
14 Μαρ Nομίζετε ότι όποιος δεν θυμώνει ποτέ αγαπά πολύ; (OSHO)
Σας έχουν διδάξει να μην θυμώνετε ποτέ, και νομίζετε ότι οποίος δεν θυμώνει ποτέ, σίγουρα θα αγαπά πολύ. Κάνετε λάθος. Όποιος δεν θυμώνει ποτέ δεν θα μπορέσει ούτε και ν’ αγαπήσει. Αυτά τα πράγματα πάνε μαζί· έρχονται στο ίδιο πακέτο. Όποιος αγαπάει πραγματικά, μερικές φορές θα θυμώσει πραγματικά. Αλλά αυτός ο θυμός είναι όμορφος – είναι από αγάπη! Η ενέργεια είναι θερμή, και δεν θα πληγωθείτε από τον θυμό αυτού του προσώπου. Στην πραγματικότητα, θα αισθανθείτε ευγνωμοσύνη που αυτό το πρόσωπο θύμωσε. Το έχετε παρατηρήσει; Εάν αγαπάτε κάποιον και κάνετε κάτι, και αυτός θυμώσει πραγματικά, θυμώσει ειλικρινά, θα αισθανθείτε ευγνωμοσύνη επειδή σας αγαπάει τόσο πολύ που μπορεί ν’ αντέξει την πολυτέλεια του θυμού. Διαφορετικά γιατί να το κάνει; Εάν δεν θέλετε να δώσετε στον άλλο την ενέργεια του θυμού σας, παραμένετε ευγενείς. Εάν δεν θέλετε να δώσετε κάτι, δεν θέλετε να διακινδυνεύσετε, συνεχίζετε να χαμογελάτε. Δεν έχει σημασία.
Εάν το παιδί σας είναι έτοιμο να πηδήσει στο κενό, θα παραμείνετε ατάραχος; Δεν θα φωνάξετε; Δεν θα βράζει η ενέργειά σας; Θα συνεχίσετε να χαμογελάτε; Αποκλείεται!
Υπάρχει μια ιστορία σχετικά:
Κάποτε εμφανίστηκαν στην αυλή του Σολόμωντα δύο γυναίκες που διεκδικούσαν το ίδιο παιδί. Και οι δύο ισχυρίζονταν ότι το παιδί ήταν δικό τους. Ήταν δύσκολη περίπτωση. Πώς ν ‘αποφασίσει; Το παιδί ήταν πολύ μικρό και δεν μπορούσε να μιλήσει.
Ο Σολομώντας τις κοίταξε, και είπε. Κοιτάξτε τι θα κάνω – θα κόψω το παιδί στη μέση και θα πάρετε από μισό. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα πρέπει να είμαι δίκαιος και αμερόληπτος. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το παιδί ανήκει στην Α ή στη Β. Έτσι, σαν βασιλιάς,το αποφάσισα – κόψτε το παιδί στα δύο και δώστε σε κάθε γυναίκα το μισό”.
Η γυναίκα που κρατούσε το παιδί συνέχισε να χαμογελάει, ήταν ικανοποιημένη. Αλλά η άλλη γυναίκα παρανόησε, σαν να ήθελε να σκοτώσει τον βασιλιά! Είπε, “Τι λες; Είσαι τρελός; Έγινε έξαλλη. Δεν ήταν πλέον μια συνηθισμένη γυναίκα, ήταν ο θυμός προσωποποιημένος, ήταν πυρ και μανία! Και τέλος είπε, “Εάν αυτό είναι δικαιοσύνη, τότε παραιτούμαι. Ας πάρει το παιδί εκείνη. Το παιδί της ανήκει, δεν είναι δικό μου! ”
Ήταν θυμωμένη, όμως δάκρυα έτρεχαν στα μάτια της.
Και ο βασιλιάς είπε, ‘”Το παιδί σου ανήκει. Εσύ θα το πάρεις. Η άλλη γυναίκα είναι απλώς απατεώνισσα, λέει ψέματα”.
Όταν αγαπάτε, μπορείτε να θυμώσετε. Όταν αγαπάτε μπορείτε να αντέξετε την πολυτέλεια του θυμού. Εάν αγαπάτε τον εαυτό σας -και αυτό είναι απαραίτητο στη ζωή, διαφορετικά θα τη χάσετε- δεν θα είστε ποτέ καταπιεστικοί, θα εκφράζετε οτιδήποτε χαρίζει η ζωή. Θα το εκφράσετε: τις χαρές της, τις λύπες της, τα επάνω της, τα κάτω της, τις ημέρες της, τις νύχτες της.
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ
OSHO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΛΙΟΣ
Εικόνα: https://gr.pinterest.com/pin/80431543331328514/