fbpx

Μάθημα Αισιοδοξίας (ALEX PATTAKOS Ph.D. & ELAINE DUNDON)

Μάθημα Αισιοδοξίας (ALEX PATTAKOS Ph.D. & ELAINE DUNDON)

Τι πρέπει να κάνει ένας κατ’ εξακολούθησιν μεμψίμοιρος; Η πρώτη δουλειά είναι να συνειδητοποιήσουμε πότε και γιατί γκρινιάζουμε. Η δεύτερη δουλειά είναι να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε! Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα γκρινιάζουμε μία στις τόσες, σημαίνει ότι έχουμε επίγνωση του πότε γκρινιά ζουμε και ότι επιλέγουμε να γκρινιάζουμε, επιλέγουμε να είμαστε αρνητικοί. Αυτό δε σημαίνει ότι αρνούμαστε τα βάρη μας, τη θλίψη μας και τις ανησυχίες μας, υιοθετούμε μια τυφλά αισιόδοξη αντίληψη του κόσμου.

Υπάρχει μια εμψυχωτική ιστορία για τον Νέλσον Μαντέλα, τον πρώτο μαύρο Πόεδρο της Νότιας Αφρικής και κάτοχο του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, η οποία ρίχνει φως στη σχέση ανάμεσα στην προσωπική ελευθερία και τη φυλακή. Σε νεαρή ηλικία, ο Μαντέλα αγωνίστηκε για να αλλάξει το οικονομικά και πολιτικά καταπιεστικό σύστημα του «απαρτχάιντ» της Νότιας Αφρικής και να προαγάγει τη φυλετική ισότητα. Το 1962 συνελήφθη, καταδικάστηκε για συνωμοσία για την ανατροπή του καθεστώτος, και του επιβλήθηκε ποι νη ισόβιας κάθειρξης. Ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης πίε της από τον λαό της Νότιας Αφρικής και από διεθνείς οργανισμούς, ο Μαντέλα αφέθηκε ελεύθερος το 1990, αφού είχε περάσει είκοσι εφτά χρόνια στη φυλακή.

 

Τη μέρα που ο Μαντέλα αποφυλακίστηκε, ο Μπιλ Κλίντον , που τότε ήταν κυβερνήτης του Αρκάνσας, έβλεπε τις ειδήσεις. Ο Κλίντον φώναξε στη σύζυγο και την κόρη του:

“Αυτό πρέπει να το δείτε είναι ιστορική στιγμή”. Τη στιγμή που ο Μαντέλα έβγαινε από τον περίκλειστο χώρο της φυλακής κατευθυνόμενος προς το πλήθος των εκπροσώπων του διεθνούς Τύπου, που τον περίμεναν, ο Κλίντον διέκρινε ένα ξαφνικό κύμα θυμού στο πρόσωπο του Μαντέλα, καθώς αντίκρισε τον κόσμο που παρακολουθούσε. Αλλά μετά ο θυμός εξαφανίστηκε. Αργότερα, όταν ο Κλίντον ήταν Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Μαντέλα Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν, και ο Κλίντον τού μετέφερε αυτή την παρατήρηση. Ο Κλίντον ρώτησε με κάθε ειλικρίνεια τον Μαντέλα να του εξηγήσει τι είχε συμβεί εκείνη τη μέρα. Ο Μαντέλα απάντησε:

 

“Ναι, έχετε δίκιο . Όταν ήμουν στη φυλακή, ο γιος ενός φύλακα ξεκίνησε μελέτη της Βίβλου και την παρακολουθούσα… και εκείνη τη μέρα, όταν βγήκα από τη φυλακή και είδα τον κόσμο να παρακολουθεί, με κατέκλυσε ένα κύμα θυμού στη σκέψη ότι μου είχαν κλέψει είκοσι εφτά χρόνια. Τότε το Πνεύμα του Ιησού μού είπε:

Νέλσον, όσο ήσουν στη φυλακή, ήσουν ελεύθερος τώρα που είσαι ελεύθερος, μη γίνεις αιχμάλωτός τους”. Πράγματι, μετά την απελευθέρωσή του ο Μαντέλα έδειξε την ικανότητά του, για μια ακόμα φορά, να είναι πρότυπο συμφιλίωσης, χωρίς ίχνος εκδικητικότητας ή αρνητισμού. Καταλάβαινε ότι η ελευθερία να επιλέγουμε τη στάση μας είναι μια από τις πιο βασικές και σημαντικές ελευθερίες που έχει ο άνθρωπος.

 

 

 

ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ  ΤΩΝ ΣΚΕΨΕΩΝ ΜΑΣ

ALEX PATTAKOS Ph.D. και ELAINE DUNDON

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

 

 

 

Εικόνα: https://s.24ores.gr/%CE%BD%CE%B5%CE%B1/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B1/nelson-mantela-o-pateras-enos-ethnoys/



Facebook

Instagram

Follow Me on Instagram