ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΦΟΣΙΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΥΣΜΕΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ, ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ (ΑΛΛΑΝ ΠΕΡΣΥ)

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΦΟΣΙΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΥΣΜΕΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ, ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ (ΑΛΛΑΝ ΠΕΡΣΥ)

«Όταν σκοράρεις, είσαι μεγάλος.

Όταν δε σκοράρεις, είσαι χοντρός».

Ρονάλντο Ναζάριο ντε Λίμα

Ο Ρονάλντο υπήρξε ένας από τους καλύτερους επιθετικούς όλων των εποχών. Ακόμα και σήμερα διατηρεί τον τίτλο του πρώτου σκόρερ σε τελικές φάσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μ’ ένα σύνολο δεκαπέντε γκολ σε δεκαεννιά αγώνες. Αποκαλούμενος Το Φαινόμενο, ο Ρονάλντο έχει απολαύσει τον θαυμασμό και τον σεβασμό εκατομμυρίων ανθρώπων, παρ’ όλα αυτά έχει υπάρξει και στόχος σκληρών επικρίσεων, κυρίως για την τάση του να είναι υπέρβαρος σε ορισμένες στιγμές της καριέρας του.

Το παράξενο της υπόθεσης είναι ότι, ανάλογα με το αν σκόραρε ή όχι, από χοντρός και σε κακή φυσική κατάσταση γινόταν ιδιοφυΐα της μπάλας. Με τα ίδια κιλά, με την ίδια κοιλιά. Αν η μπάλα αποφάσιζε να μπει στα δίχτυα, ξαναγινόταν Το Φαινόμενο αν όχι, ξαναήταν κοιλαράς.

Πώς το έπαιρνε ο Ρονάλντο; Με την αποστασιοποίηση εκείνων που είναι εκτεθειμένοι στην κοινή γνώμη και ξέρουν ότι δεν πρέπει να δίνουν ούτε μεγάλη προσοχή στους επαίνους ούτε μεγάλη σημασία στις κριτικές. Δεχόταν τις επικρίσεις ακόμα και με κάποια αίσθηση του χιούμορ, όπως τότε που σε μια συνέντευξη είπε ότι και τα άλογα έχουν κοιλιά και τρέχουν περισσότερο από οποιονδήποτε άνθρωπο.

Αποστασιοποίηση και αίσθηση του χιούμορ, αυτά είναι τα κλειδιά με τα οποία πρέπει να εκλαμβάνουμε τα σχόλια. Και τα αρνητικά και τα θετικά. Χρειάζεται να διακρίνουμε τις εποικοδομητικές κριτικές που θα μας βοηθήσουν να βελτιωθούμε από εκείνες τις κακόβουλες επιθέσεις που ζητάνε απλώς να υπονομεύσουν την αυτοεκτίμησή μας ή να παραφουσκώσουν το εγώ μας. Αυτό που ποτέ δεν πρέπει να κάνουμε είναι να αλλάξουμε τη στάση μας για να ικανοποιήσουμε εκείνους που μας επικρίνουν. Αν το κάνουμε, μπορεί να πάθουμε τα ίδια που έπαθε ο πρωταγωνιστής του διάσημου αυτού μύθου που τον λένε στα παιδιά:
Κάθε πρωί, ένας χωρικός πήγαινε στο δάσος να φορτώσει ξύλα. Δεν πήγαινε μόνος. Τον συνόδευαν ο γιος του κι ένα ωραιότατο άσπρο γαϊδουράκι. Μια μέρα, εκεί που επέστρεφε από τη δουλειά του, ο χωρικός άκουσε κάποιους συγχωριανούς του να λένε: «Κοίτα τι σκληρόπετσοι που είναι πατέρας και γιος. Αυτοί πάνε με τα χέρια στις τσέπες και το καημένο το γαϊδουράκι είναι το μόνο που προχωράει φορτωμένο.Έπρεπε να έχουν λίγη ντροπή πάνω τους».

Τον φτωχό χωρικό τον επηρέασαν τόσο πολύ αυτά τα σχόλια, που την επομένη αποφάσισε να μοιράσει το φορτίο. Ο γιος του θα το κουβαλούσε μισό και το άλλο μισό το γαϊδουράκι. Σκέφτηκε πως έτσι δε θα τον επέκριναν οι συγχωριανοί του. Λάθος. Περνώντας από μπροστά τους, τους άκου-σε να σχολιάζουν: «Πολύ σκληρόπετσος! Κοίταξέ τον. Ορίστε, αυτός με τα χέρια στις τσέπες κι ο γιος του και το γαϊδουράκι φορτωμένοι».

Η αλήθεια είναι ότι τον χωρικό τον επηρέασαν ακόμα περισσότερο αυτά τα σχόλια και σκέφτηκε ότι oι συγχωριανοί του είχαν δίκιο. Υπήρξε άδικος και έπρεπε να αλλάξει στάση.

Την επόμενη μέρα αποφάσισε να φορτωθεί ο ίδιος τα ξύλα του γαϊδάρου.Έτσι, τόσο εκείνος όσο και ο γιος του θα προχωρούσαν φορτωμένοι τα ξύλα, οπότε οι συγχωριανοί του σίγουρα πια δε θα τον επέκριναν. Αλλά και πάλι έκανε λάθος. Περνώντας από μπροστά τους, τους άκουσε ανάμεσα σε τρανταχτά γέλια να λένε κοροϊδευτικά: «Κοίτα τι βλάκες που είναι πατέρας και γιος. Φορτώθηκαν αυτοί τα ξύλα ενώ ο γάιδαρος προχωράει ήσυχος χωρίς ούτε ένα κλαδάκι πάνω του. Ποιος είναι πιο γάιδαρος από τους τρεις; Χα χα χα».

Στη ζωή μας όλοι έχουμε αυτό το είδος γειτόνων ή συγγενών ή συναδέλφων… Είναι άνθρωποι που αφοσιώνονται στην καταστροφική κριτική και, ό,τι και να κάνουμε, δε θα αποφύγουμε τα σχόλιά τους.

Μπρος σε οποιονδήποτε τύπο κριτικής, είναι σοφό να ακούμε. Έπειτα να σκεφτόμαστε. Και στο τέλος να βλέπουμε τι είναι σωστό, σε τι θα μας χρησιμεύσει για να βελτιωθούμε. Αλλά επίσης είναι σημαντικό να μην αφηνόμαστε να μας ταρακουνάνε λόγια τρίτων.

 

 

 

 

ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ
ΑΛΛΑΝ ΠΕΡΣΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 

Εικόνα: Ronaldo (France 1998) Zero Hora/Brasil – World Cup caricatures by Gonza Rodriguez | https://gr.pinterest.com/pin/407364728768041390/?lp=trueFacebook

Instagram

Follow Me on Instagram
 • The perfect love is the one that gives everything and never expects anything in return .

  lecturesbureau: "The perfect love is the one
that gives everything
and never expects anything in return ."
  147
  0
 • But when a man speeds toward his own ruin , a God gives him help !

  lecturesbureau: "But when a man speeds toward his own ruin ,
a God gives him help !"
  466
  0
 • Only a life lived for others is a life worthwhile .

  lecturesbureau: "Only a life lived for others
is a life worthwhile ."
  397
  0
 • The great unpardonable sin is to murder the love - life in a human soul .

  lecturesbureau: "The great unpardonable sin
is to murder the love - life
in a human soul ."
  207
  2
 • Forget injuries , NEVER FORGET KINDNESSES .

  lecturesbureau: "Forget injuries ,

NEVER FORGET KINDNESSES ."
  417
  0
 • DO GOOD . You have done wrong ? Then balance it by doing right .

  lecturesbureau: "DO GOOD .

You have done wrong ?
Then balance it by doing right ."
  384
  0
 • If you see a friend without a smile , give him one of yours .

  lecturesbureau: "If you see a friend without a smile , 
give him one of yours ."
  2144
  5
 • In Art as in Love , instinct is enough .

  lecturesbureau: "In Art as in Love , instinct is enough ."
  434
  0

 • instagram by lecturesbureau
  669
  3
 • Take time to listen to what is said without words ...

  lecturesbureau: "Take time to listen to what is said without words ..."
  360
  0