Peace Pilgrim, η μεγάλη Προσκυνήτρια της Ειρήνης

Peace Pilgrim, η μεγάλη Προσκυνήτρια της Ειρήνης

Ένα από τα πιο «αφυπνισμένα» άτομα των τελευταίων χρόνων ήταν η αμερικανίδα περιπλανώμενη και ακτιβίστρια που αποκαλούσε τον εαυτό της Peace Pilgrim «Προσκυνήτρια της Ειρήνης». Παρόλο που χρησιμοποίησε μερικές φορές τη λέξη «Θεός», η Peace Pilgrim δεν ήταν θρησκευόμενη με την κανονική έννοια. Η αντίληψή της για τον «Θεό» δεν ήταν πως είναι ένα παντοδύναμο ον που επιβλέπει τον κόσμο και ελέγχει τη ζωή μας, αλλά μία απρόσωπη πνευματική δύναμη που διαπερνά όλα τα πράγματα (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων) και είναι η πηγή όλων των πραγμάτων.

Η Peace Pilgrim γεννήθηκε ως Mildred Norman το 1908. Με πολλούς τρόπους, έζησε μία αρκετά φυσιολογική ζωή μέχρι τα τριάντα της. Παντρεύτηκε στην ηλικία των 25 ετών και αρχικά τηρούσε τις συμβατικές αμερικανικές αξίες, ζώντας σε έναν υλιστικό τρόπο ζωής.
«Είχα οδηγηθεί να πιστεύω ότι τα χρήματα και τα υπάρχοντα θα μου εξασφάλιζαν μία ζωή ευτυχίας και ειρήνης» είχε πει.
«Αυτά ήταν τα μονοπάτια που ακολούθησα».

Οι λεπτομέρειες είναι ενδεικτικές, αλλά φαίνεται πως έγινε αρκετά ευκατάστατη αρκετά γρήγορα. Ωστόσο, σύντομα άρχισε να συνειδητοποιεί ότι ο υλιστικός τρόπος ζωής δεν είχε νόημα και πως δεν ήταν αυτή η ζωή για την οποία προοριζόταν.
Παράλληλα, αισθάνθηκε σύγχηση καθώς δεν είχε ιδέα σχετικά με το είδος της ζωής για την οποία προοριζόταν.

Ο τρόπος ζωής της την απογοήτευε όλο και περισσότερο, μέχρι που ένα βράδυ, όταν ήταν 30 ετών, κάτι τελικά «έβγαλε» από μέσα της. Περπάτησε όλη τη νύχτα μέσα στο δάσος σε απόγνωση, και τελικά έφτασε σε μια κάθαρση. Όπως υπενθύμισε αργότερα, «ένιωσα μια πλήρη προθυμία, χωρίς κάποιες επιφυλάξεις, να δώσω τη ζωή μου – να αφιερώσω τη ζωή μου – στην υπηρεσία … Και έτσι πήγα στη δεύτερη φάση της ζωής μου. Άρχισα να δίνω ό, τι μπορούσα, και έτσι μπήκα σε έναν νέο και θαυμαστό κόσμο. ”

Η Mildred Norman σε ηλικία 16 ετών

Ήταν σαν μετά από χρόνια καταπίεσης, επειδή ερχόταν σε σύγκρουση με τις αξίες της κουλτούρας της, να προέκυψε η έμφυτη εγρήγορσή της και το δέχτηκε.
Από κει και πέρα, η Peace Pilgrim έζησε μία νέα αυθεντική ζωή.
Αναγνώρισε μία ισχυρή πνευματική δύναμη μέσα στον εαυτό της, την οποία αισθάνθηκε και μέσα σε άλλους, έτσι ώστε να νιώθει μία έντονη σύνδεση με όλους και μία πολύ ισχυρή ώθηση για να εξυπηρετήσει την ανθρώπινη φυλή στο σύνολό της. Άρχισε να ζει εξυπηρετώντας, να εργάζεται με ηλικιωμένους, με ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας και στη συνέχεια εργάσθηκε ως εθελοντής σε ειρηνευτικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Ένωση Γυναικών για την Ειρήνη και την Ελευθερία. (Ο ειρηνικός της ακτιβισμός οδήγησε στο διαζύγιο από τον σύζυγό της, ο οποίος πολέμησε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.)
Επίσης απλοποίησε τη ζωή της δραστικά, έγινε χορτοφάγος, ζούσε με χαμηλό εισόδημα και φρόντισε να απαλλαγεί από τα περισσότερα από τα υπάρχοντά της. Ακολούθησε μία σειρά από πνευματικές αρχές για τη διαγωγή του βίου, συμπεριλαμβανομένου του καθαρισμού του σώματος (μέσω της διατροφής και της άσκησης), τον καθαρισμό της σκέψης (αποχή από τις αρνητικές σκέψεις), την απομάκρυνση των προσκολλήσεων στα υλικά αγαθά, την παραίτηση από το αίσθημα της ξεχωριστότητας, απομάκρυνση αρνητικών συναισθημάτων ή αντιδράσεων.

Η έμφυτη εγρήγορση της Peace Pilgrim καλλιεργήθηκε από αυτόν τον τρόπο ζωής και έγινε βαθύτερη. Σε ένα από τα φυλλάδιά της, Βήματα προς την Εσωτερική Ειρήνη, περιέγραψε μία άλλη ισχυρή εμπειρία που της συνέβη μόλις βγήκε ένα πρωί: “Ξαφνικά ένιωθα πολύ ανυψωμένη, πιο ανυψωμένη από όσο ήμουν ποτέ. Θυμάμαι ότι ήξερα τη διαχρονικότητα και τη χωροταξία και την ελαφρότητα … κάθε λουλούδι, κάθε θάμνος, κάθε δέντρο φάνηκε να φοράει φωτοστέφανο. Υπήρχε μια ελαφριά ακτινοβολία γύρω από τα πάντα και οι κηλίδες του χρυσού έπεφταν σαν πλάγια βροχή μέσα στον αέρα … Ήξερα από πριν ότι όλα τα ανθρώπινα όντα είναι ένα. Αλλά τώρα ήξερα επίσης πως υπάρχει μία ενότητα με την υπόλοιπη δημιουργία … Και το πιο θαυμάσιο από όλα, η ενότητα αυτή τα διαπερνά όλα , τα δεσμεύει όλα μαζί και δίνει ζωή σε όλους. Μία ενότητα με αυτό που πολλοί θα αποκαλούσαν τον Θεό … Ποτέ δεν αισθάνομαι πραγματικά χωριστά από τότε.”

Λίγο αργότερα, την 1η Ιανουαρίου 1953, η Peace Pilgrim ξεκίνησε το προσκύνημα. Μετά την οδήγηση της Rose Parade στην Καλιφόρνια, ακολούθησε το περπάτημα. Συνεχίστηκε σε όλη τη χώρα για σχεδόν δώδεκα μήνες, τελικά έφτασε στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη το επόμενο Δεκέμβριο. Και στην πραγματικότητα, από τότε και στο εξής η Peace Pilgrim δεν σταμάτησε ποτέ να περπατά. Χωρίς κατοχές εκτός από μία οδοντόβουρτσα, λίγα ενδύματα, μία χτένα και ένα μολύβι, διέσχισε τις Ηνωμένες Πολιτείες επτά φορές με τα πόδια, ενώ περπάτησε επίσης στον Καναδά και στο Μεξικό.
Φορούσε έναν χιτώνα που έγραφε ‘Peace Pilgrim’ μπροστά και ’25, 000 μίλια με τα πόδια για την Ειρήνη ‘στο πίσω μέρος. Διαπίστωσε ότι μπορούσε να βασιστεί στους ξένους που την πλησίαζαν για να της δώσουν φαγητό και ένα κρεβάτι για τη νύχτα αν και συχνά κοιμόταν έξω.
Στην πραγματικότητα, έζησε ως περιπλανώμενη μοναχή, υποστηριζόμενη από «απλούς» ανθρώπους. Περπατούσε κατά μέσο όρο 25 μίλια την ημέρα, συχνά σταματώντας για να μιλήσει σε επαφές ή να δώσει συνεντεύξεις κατά την πορεία, ειδικά όταν έγινε πιο γνωστή.

Κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ζωής της – άλλα 28 χρόνια – η Peace Pilgrim γνώρισε μία σταθερή αίσθηση αδιάσειστης εσωτερικής ειρήνης και ενότητας, μία εσωτερική επικοινωνία με τον κόσμο. Όπως έγραψε: “Υπάρχει μία αίσθηση ότι πάντα περιβάλλεσαι από όλα τα καλά πράγματα, όπως η αγάπη, η ειρήνη και η χαρά. Φαίνεται σαν ένα προστατευτικό περιβάλλον, και υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο μέσο, το οποίο σας μεταφέρει σε όλες τις καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπίσετε … Υπάρχει μία ηρεμία και μία γαλήνη.”

Η Peace Pilgrim πέθανε σε ηλικία 72 ετών, το 1981, σε τροχαίο ατύχημα, ενώ οδηγούσε για να πάει σε μία συνάντηση. Αυτό μπορεί να φαίνεται τραγικό, αλλά δεν θα φαινόταν έτσι σε εκείνη. Όπως και πολλά αφυπνισμένα άτομα, είχε έντονη την αίσθηση ότι ο θάνατος δεν σήμαινε το τέλος της ύπαρξης. Έβλεπε τον θάνατο ως μία «ένδοξη μετάβαση στην ελεύθερη ζωή» και «την τελευταία μεγάλη περιπέτεια της ζωής».

 

 

 

Πηγή: https://www.psychologytoday.com/
Μετάφραση στα ελληνικά : LECTURES BUREAU

 

 

Εικόνα: https://www.npr.org/2013/01/01/168346591/peace-pilgrims-28-year-walk-for-a-meaningful-way-of-life?t=1585341058667Facebook

Instagram

Follow Me on Instagram
 • Heaven is not a place , and it is not a time . Heaven is being perfect .

  lecturesbureau: "Heaven is not a place , and it is not a time .
Heaven is being perfect ."
  216
  0
 • The important thing is not what they think of me , but what I think of them .

  lecturesbureau: "The important thing is not what they think of me ,
but what I think of them ."
  310
  0

 • instagram by lecturesbureau
  260
  0
 • I have always imagined that paradise will be a kind of library .

  lecturesbureau: "I have always imagined that paradise
will be a kind of library ."
  239
  2
 • Wisdom is avoiding all thoughts that weaken you .

  lecturesbureau: "Wisdom is avoiding all thoughts
that weaken you ."
  856
  0
 • Man's main task in life is to give birth to himself , to become what he potentially is .

  lecturesbureau: "Man's main task in life
is to give birth to himself ,
to become what he potentially is ."
  197
  0
 • Open your eyes , look within . Are you satisfied with the life you're living ?

  lecturesbureau: "Open your eyes , look within .
Are you satisfied with the life you're living ?"
  209
  1
 • Gratitude is the sign of noble souls .

  lecturesbureau: "Gratitude is the sign of noble souls ."
  288
  0
 • We are the creators of ourselves .

  lecturesbureau: "We are the creators of ourselves ."
  284
  0
 • A book read by a thousand different people is a thousand different books .

  lecturesbureau: "A book read by a thousand different people
is a thousand different books ."
  321
  0