Μετοχές VS Ακίνητα

Μετοχές VS Ακίνητα

Το πλήθος των επενδυτών χωρίζεται σε δύο ομάδες. Οι μεν αγαπούν τα ακίνητα και οι δε τις μετοχές. Στη Γερμανία υπάρχουν πολλοί περισσότεροι εραστές ακινήτων από ό,τι αποταμιευτές μετοχών, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες συμβαίνει το αντίθετο. Κάθε αποταμιευτής πρέπει να εκτιμήσει μόνος του ποιο είδος επένδυσης του πάει περισσότερο.

Το μεγάλο μειονέκτημα των μετοχών είναι ότι ο επενδυτής μπορεί καθημερινά να παρακολουθεί την αξία των μετοχών του. Ακόμη κι αν δεν θέλει ούτε να τις δει, ο ημερήσιος Τύπος, η τηλεόραση και το ραδιόφωνο του φέρνουν κάθε μέρα τις αξίες μπροστά στα μάτια του. Για να μη μιλήσουμε καθόλου για το ότι, στην περίπτωση μιας μεγάλης πτώσης, όλοι οι τίτλοι των εφημερίδων αναφέρουν ακριβώς αυτό. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μία μόνο μετοχή, παρ’ όλα αυτά κοιτούν κάθε μέρα τη στήλη του χρηματιστηρίου στην εφημερίδα. Έτσι, ο μέτοχος υπολογίζει συνεχώς τα κέρδη ή τις ζημίες του και κάνει – καλώς ή κακώς – κάθε μέρα απολογισμό. Αυτό οδηγεί σε αποφάσεις χωρίς πολλή σκέψη. Σε μια στιγμή πανικού ο επενδυτής ξεφορτώνεται τις μετοχές που είχε προγραμματίσει για τη σύνταξή του και τους κληρονόμους του. Αργότερα, βέβαια, αυτές ξανανεβαίνουν, όμως ο επενδυτής μας δεν τις έχει πια.

Αυτό το πρόβλημα δεν το έχει ο επενδυτής ακινήτων. Το διαμέρισμα ή το σπίτι του δεν το βρίσκει σε καμία στήλη. Έτσι, δεν καταστρέφει και τα νεύρα του χωρίς λόγο. Οπωσδήποτε, και τα ακίνητα δεν είναι λιγότερο εκτεθειμένα σε μεγάλες διακυμάνσεις. Ο ιδιοκτήτης ακινήτων δεν αντιλαμβάνεται ωστόσο τις πτώσεις των τιμών και πάντα υπολογίζει την αξία των σπιτιών και των διαμερισμάτων του τουλάχιστον με την τιμή αγοράς, τις περισσότερες φορές μάλιστα ακόμη πιο ψηλά. Η πεποίθηση ότι τα ακίνητα μπορούν μόνο να ανέβουν συνεχίζει να είναι ευρέως διαδεδομένη. Μόνο όταν ο λάτρης των ακινήτων θελήσει να ρευστοποιήσει και πάλι την επένδυσή του, θα βγει από τα όνειρά του. Ξαφνικά καταλαβαίνει ότι τα ακίνητά του, αν αφαιρέσει κανείς όλες τις προμήθειες και τα έξοδα, μπορεί να τα πουλήσει μόνο με ζημία. Μέχρι να βρεθεί ένας πωλητής που να είναι διατεθειμένος να πληρώσει μια ενδεδειγμένη τιμή, μπορεί στα ακίνητα να έχει περάσει μισός χρόνος ή και παραπάνω. Τα ακίνητα δεν είναι και τόσο αντικαταστατά. Κάθε σπίτι είναι διαφορετικό και οι αγοραστές έχουν επίσης συγκεκριμένες ιδέες για τη διαρρύθμιση, την τοποθεσία και πολλούς άλλους παράγοντες.

Εδώ βρίσκεται το μεγάλο πλεονέκτημα της μετοχής. Μπορεί να πουληθεί κάθε μέρα, και η μία μοιάζει με την άλλη. Αν κάποιος βρεθεί σε δύσκολη οικονομική θέση και πρέπει να πουλήσει γρήγορα, τις μετοχές δεν πρόκειται να τις ξεπουλήσει όσο όσο, αλλά θα πάρει μια δίκαιη τιμή στο χρηματιστήριο. Όποιος θέλει να πουλήσει στα γρήγορα ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πάρει τον πρώτο καλύτερο πελάτη και να δεχτεί την προσφορά του.

Η διασπορά του ρίσκου είναι ένα άλλο σημείο στο οποίο η μετοχή υπερέχει του ακινήτου. Με σχετικά μικρά ποσά μπορεί ένας αποταμιευτής μετοχών να μοιράσει τα χρήματά του σε διαφορετικούς τομείς, ακόμη και σε διαφορετικές χώρες. Ως επενδυτής ακινήτων πρέπει κανείς να είναι πολυεκατομμυριούχος για να μπορέσει να κάνει κάτι ανάλογο.

Ακόμη και η μοιρασιά της κληρονομιάς είναι πιο εύκολη. Αν ο νεκρός έχει, για παράδειγμα, 1.000 Allianz και 500 Daimler στο χαρτοφυλάκιό του, τότε οι μετοχές μοιράζονται στα δύο παιδιά από μισές. Κάθε κληρονόμος μπορεί μετά να αποφασίσει αν θέλει να ρευστοποιήσει ή να κρατήσει τις μετοχές. Αν δύο παιδιά κληρονομήσουν ένα σπίτι, ο καβγάς είναι σίγουρος. Αν ο ένας κληρονόμος θέλει τα χρήματα και ο άλλος να αφήσει το ακίνητο στην ιδιοκτησία της οικογένειας για λόγους, φερειπείν, παράδοσης ή συναισθηματικούς, αρχίζουν τα προβλήματα. Αν δεν είναι σε θέση να πληρώσει το ανάλογο ποσό στην αδελφή ή στον αδελφό του, η μόνη λύση που μένει είναι η πώληση. Πολλές οικογένειες έχουν διαλυθεί εξαιτίας τέτοιων ζητημάτων.

Ακόμη και το πολιτικό ρίσκο είναι στα ακίνητα μεγαλύτερο από ό,τι στις μετοχές. Επειδή υπάρχουν πάντα περισσότεροι ενοικιαστές από ό,τι ιδιοκτήτες, σε μια δημοκρατία η εκάστοτε κυβέρνηση θα ψηφίσει νόμους μάλλον ευνοϊκότερους προς τους ενοικιαστές. Σε πολλές χώρες και ειδικά στη Γερμανία, η προστασία των ενοικιαστών είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Όταν ξέρει κανείς τι του γίνεται, αλλά ειλικρινά μόνο τότε, μπορεί να κερδοσκοπήσει με τα ακίνητα. Με την κερδοσκοπία σε ακίνητα συμβαίνει το ίδιο όπως και με το χρηματιστήριο. Πρέπει κανείς να είναι ειδήμων και να έχει μεγάλη πείρα. Υπάρχουν ωστόσο πολλοί κερδοσκόποι που έχουν γίνει πλούσιοι με κερδοσκοπίες ακινήτων και οικοπέδων. Όποιος είχε προβλέψει πριν από σαράντα χρόνια το μπουμ που θα συνέβαινε στο Μόναχο ή στη Φρανκφούρτη και είχε αγοράσει ακίνητα ή οικόπεδα στο κέντρο της πόλης, έκανε μια περιουσία. Πρέπει κανείς όπως και στο χρηματιστήριο να έχει το σωστό τρόπο σκέψης. Η τοποθεσία είναι σημαντική. Ο κερδοσκόπος πρέπει να ξέρει ή ακόμη καλύτερα να μαντέψει ποιες πόλεις ή περιοχές θα έχουν μια οικονομική άνοδο και ποιες υα υποφέρουν από προβλήματα δομής. Στην κερδοσκοπία των ακινήτων υπάρχουν σίγουρα και οι σκληροί και οι φοβητσιάρηδες, τα δύο είδη στα οποία χώρισα και όσους συμμετέχουν στο χρηματιστήριο.

 

 

 

Τι κρύβει το μέλλον

André Kostolany

 

Εικόνα: Είναι η Ατλαντίδα; Φωτογραφίες του Andreas Franke.Facebook

Instagram

Follow Me on Instagram
 • Faith is taking the first step even when you don't see the whole staircase .

  lecturesbureau: "Faith is taking the first step
even when you don't see the whole staircase ."
  136
  0
 • When a woman is talking to you , listen to what she says with her eyes .

  lecturesbureau: "When a woman is talking to you ,
listen to what she says with her eyes ."
  374
  1
 • Strength does not come from physical capacity . It comes from an indomitable will .

  lecturesbureau: "Strength does not come from physical capacity .
It comes from an indomitable will ."
  419
  0
 • Count your age by friends , not years . Count your life by smiles , not tears .

  lecturesbureau: "Count your age by friends , not years .

Count your life by smiles , not tears ."
  289
  0
 • The fault-finder will find faults even in Paradise .

  lecturesbureau: "The fault-finder will find faults even in Paradise ."
  202
  0
 • It is the time you have wasted for your rose that makes your rose so important ...

  lecturesbureau: "It is the time you have wasted for your rose
that makes your rose so important ..."
  719
  4
 • Attachment is the strongest block to realization .

  lecturesbureau: "Attachment is the strongest block to realization ."
  158
  0
 • The World will not be destroying by those who do evil , but by those who watch them without doing anything .

  lecturesbureau: "The World will not be destroying by those who do evil ,

but by those who watch them without doing anything ."
  249
  2
 • Tell me who admires and loves you , and I will tell you who you are .

  lecturesbureau: "Tell me who admires and loves you ,
and I will tell you who you are ."
  455
  0
 • Something to do , something to love , and something to hope for .

  lecturesbureau: "Something to do ,
something to love ,
and something to hope for ."
  242
  1