Μαρί-Σοφία Ζερμέν

Μαρί-Σοφία Ζερμέν

Ο αγώνας της Ζερμέν να αλλάξει την προδιαγεγραμμένη πορεία που θα έπρεπε να έχει η ζωή μιας γυναίκας στα τέλη του 18ου αιώνα -αλλά και πολύ αργότερα- ξεκινάει από τα 13 της χρόνια. Το έργο και ο θάνατος του Αρχιμήδη την ενέπνευσαν, για να πάρει την αμετάκλητη απόφαση να σπουδάσει μαθηματικά.
Ήταν αδιανόητο για μια γυναίκα να σπουδάσει εκείνη την εποχή και, όπως ήταν αναμενόμενο, οι γονείς της εναντιώθηκαν στην απόφαση αυτή. Είναι γεγονός ότι χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Αντουάν Λε Μπλαν τόσο για να παίρνει σημειώσεις από το Πανεπιστήμιο, όσο και για να στέλνει τις εργασίες της σε διαγωνισμούς και σε διακεκριμένους επιστήμονες. Το γράμμα που παρέλαβε ως Λε Μπλαν από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, με τα επαινετικά λόγια για τη δουλειά της, στην πραγματικότητα το έστειλε ο Κάρλ Φρίντριχ Γκάους. Η Ζερμέν, μέσω της τακτικής αλληλογραφίας που είχε με τον Γκάους, είχε κερδίσει την εκτίμηση του κορυφαίου μαθηματικού και, όταν του αποκάλυψε ότι ο «κύριος Λε Μπλαν» είναι κυρία, ο Γκάους της απάντησε: «Πώς να περιγράψω τον θαυμασμό και την έκπληξή μου γι’ αυτή τη μεταμόρφωση! Όταν μια γυναίκα, η οποία σύμφωνα με τα ήθη και τις προκαταλήψεις μας, πρέπει να αντιμετωπίσει απείρως περισσότερες δυσκολίες από τους άνδρες, για να εξοικειωθεί με αυτές τις απαιτητικές και κοπιαστικές έρευνες, καταφέρνει τελικά να υπερπηδήσει τα εμπόδια και να διαπεράσει τα πλέον σκοτεινά τμήματά τους, τότε, δίχως αμφιβολία, η γυναίκα αυτή έχει ακμαίο ηθικό, καταπληκτικά χαρίσματα και ανώτερη ευφυΐα».

Ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματά της Ζερμέν ήταν η σημαντική συμβολή της στην πορεία απόδειξης του Τελευταίου Θεωρήματος του Φερμά. Το Ινστιτούτο της Γαλλίας την τίμησε με το μετάλλιό του γι’ αυτή της τη συμβολή και έγινε η πρώτη γυναίκα που δεν ήταν σύζυγος ακαδημαϊκού, η οποία είχε δικαίωμα να παρακολουθεί διαλέξεις στην Ακαδημία Επιστημών.

Παρά το γεγονός ότι η Ζερμέν είχε καταφέρει σπουδαία πράγματα, οι κοινωνικές προκαταλήψεις απέναντι της παρέμεναν. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, ενώ η εργασία της κέρδισε το βραβείο σε έναν διαγωνισμό της Ακαδημίας Επιστημών, η Ζερμέν δεν παρευρέθηκε στη βράβευση, για να μη δημιουργηθεί σκάνδαλο.

Όταν η Ζερμέν ήταν πια 55 χρονών, ο Γκάους εκτιμώντας το επιστημονικό της έργο, πρότεινε να της δοθεί τιμητικός τίτλος από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν. Σε μία ανάλογη περίσταση, εβδομήντα χρόνια αργότερα, ο Χίλμπερτ, στην περίπτωση της Σοφί, θα προτείνει στη σύγκλητο του ίδιου πανεπιστημίου να δοθεί θέση υφηγήτριας στην Έμι Νέδερ, μία εξαιρετική μαθηματικό, αλλά θα συναντήσει τις γνωστές αντιδράσεις και αντιρρήσεις που σχετίζονται με το φύλο της. Είναι χαρακτηριστική η φράση ενός συνεργάτη της Νέδερ, του Έντμουντ Λαντάου: «Είναι σπουδαία μαθηματικός, αλλά δεν μπορώ να ορκιστώ ότι είναι γυναίκα», που δείχνει πόσο δύσκολο του ήταν να πιστέψει ότι μια γυναίκα μπορούσε να είναι τόσο ευφυής και να έχει τόσο υψηλό επίπεδο μαθηματικών γνώσεων.

Ο Χίλμπερτ, προσπαθώντας να πείσει τους πανεπιστημιακούς να αποδεχθούν την πρότασή του, δήλωσε: «Κύριοι, δεν καταλαβαίνω γιατί το φύλο μπορεί να αποτελεί κριτήριο για τη θέση του υφηγητή, πρόκειται για Πανεπιστήμιο, όχι για δημόσια λουτρά.» Το επιχείρημα του Χίλμπερτ για να γίνει η Νέδερ μέλος του επιστημονικού προσωπικού στο Γκέτινγκεν, δεν έπεισε τη διοίκηση.

Αντιθέτως, στην περίπτωση της Ζερμέν η απόφαση του Πανεπιστημίου ήταν θετική αν και, όπως ήδη επισημάνθηκε, προηγήθηκε χρονικά (βεβαίως, δεν είναι το ίδιο μία τιμητική διάκριση με μία θέση στο διδακτικό προσωπικό).

Δυστυχώς, πριν προλάβει να αποκτήσει τη διάκριση αυτή, η Ζερμέν πέθανε από καρκίνο του μαστού.

Το επίσημο πιστοποιητικό του θανάτου της αποδίδει με δύο λέξεις, κάτω από το όνομά της, αυτό που η κοινωνία στις αρχές του 19ου αιώνα έβλεπε στο πρόσωπό της:

Μαρί-Σοφί Ζερμέν:

Ανύπαντρη και χωρίς επάγγελμα.

Σίγουρα ο Βολτέρος θα εξηγούσε αυτή την κοινωνική αντιμετώπιση της Ζερμέν, χρησιμοποιώντας τη φράση που είχε διατυπώσει για μια άλλη προικισμένη γυναίκα, την Έμιλι ντε Σατελέ:
Ήταν ένας σπουδαίος άνδρας που το μόνο λάθος του ήταν να γεννηθεί γυναίκα.

 
Ποιος σκότωσε τον κύριο Χ;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

 

Εικόνες: https://www-tc.pbs.org/wgbh/nova/assets/img/full-size/sophie-germain-merl.jpg & Stu ART Photo | https://stuartphoto.files.wordpress.com/2016/10/dsc_0090.jpg?w=326Facebook

Instagram

Follow Me on Instagram
 • It's not the sentiments of men which make history BUT THEIR ACTIONS .

  lecturesbureau: "It's not the sentiments of men which make history
BUT THEIR ACTIONS ."
  194
  1
 • There is only one journey . Going inside yourself .

  lecturesbureau: "There is only one journey .
Going inside yourself ."
  347
  2
 • Love is composed of a single soul inhabiting two bodies .

  lecturesbureau: "Love is composed of a single soul
inhabiting two bodies ."
  275
  1
 • Little by little , one travels far .

  lecturesbureau: "Little by little ,
one travels far ."
  134
  0
 • What the caterpillar calls the end , the rest of the world calls a butterfly .

  lecturesbureau: "What the caterpillar calls the end ,
the rest of the world
calls a butterfly ."
  248
  0
 • Whatever you do , DO WITH ALL YOUR MIGHT !

  lecturesbureau: "Whatever you do ,

DO WITH ALL YOUR MIGHT !"
  254
  1
 • Love responsibility . Say : It is my duty , and mine alone , to save the Earth . If it is not saved , then I ALONE AM TO BLAME .

  lecturesbureau: "Love responsibility .
Say : It is my duty , and mine alone , to save the Earth .
If it is not saved , then I ALONE AM TO BLAME ."
  252
  0
 • The perfect Love is the one that gives everything and never expects anything in return .

  lecturesbureau: "The perfect Love is the one 
that gives everything
and never expects anything in return ."
  1808
  6
 • Liberty means Responsibility . That is why most men dread it .

  lecturesbureau: "Liberty means Responsibility .

That is why most men dread it ."
  283
  1
 • It is better to be envied than pitied .

  lecturesbureau: "It is better to be envied
than pitied ."
  258
  1