fbpx

Ο νους μας έχει κυβερνήτη, και είμαστε εμείς. (JOHN IZZO)

Ο νους μας έχει κυβερνήτη, και είμαστε εμείς. (JOHN IZZO)

(Κλέφτης είναι κάποιος που αφαιρεί κάτι που μας ανήκει δικαιωματικά. Αυτό το βιβλίο ασχολείται με τους κλέφτες στους οποίους επιτρέπουμε να μας κλέβουν την ευτυχία.)

Το να είμαστε αφυπνισμένοι σημαίνει να έχουμε επίγνωση, να παρατηρούμε πραγματικά τι συμβαίνει. Ένας απλός ορισμός αυτού του είδους της επίγνωσης είναι «η διατήρηση μιας μη επικριτικής στάσης που χαρακτηρίζεται από αυξημένη ή πλήρη συνειδητότητα των σκέψεων, των συναισθημάτων ή των εμπειριών μας ανά πάσα στιγμή». Όντας αφυπνισμένοι και προσεκτικοί, έχουμε πιο οξυμμένη επίγνωση σχετικά με ό,τι συμβαίνει στο εσωτερικό του μυαλού μας, στον ναό της ευτυχίας μας.

Τα δύο βασικά στοιχεία της επίγνωσης είναι η συνειδητότητα ανά πάσα στιγμή και η αποφυγή της ακρισίας. ‘Οταν υπάρχει επίγνωση, έχουμε διαρκώς συνείδηση τι συμβαίνει στο εσώτερο μυαλό μας και περισσότερη περιέργεια παρά επίκριση. Μόλις αρχίσουμε να κατανοούμε αυτές τις δύο έννοιες, τότε είμαστε έτοιμοι να μάθουμε να κυριαρχούμε στους κλέφτες. Παρόλο που θέλουμε να τους διώξουμε από το σπίτι μας, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αποτελούν μέρος της δικής μας εσώτερης φύσης, δεν είναι ξένοι. Σ’ εμάς τους ανθρώπους αρέσει να ελέγχουμε τις καταστάσεις, και κατά καιρούς αυτό μας εξυπηρετεί, μα όταν αφήνουμε την επιθυμία μας για έλεγχο να μας κυβερνάει, τότε νιώθουμε μιζέρια, όχι ευτυχία.

Κάποτε άκουσα τον Μπίλι Γκράχαμ, τον διάσημο χριστιανό ευαγγελιστή, να μιλάει για την άμετρη επιθυμία του μυαλού. Είπε: «Η πρώτη ματιά είναι ένστικτο, η δεύτερη είναι επιλογή». Σκεφτείτε αυτή την απλή ιδέα. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις ενστικτώδεις σκέψεις μας, αλλά μπορούμε να είμαστε προσεκτικοί και να τις παρατηρήσουμε, χωρίς επίκριση, και μετά να διαλέξουμε έναν διαφορετικό δρόμο. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι οι σκέψεις που επιτρέπουμε να κυβερνήσουν τον ναό μας αποτελούν επιλογή, ωστόσο πολλοί άνθρωποι φέρονται σαν να μην είναι υπεύθυνοι για το μυαλό τους. Για παράδειγμα, όταν πιάνουμε τον εαυτό μας να θέλει να ελέγξει το μέλλον με αδιάκοπο άγχος, μην κάνουμε το χατίρι στον κλέφτη, αφήνοντάς το να μας παρασύρει στον δρόμο της ανησυχίας.
Η τελική και πιο κρίσιμη πλευρά της επίγνωσης είναι η δυνατότητα να παραμερίζουμε κάτι μόλις το αντιληφθούμε. Αυτό το βήμα έχει τεράστια σημασία όταν πρόκειται να αλλάξουμε μια συμπεριφορά που εντέλει δεν μας εξυπηρετεί.

Για να σας εξηγήσω τι εννοώ, θα σας πω για τις εμπειρίες μου όταν μάθαινα διαλογισμό. Η πρώτη μου δασκάλα ήταν η Ντέμπορα Κλάιν, σύζυγος του συγγραφέα με τον οποίο γράψαμε μαζί το βιβλίο Awakening Corporate Soul. Εκείνη έκανε πολλά χρόνια γιόγκα. Παρόλο που η κεντρική ιδέα του διαλογισμού είναι να ησυχάσει τον νου, να τον εκπαιδεύσει να μένει στην παρούσα στιγμή, ο σημαντικότερος στόχος του είναι να τον καταστήσει κυρίαρχο του εσωτερικού ναού. Πολλοί μιλούν γι’ αυτό που αποκαλείται μυαλό της μαϊμούς, ένας βουδιστικός όρος που σημαίνει «μυαλό ανήσυχο, νευρικό, ιδιότροπο, ανακόλουθο, μπερδεμένο, αναποφάσιστο, ανεξέλεγκτο». Στόχος του διαλογισμού είναι να εκπαιδεύσει τον νου ώστε να είναι ακριβώς το αντίθετο: αφυπνισμένος και σταθερός.

Τον πρώτο καιρό που άρχισα να διαλογίζομαι, ήταν δύσκολο να ησυχάσω τον νου μου. Στη μέση του διαλογισμού, όλο και κάποια ανησυχία, δουλειά ή σκέψη διατάρασσε τη γαλήνη μου. Ρώτησα την Ντέμπορα: «Τι να κάνω όταν έρχεται στο μυαλό μου κάποια σκέψη που μου αποσπά την προσοχή;» Εκείνη απάντησε: «Όταν σου έρχεται μια τέτοια σκέψη, θέλω απλώς να την αντιληφθείς κι ύστερα να φανταστείς το χέρι σου να την παραμερίζει απαλά, σαν να της λέει “όχι τώρα”».
Με άλλα λόγια, χωρίς επίκριση ή αντίσταση, αλλά εντοπίζοντας τη σκέψη με ήρεμη επίγνωση και βάζοντας τη μετά στην άκρη.

Αυτό είναι ένα μικρό, αλλά σημαντικό στοιχείο όταν αντιμετωπίζουμε τους κλέφτες και εκπαιδεύουμε το μυαλό μας για την ευτυχία. Το τελευταίο που πρέπει να κάνουμε είναι να μαλώσουμε τον εαυτό μας για την παρουσία του κλέφτη. Αυτό στο οποίο αντιστεκόμαστε, επιμένει.

Παραδέχομαι πως χρειάστηκα πολλές ώρες εξάσκησης πριν το αφηρημένο μυαλό μου καταφέρει να εκπαιδευτεί, έτσι ώστε να συγκεντρώνεται. Στην αρχή φανταζόμουν διαρκώς τα χέρια μου να παραμερίζουν σκέψεις. Σύντομα, ωστόσο, άρχισα να συνειδητοποιώ μια καταλυτική αλήθεια, που μπορεί να αλλάξει δια παντός τον τρόπο που βλέπουμε τον εσωτερικό μας κόσμο: αν είμαστε αφυπνισμένοι και σε εγρήγορση, έχουμε τον έλεγχο του νου μας. Ο ναός έχει κυβερνήτη, και είμαστε εμείς.

 

 

 

 
ΟΙ 5 ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ
JOHN IZZO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ διόπτρα

Εικόνα: https://gr.pinterest.com/pin/326792516683767021/



Facebook

Instagram

Follow Me on Instagram