IRVIN YALOM: Αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του

IRVIN YALOM: Αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του

Η προσέγγισή μου είχε αρχίσει να εξελίσσεται σταθερά προς μια πιο προσωπική, πιο διάφανη μορφή συντονισμού της ομάδας και να απομακρύνεται από το ουδέτερο επαγγελματικό ύφος. Καθώς τα μέλη της ομάδας, όλοι χαλαροί Καλιφορνέζοι, μιλούσαν μεταξύ τους στον ενικό, άρχισα να αισθάνομαι όλο και πιο άβολα να χρησιμοποιώ το επώνυμό τους ή να τους απευθύνομαι εγώ στον ενικό περιμένοντας από εκείνους να μου μιλούν στον πληθυντικό, έκανα λοιπόν το συνταρακτικό βήμα να ζητήσω από την ομάδα να με φωνάζει «Ιρβ » και να μου μιλάει στον ενικό. Για πολλά χρόνια ακόμα, ωστόσο, εξακολούθησα να υπογραμμίζω την επαγγελματική μου ταυτότητα φορώντας τη λευκή ιατρική μπλούζα, όπως όλα τα υπόλοιπα μέλη του ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο του Στάνφορντ. Στο τέλος το κατάργησα και αυτό, γιατί κατέληξα στο συμπέρασμα ότι εκείνο που έχει σημασία στην ψυχοθεραπεία είναι η προσωπική εντιμότητα και διαφάνεια, όχι ή επαγγελματική αυθεντία. ( Εκείνη την άσπρη μπλούζα δεν την πέταξα ποτέ – κρέμεται ακόμα στο πίσω μέρος μιας ντουλάπας του σπιτιού μου, ενθύμιο της ιατρικής μου ταυτότητας.) Αλλά, παρά το γεγονός ότι απεκδύθηκα την εξάρτυση του κλάδου στον όποιο ανήκω, εξακολουθώ σταθερά να τρέφω μεγάλο σεβασμό για την ιατρική επιστήμη και για τον όρκο του Ιπποκράτη με τούς πολλούς όρους του, όπως: « Θα εξασκώ το επάγγελμά μου με ευσυνειδησία και αξιοπρέπεια» και «Η υγεία του ασθενούς μου θα είναι ο πρώτος μου στόχος ».

Οι εβδομαδιαίες συνεδριάσεις του τμήματος δεν μου ήταν ευχάριστες. Δεν έλειπα ποτέ αλλά μιλούσα σπανίως. Δεν μ’ενδιέφερε κανένα από τα θέματα με τα οποία ασχολούνταν – η χρηματοδότηση, η εξασφάλιση χορηγιών, η διάθεση χώρων ή ο διαγκωνισμός για την εξασφάλιση αιθουσών, οι σχέσεις με άλλα τμήματα, οι αναφορές του κοσμήτορα. Το μόνο που μ’ ενδιέφερε ήταν ν’ ακούω τον Ντέηβ Χάμπουργκ να μιλάει. Θαύμαζα τον τρόπο που σκεφτόταν και τη φροντίδα του, τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε για να επιλύει τις συγκρούσεις και, πάνω απ’ όλα, την εκπληκτική ρητορική δεινότητα. Τρελαίνομαι για τον προφορικό λόγο με τον ίδιο τρόπο που άλλοι άνθρωποι τρελαίνονται για ένα μουσικό ρεσιτάλ, και τα λόγια ενός αληθινά χαρισματικού ομιλητή με μαγεύουν.

Ήταν προφανές ότι δεν διέθετα διοικητικές ικανότητες, γι’αυτό ποτέ δεν προσφέρθηκα ούτε μου ζητήθηκε ν’αναλάβω οτιδήποτε. Για να είμαι ειλικρινής, το μόνο που ήθελα ήταν να με αφήσουν ήσυχο να κάνω την έρευνά μου, το γράψιμό μου, τις ψυχοθεραπείες μου και τη διδασκαλία μου. Άλλωστε άρχισα σχεδόν αμέσως να στέλνω άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Αυτό με ευχαριστούσε και ήταν ένας τομέας στον όποιο ένιωθα ότι είχα κάτι να προσφέρω. Μερικές φορές αναρωτιέμαι μήπως η διοικητική μου ανικανότητα ήταν μια προσποίηση. Είναι επίσης πιθανό να ένιωθα ανήμπορος να συναγωνιστώ τους άλλους Νεότουρκους του τμήματος που αγωνίζονταν να κατακτήσουν εξουσία και αναγνώριση.

 

 
ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ Η ΖΩΗ;
ΤΟΤΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ!
ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ
IRVIN D. YALOM
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ

 

Εικόνα: https://www.facebook.com/TheSchoolofLifeAmsterdam/photos/a.1379668605389872/1379669628723103/?type=3&theaterFacebook

Instagram

Follow Me on Instagram
 • The important thing is not what they think of me , but what I think of them .

  lecturesbureau: "The important thing is not what they think of me ,
but what I think of them ."
  134
  0

 • instagram by lecturesbureau
  238
  0
 • I have always imagined that paradise will be a kind of library .

  lecturesbureau: "I have always imagined that paradise
will be a kind of library ."
  237
  2
 • Wisdom is avoiding all thoughts that weaken you .

  lecturesbureau: "Wisdom is avoiding all thoughts
that weaken you ."
  852
  0
 • Man's main task in life is to give birth to himself , to become what he potentially is .

  lecturesbureau: "Man's main task in life
is to give birth to himself ,
to become what he potentially is ."
  196
  0
 • Open your eyes , look within . Are you satisfied with the life you're living ?

  lecturesbureau: "Open your eyes , look within .
Are you satisfied with the life you're living ?"
  208
  1
 • Gratitude is the sign of noble souls .

  lecturesbureau: "Gratitude is the sign of noble souls ."
  288
  0
 • We are the creators of ourselves .

  lecturesbureau: "We are the creators of ourselves ."
  284
  0
 • A book read by a thousand different people is a thousand different books .

  lecturesbureau: "A book read by a thousand different people
is a thousand different books ."
  320
  0
 • What is beautiful is moral .

  lecturesbureau: "What is beautiful is moral ."
  315
  1