ΠΩΣ ΤΟ ΠΛΗΓΩΜΕΝΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕΣΑ ΣΑΣ ΜΟΛΥΝΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ (JOHN BRADSHAW)

ΠΩΣ ΤΟ ΠΛΗΓΩΜΕΝΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕΣΑ ΣΑΣ ΜΟΛΥΝΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ (JOHN BRADSHAW)

Το άτομο … αιχμάλωτο ενός παλιού πόνου λέει πράγματα που δεν έχουν σχέση, κάνει πράγματα που δε φέρνουν αποτέλεσμα, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια κατάσταση, και υπομένει τρομερά αισθήματα που δεν έχουν σχέση με το παρόν.  HARVEY JACKINS

Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήμουν τόσο παιδί. Ήμουν 40 χρόνων, θύμωσα και έβαλα τις φωνές μέχρι που όλοι — η γυναίκα μου, τα θετά παιδιά μου και ο υιός μου τρομοκρατήθηκαν. Μπήκα μετά στο αυτοκίνητό μου και τούς άφησα. Βρέθηκα ολομόναχος σε ένα μοτέλ στη μέση των διακοπών μας στο Padre Island. ‘Ένιωσα πολύ μόνος και ντροπιασμένος.

Προσπάθησα να σκεφτώ τα γεγονότα που οδήγησαν στη φυγή μου και δεν έβγαζα άκρη. ‘Ήμουν μπερδεμένος. Ήταν σαν να ξυπνούσα από ένα άσχημο όνειρο. Πάνω απ’ όλα, ήθελα η οικογενειακή μου ζωή να είναι γεμάτη ζεστασιά, αγάπη και οικειότητα. Αλλά αυτή ήταν η τρίτη χρονιά που τίναζα τις διακοπές μας στον αέρα. Είχα και παλαιότερα συναισθηματικές εκρήξεις — αλλά ποτέ δεν είχα φύγει.

Ήταν σαν να είχα μπει σε μια μεταλλαγμένη κατάσταση της συνείδησης. Θεέ μου, μισούσα τον εαυτό μου! Τι μου συνέβαινε;

Το περιστατικό στο Padre Island συνέβη το Ι976, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα μου. Από τότε έχω μάθει την αιτία των κύκλων της οργής/απόσυρσής μου. Η μεγαλύτερη ένδειξη μού αποκαλύφθηκε με τη φυγή στο Padre Island. Ενώ καθόμουν μόνος και ντροπιασμένος στο άθλιο δωμάτιο του μοτέλ, άρχισα να έχω ολοζώντανες αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία. Θυμήθηκα μια παραμονή Χριστουγέννων, όταν ήμουν περίπου 11 χρόνων, να είμαι ξαπλωμένος στο δωμάτιο μου με σβηστό το φως και τις κουβέρτες πάνω από το κεφάλι μου. Αρνήθηκα να μιλήσω στον πατέρα μου. Ήρθε στο σπίτι αργά, λίγο μεθυσμένος. Ήθελα να τον τιμωρήσω που είχε καταστρέψει τα Χριστούγεννά μας. Δεν μπορούσα με λόγια να εκφράσω το θυμό μου, μια που είχα διαπαιδαγωγηθεί ότι αυτό ήταν ένα από τα θανάσιμα αμαρτήματα και ήταν ιδιαίτερα θανάσιμο σε σχέση με το γονιό. Με τα χρόνια ο θυμός μου υπόβοσκε στη μούχλα της ψυχής μου σαν το πεινασμένο σκυλί στο πεζοδρόμιο, έγινε λιμασμένος και μεταβλήθηκε σε λύσσα. Τον περισσότερο καιρό τον έλεγχα προσεκτικά. Ήμουν ένας καλός άνθρωπος. Ήμουν ο καλύτερος πατέρας που υπήρχε – μέχρι που δεν πήγαινε άλλο. Τότε έγινα ο Ιβάν ο Τρομερός.

Αυτό που συνειδητοποίησα ήταν ότι αυτή η συμπεριφορά στις διακοπές ήταν αναίτια χρονική παλινδρόμηση. Όταν οργιζόμουν και τιμωρούσα την οικογένειά μου με απόσυρση, παλινδρομούσα στην παιδική μου ηλικία, τότε που κατάπινα το θυμό μου και τον εξέφραζα με το μόνο τρόπο που ένα παιδί μπορούσε – με την τιμωρία της απόσυρσης. ‘Όμως, ως ενήλικος, όταν ξεμπέρδευα με μια συναισθηματική ή σωματική κρίση, ένιωθα σαν το μοναχικό και βασανισμένο-στη-ντροπή αγόρι που ήμουν κάποτε.

Αυτό που καταλαβαίνω τώρα είναι ότι αν η ανάπτυξη του παιδιού καθηλωθεί, αν τα συναισθήματά του καταπιεστούν, ιδιαίτερα το αίσθημα του θυμού και του πόνου, τότε το άτομο θα ενηλικιωθεί έχοντας μέσα του ένα θυμωμένο, πληγωμένο παιδί. Αυτό το παιδί αναίτια θα μολύνει την ενήλικη συμπεριφορά του ατόμου.

Καταρχήν μπορεί να φαίνεται παράλογο ότι ένα μικρό παιδί μπορεί να συνεχίζει να ζει στο σώμα ενός ενήλικου. Αλλά αυτό ακριβώς λέω. Πιστεύω ότι αυτό το παραμελημένο, πληγωμένο μέσα παιδί του παρελθόντος είναι η μεγαλύτερη πηγή της ανθρώπινης δυστυχίας. Μέχρι να διεκδικήσουμε και να προασπίσουμε εκείνο το παιδί, αυτό θα συνεχίσει να κάνει εκδραμάτιση και να μολύνει την ενήλικη ζωή μας.

 

 

 

 

 

Ο ΓΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙ

JOHN BRADSHAW

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΧΝΟΣ

Εικόνα: http://www.move-ldn.com/intimacy-in-to-me-see/Facebook

Instagram

Follow Me on Instagram