IRVIN YALOM: Αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του

IRVIN YALOM: Αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του

Η προσέγγισή μου είχε αρχίσει να εξελίσσεται σταθερά προς μια πιο προσωπική, πιο διάφανη μορφή συντονισμού της ομάδας και να απομακρύνεται από το ουδέτερο επαγγελματικό ύφος. Καθώς τα μέλη της ομάδας, όλοι χαλαροί Καλιφορνέζοι, μιλούσαν μεταξύ τους στον ενικό, άρχισα να αισθάνομαι όλο και πιο άβολα να χρησιμοποιώ το επώνυμό τους ή να τους απευθύνομαι εγώ στον ενικό περιμένοντας από εκείνους να μου μιλούν στον πληθυντικό, έκανα λοιπόν το συνταρακτικό βήμα να ζητήσω από την ομάδα να με φωνάζει «Ιρβ » και να μου μιλάει στον ενικό. Για πολλά χρόνια ακόμα, ωστόσο, εξακολούθησα να υπογραμμίζω την επαγγελματική μου ταυτότητα φορώντας τη λευκή ιατρική μπλούζα, όπως όλα τα υπόλοιπα μέλη του ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο του Στάνφορντ. Στο τέλος το κατάργησα και αυτό, γιατί κατέληξα στο συμπέρασμα ότι εκείνο που έχει σημασία στην ψυχοθεραπεία είναι η προσωπική εντιμότητα και διαφάνεια, όχι ή επαγγελματική αυθεντία. ( Εκείνη την άσπρη μπλούζα δεν την πέταξα ποτέ – κρέμεται ακόμα στο πίσω μέρος μιας ντουλάπας του σπιτιού μου, ενθύμιο της ιατρικής μου ταυτότητας.) Αλλά, παρά το γεγονός ότι απεκδύθηκα την εξάρτυση του κλάδου στον όποιο ανήκω, εξακολουθώ σταθερά να τρέφω μεγάλο σεβασμό για την ιατρική επιστήμη και για τον όρκο του Ιπποκράτη με τούς πολλούς όρους του, όπως: « Θα εξασκώ το επάγγελμά μου με ευσυνειδησία και αξιοπρέπεια» και «Η υγεία του ασθενούς μου θα είναι ο πρώτος μου στόχος ».

Οι εβδομαδιαίες συνεδριάσεις του τμήματος δεν μου ήταν ευχάριστες. Δεν έλειπα ποτέ αλλά μιλούσα σπανίως. Δεν μ’ενδιέφερε κανένα από τα θέματα με τα οποία ασχολούνταν – η χρηματοδότηση, η εξασφάλιση χορηγιών, η διάθεση χώρων ή ο διαγκωνισμός για την εξασφάλιση αιθουσών, οι σχέσεις με άλλα τμήματα, οι αναφορές του κοσμήτορα. Το μόνο που μ’ ενδιέφερε ήταν ν’ ακούω τον Ντέηβ Χάμπουργκ να μιλάει. Θαύμαζα τον τρόπο που σκεφτόταν και τη φροντίδα του, τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε για να επιλύει τις συγκρούσεις και, πάνω απ’ όλα, την εκπληκτική ρητορική δεινότητα. Τρελαίνομαι για τον προφορικό λόγο με τον ίδιο τρόπο που άλλοι άνθρωποι τρελαίνονται για ένα μουσικό ρεσιτάλ, και τα λόγια ενός αληθινά χαρισματικού ομιλητή με μαγεύουν.

Ήταν προφανές ότι δεν διέθετα διοικητικές ικανότητες, γι’αυτό ποτέ δεν προσφέρθηκα ούτε μου ζητήθηκε ν’αναλάβω οτιδήποτε. Για να είμαι ειλικρινής, το μόνο που ήθελα ήταν να με αφήσουν ήσυχο να κάνω την έρευνά μου, το γράψιμό μου, τις ψυχοθεραπείες μου και τη διδασκαλία μου. Άλλωστε άρχισα σχεδόν αμέσως να στέλνω άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Αυτό με ευχαριστούσε και ήταν ένας τομέας στον όποιο ένιωθα ότι είχα κάτι να προσφέρω. Μερικές φορές αναρωτιέμαι μήπως η διοικητική μου ανικανότητα ήταν μια προσποίηση. Είναι επίσης πιθανό να ένιωθα ανήμπορος να συναγωνιστώ τους άλλους Νεότουρκους του τμήματος που αγωνίζονταν να κατακτήσουν εξουσία και αναγνώριση.

 

 
ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ Η ΖΩΗ;
ΤΟΤΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ!
ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ
IRVIN D. YALOM
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ

 

Εικόνα: https://www.facebook.com/TheSchoolofLifeAmsterdam/photos/a.1379668605389872/1379669628723103/?type=3&theaterFacebook

Instagram

Follow Me on Instagram
 • It's not the sentiments of men which make history BUT THEIR ACTIONS .

  lecturesbureau: "It's not the sentiments of men which make history
BUT THEIR ACTIONS ."
  194
  1
 • There is only one journey . Going inside yourself .

  lecturesbureau: "There is only one journey .
Going inside yourself ."
  347
  2
 • Love is composed of a single soul inhabiting two bodies .

  lecturesbureau: "Love is composed of a single soul
inhabiting two bodies ."
  275
  1
 • Little by little , one travels far .

  lecturesbureau: "Little by little ,
one travels far ."
  134
  0
 • What the caterpillar calls the end , the rest of the world calls a butterfly .

  lecturesbureau: "What the caterpillar calls the end ,
the rest of the world
calls a butterfly ."
  248
  0
 • Whatever you do , DO WITH ALL YOUR MIGHT !

  lecturesbureau: "Whatever you do ,

DO WITH ALL YOUR MIGHT !"
  254
  1
 • Love responsibility . Say : It is my duty , and mine alone , to save the Earth . If it is not saved , then I ALONE AM TO BLAME .

  lecturesbureau: "Love responsibility .
Say : It is my duty , and mine alone , to save the Earth .
If it is not saved , then I ALONE AM TO BLAME ."
  252
  0
 • The perfect Love is the one that gives everything and never expects anything in return .

  lecturesbureau: "The perfect Love is the one 
that gives everything
and never expects anything in return ."
  1808
  6
 • Liberty means Responsibility . That is why most men dread it .

  lecturesbureau: "Liberty means Responsibility .

That is why most men dread it ."
  283
  1
 • It is better to be envied than pitied .

  lecturesbureau: "It is better to be envied
than pitied ."
  258
  1