fbpx

ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ (ΓΙΩΤΑ ΜΠΑΚΑ)

ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ (ΓΙΩΤΑ ΜΠΑΚΑ)

Πρόκειται για μία διαταραχή, κατά την οποία, στο ίδιο σώμα ζουν δύο ή περισσότερες προσωπικότητες. Αν και δεν υπάρχει αυτούσια αιτία αυτής της διαταραχής, πιστεύεται ότι είναι μία αντίδραση του οργανισμού, προκειμένου να αντιμετωπίσει μία επώδυνη ή τραυματική εμπειρία του πάσχοντα (κυρίως σωματική και ψυχολογική βία σε νεαρή ηλικία) που δεν μπορεί να την ξεπεράσει και να την αφομοιώσει, και έτσι απωθείται από το ασυνείδητο του.

Η Αμερικανίδα ψυχίατρος Γκάρετ Μαρί Ντέκελ ισχυρίζεται πως σε περιπτώσεις χρόνιας κακοποίησης, είναι πιθανό να γίνει ένα είδος «επαναρύθμισης» του μυαλού ώστε το άτομο να μπορέσει μέσω ενός άλλου, πιο ανθεκτικού, «εαυτού» να διαχειριστεί καλύτερα μια τραυματική ή στρεσογόνο εμπειρία. Έτσι ξεγλιστρά απ’την πραγματικότητα και μεταβαίνει σε μια κατάσταση του νου όπου τα ηνία της συνείδησης δεν τα έχει μόνο μία κυριαρχική προσωπικότητα, αλλά περισσότερες.

Πως συμβιώνουν οι διαφορετικές προσωπικότητες στο ίδιο σώμα;

O οργανισμός έχει μία κυρίαρχη προσωπικότητα που συνήθως κατέχει τον έλεγχο. Η κάθε προσωπικότητα δεν γνωρίζει την ύπαρξη των άλλης, δρα ανεξάρτητα και έχει δική της ταυτότητα. Με τον όρο «ταυτότητα» εννοούμε το όνομα, το φύλο, την ηλικία, τον τρόπο έκφρασης και συμπεριφοράς, και τις χειρονομίες. Για παράδειγμα σε έναν οργανισμό μπορεί να συνυπάρχουν ένας μεσήλικας άνδρας με σοβαρή και ήπια συμπεριφορά, με ένα πεντάχρονο νευρικό κοριτσάκι με σύνδρομο υπερκινητικότητας. Η κάθε προσωπικότητα αναλαμβάνει με τυχαίο τρόπο τον έλεγχο του οργανισμού, αν και σε αρκετές περιπτώσεις, οι εναλλαγές προκύπτουν σε καταστάσεις πίεσης, άγχους, συγκίνησης. Μάλιστα, οι εναλλαγές μπορούν να διαρκέσουν από λίγα δευτερόλεπτα, μερικές ώρες ή και ολόκληρες μέρες. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το σύνδρομο της διχασμένης προσωπικότητας είναι πιο συχνό στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες ( με αναλογία 9:3), ενώ παράλληλα, στις γυναίκες παρατηρείται και μεγαλύτερος αριθμός προσωπικοτήτων.

 

Συμπτώματα

Κατάθλιψη

Εναλλαγές της διάθεσης

Αϋπνία, υπνοβασία

Κρίσεις πανικού

Καταχρήσεις (αλκοόλ, ναρκωτικά)

Ψυχωτικά συμπτώματα

Διατροφικές διαταραχές

Προσωρινές απώλειες στη μνήμη και σε καθημερινές καταστάσεις

Το άτομο χάνει την αίσθηση του χρόνου

Διάγνωση

Για να γίνει η κατάλληλη διάγνωση, ο γιατρός, εκτός από τον έλεγχο των συμπτωμάτων, χρειάζεται να διαγνώσει όλες τις προσωπικότητες και πως αυτές επηρεάζουν το άτομο. Ο χρόνος επίσης, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που μπορεί να φανερώσει την κλιμάκωση των συμπτωμάτων. Επιπροσθέτως, το σύνδρομο της διχασμένης προσωπικότητας συνδυάζεται πολλές φορές και με άλλες ασθένειες, οπότε ο γιατρός οφείλει να ελέγξει και τα συμπτώματα άλλων συναφών παθήσεων, προτού κάνει τη διάγνωση.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη καθοδήγηση και οι γιατροί στις περισσότερες περιπτώσεις συνταγογραφούν μεμονωμένες θεραπείες. Γενικότερα, όμως, για την θεραπεία των ασθενών που πάσχουν από αυτήν την διαταραχή συνίσταται μακροχρόνια ψυχοθεραπεία που έχει ως στόχο την ανάκτηση της πραγματικής ταυτότητας και την κατανόηση των τραυματικών γεγονότων που οδήγησαν στην εμφάνιση της ψυχικής νόσου. Σε κάποιες περιπτώσεις χορηγείται αντικαταθλιπτική αγωγή για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα της διαταραχής που εμφανίζονται με καταθλιπτικές και αγχώδεις εκδηλώσεις.

 

 

 

ΠΗΓΗ: https://www.truemed.gr/

Εικόνα: https://gr.pinterest.com/pin/9851692922699358/Facebook

Instagram

Follow Me on Instagram