρώπινα πλάσματα, μας χωρίζουν ακόμη περισσότερα, από σωματικής πλευράς. Σ’ ολόκληρη την Ευρώπη και την Ασία, το ίδιο, γυναίκες και άντρες φιλιούνται κι αγκαλιάζονται και περπατούν στο δρόμο χέρι χέρι, κρατημένοι απ’ το μπράτσο. Υπάρχουν όμως ορισμένες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου τέτοιες πράξεις θα θεωρούνταν σαν κακή συμπεριφορά κι οι άντρες κι οι γυναίκες που τις έκαναν θα φυλακίζονταν. Το άγγιγμα μπορεί να επιτρέπεται ακόμη ανάμεσα στις γυναίκες αλλά απαγορεύεται αυστηρά, από την παιδική ηλικία, ανάμεσα στα αρσενικά. Ωστόσο αυτό το άγγιγμα προσφέρει μια μορφή επικοινωνίας, συχνά πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο τα λόγια κι η έκφραση. Το ν’ ακουμπήσεις το χέρι σου πάνω σε κάποιον άλλο, ή πάνω στους ώμους του, είναι ένας τρόπος για να του πεις, «Σε βλέπω», «Σε νιώθω», «Σε φροντίζω». Έχω δει άτομα να κλαίνε, ενώ οι άλλοι κοιτάζουν δεξιά κι αριστερά, φανερά ενοχλημένοι. Κάποιος ίσως προσφέρει ένα μαντήλι, αλλά σπάνια γέρνει ν’ αγκαλιάσει αυτόν που κλαίει.

Τα μωρά και τα σκυλιά είναι συνηθισμένοι επισκέπτες στην τάξη αγάπης μας. Και μια δεσποινίς κάποτε έκανε την ακόλουθη παρατήρηση. «Είναι αστείο αλλά κανένας δεν διστάζει ν’ αγγίξει ένα μωρό, ή να χαϊδέψει και ν’αγκαλιάσει ένα ξένο σκυλί. Κι όμως εγώ κάθομαι εδωπέρα καμιά φορά και πεθαίνω θέλοντας κάποιος να μ’αγγίξει, και κανένας δεν το κάνει».
«Υποθέτω», είπε στη συνέχεια, «ότι δεν έχουμε εμπιστοσύνη ν’αφήσουμε τους άλλους να καταλάβουν το γεγονός ότι όλοι το ίδιο θέλουμε να μας αγγίζουν, επειδή φοβόμαστε ότι οι άλλοι, θα το παρερμηνεύσουν. Έτσι, καθόμαστε μέσα στη μοναξιά μας, και στη σωματική μας απομόνωση».

 

 

 

Η αγάπη
ΛΕΟ ΜΠΟΥΣΚΑΛΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΛΑΡΟΣFacebook

Instagram

Follow Me on Instagram
 • The great unpardonable sin is to murder the love - life in a human soul .

  lecturesbureau: "The great unpardonable sin
is to murder the love - life
in a human soul ."
  95
  2
 • Forget injuries , NEVER FORGET KINDNESSES .

  lecturesbureau: "Forget injuries ,

NEVER FORGET KINDNESSES ."
  391
  0
 • DO GOOD . You have done wrong ? Then balance it by doing right .

  lecturesbureau: "DO GOOD .

You have done wrong ?
Then balance it by doing right ."
  376
  0
 • If you see a friend without a smile , give him one of yours .

  lecturesbureau: "If you see a friend without a smile , 
give him one of yours ."
  1595
  3
 • In Art as in Love , instinct is enough .

  lecturesbureau: "In Art as in Love , instinct is enough ."
  428
  0

 • instagram by lecturesbureau
  666
  3
 • Take time to listen to what is said without words ...

  lecturesbureau: "Take time to listen to what is said without words ..."
  359
  0
 • Unexpected KINDNESS is the most powerful , least costly , and most underrated agent of human change .

  lecturesbureau: "Unexpected KINDNESS
is the most powerful , least costly ,
and most underrated agent of human change ."
  354
  5
 • Not all those who wander are lost .

  lecturesbureau: "Not all those who wander
are lost ."
  369
  2

 • instagram by lecturesbureau
  501
  3