Μα πώς μπορούσε αυτός, ο μεγάλος, ο έξυπνος άντρας να ρωτάει τέτοιες ανοησίες; (ΕΡΜΑΝ ΕΣΣΕ)

Μα πώς μπορούσε αυτός, ο μεγάλος, ο έξυπνος άντρας να ρωτάει τέτοιες ανοησίες; (ΕΡΜΑΝ ΕΣΣΕ)

Σαν σε αστραπή είδα όλη την υπόθεση ξεκάθαρα, όμως δεν μπορούσα να εκφραστώ με λόγια, όπως κάνω σήμερα. Τα πράγματα είχαν, λοιπόν, έτσι: είχα κλέψει επειδή πήγα στο δωμάτιο του πατέρα μου διψασμένος για παρηγοριά και με είχε απογοητεύσει η απουσία του. Δεν ήθελα να κλέψω. Όταν διαπίστωσα ότι ο πατέρας δεν ήταν εκεί, η περιέργεια με έσπρωξε να ψάξω λίγο τα πράγματά του, να μάθω ίσως κάτι απ’ τα μυστικά του. Έτσι είχαν τα πράγματα. Και, απρόσμενα, βρέθηκαν μπρος μου τα σύκα και τα έκλεψα. Αμέσως το μετάνιωσα και ολόκληρη την προηγούμενη μέρα την είχα περάσει στην κόλαση της ενοχής και της απόγνωσης, είχα θελήσει να πεθάνω, είχα καταδικάσει τον εαυτό μου, είχα πάρει νέες, καλές αποφάσεις. Σήμερα, όμως – ναι, σήμερα ήταν αλλιώς. Είχα περάσει και γευτεί όλη εκείνη την πίκρα, τώρα είχα πια συνέλθει και, τελείως ανεξήγητα, ένιωθα μια τεράστια αντίδραση κατά του πατέρα και όλων όσων περίμενε και απαιτούσε από μένα.

Αν είχα μπορέσει να του τα πω όλα αυτά, θα με είχε καταλάβει. Όμως, ακόμα και τα παιδιά, όσο και να υπερέχουν σε εξυπνάδα απ’ τους μεγάλους, στέκουν μόνα και απροστάτευτα μπροστά στο πεπρωμένο.

Από το πείσμα είχα τεντώσει τα πόδια κι ο πόνος δε μ’άφηνε να πω λέξη. Τον άφησα να μιλάει σοφά κι έβλεπα με πόνο και μια ανεξήγητη κακία να πηγαίνουν όλα προς το χειρότερο, πόσο υπέφερε και πόσο είχε απογοητευτεί, πώς προσπαθούσε -δίχως επιτυχία- να ξυπνήσει ό,τι καλύτερο υπήρχε μέσα μου.

Όταν τέλος, με ρώτησε: «Λοιπόν, τα έκλεψες τα σύκα;» δεν μπορούσα παρά να το επιβεβαιώσω με μια κίνηση του κεφαλιού μου. Όταν με ρώτησε αν λυπόμουν γι’αυτό που είχα κάνει, πάλι δεν μπόρεσα να κάνω άλλο από ένα νεύμα με το κεφάλι. Μα πώς μπορούσε αυτός, ο μεγάλος, ο έξυπνος άντρας να ρωτάει τέτοιες ανοησίες; Σαν να ήταν δυνατό να μη με λυπούσε το γεγονός! Σαν να μην έβλεπε πόσο με πονούσε όλη τούτη η υπόθεση και μου έσκιζε την καρδιά! Λες και ήταν ποτέ δυνατό να νιώσω χαρά για την απαίσια πράξη μου και τα καταραμένα σύκα!

Ίσως για πρώτη φορά, σαν παιδί, ένιωσα βαθιά και καθαρά ποια τεράστια απόσταση μπορούσε να χωρίζει δύο συγγενικά, αγαπημένα πρόσωπα που αλληλοβασανίζονται και πώς όλα τα λόγια, όλες οι σοφίες, όλη η σύνεση, δεν έκαναν άλλο από το να προσθέτουν δηλητήριο, νέους πόνους, νέες παρεξηγήσεις. Μα πώς ήταν δυνατόν; Κι όμως, ήταν δυνατόν και συνέβαινε. Ήταν αδιανόητο, τρελό, γελοίο, απογοητευτικό – όμως ήταν έτσι!

Αρκετά, όμως, με τούτη την ιστορία! Τελείωσε με τη φυλάκισή μου πάνω στο πατάρι για όλο το απόγευμα της Κυριακής. Η τιμωρία έχασε ένα μέρος της φρίκης για λόγους που μένουν μυστικό δικό μου. Στο σκοτεινό, αχρησιμοποίητο πατάρι, βαθιά χωμένη σε μια γωνιά, βρήκα μια κασέλα γεμάτη παλιά βιβλία, που μερικά απ’ αυτά μόνο για παιδιά δεν ήταν. Το φως που χρειαζόμουν για να διαβάσω, το δημιούργησα βγάζοντας απ’ τη θέση του ένα κεραμίδι.

Το βράδυ αυτής της θλιβερής Κυριακής, κατάφερε ο πατέρας μου, λίγο πριν πάμε για ύπνο, να συζητήσουμε το θέμα και να συμφιλιωθούμε.

Ξαπλωμένος πια στο ζεστό κρεβάτι, ήμουν βέβαιος ότι με είχε πράγματι συγχωρήσει – περισσότερο απ’ ό,τι εγώ εκείνον.

 

 

 

 

Το τελευταίο καλοκαίρι του Κλίνκσορ
ΕΡΜΑΝ ΕΣΣΕ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ
Εικόνα: Willow Tree figurine | https://www.pinterest.se/pin/45458277462838890/Facebook

Instagram

Follow Me on Instagram