Τι είναι δύναμη; (JIDDU KRISHNAMURTI)

Τι είναι δύναμη; (JIDDU KRISHNAMURTI)

Ερώτηση (Μαθητής): Τι είναι δύναμη;
Κρισναμούρτι: Υπάρχει η μηχανική δύναμη, η δύναμη που παράγεται από τις μηχανές εσωτερικής καύσης. Υπάρχει η δύναμη που ζει μέσα στο δέντρο και κάνει τους χυμούς του να κυλάνε, που δημιουργεί τα φύλλα. Υπάρχει η δύναμη για να σκέφτεσαι καθαρά, η δύναμη για ν’αγαπάς, η δύναμη για να μισείς, η δύναμη ενός δικτάτορα, η δύναμη για να εκμεταλλεύεσαι τους ανθρώπους στο όνομα του Θεού, στο όνομα των αγίων και στο όνομα της πατρίδας. Όλα αυτά είναι μορφές δύναμης.

Τώρα, η δύναμη που έχει ο ηλεκτρισμός ή το φως, η δύναμη της ατομικής ενέργειας κ.λπ., όλες αυτές οι μορφές δύναμης είναι από μόνες τους καλές, έτσι δεν είναι; Αλλά η δύναμη του νου που χρησιμοποιεί αυτές τις δυνάμεις για πολεμικούς σκοπούς, για την επιβολή τυραννικών καθεστώτων ή ακόμη και για την εκπλήρωση προσωπικών επιθυμιών ανήκει στο κακό. Ο επικεφαλής οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας, εκκλησιαστικής ή θρησκευτικής ή φιλοσοφικής κ.λπ, που ασκεί δύναμη, εξουσία, πάνω σε άλλους ανθρώπους είναι ένας άνθρωπος που ανήκει στο κακό, επειδή ελέγχει, διαμορφώνει και οδηγεί τους άλλους χωρίς να ξέρει ο ίδιος πού πηγαίνει. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις μεγάλες οργανώσεις και τους επικεφαλής τους, αλλά και για κάθε είδους μικρές οργανωμένες κοινωνικές ομάδες με δικούς τους επικεφαλής, που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Από τη στιγμή που ένας άνθρωπος έχει ξεκαθαρίσει τα πράγματα μέσα του, δεν βρίσκεται σε σύγχυση, παύει να είναι ηγέτης κι έτσι δεν έχει καμία δύναμη.

Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να καταλάβει κανείς γιατί ο ανθρώπινος νους θέλει να έχει τη δύναμη να εξουσιάζει τους άλλους. Οι γονείς ασκούν δύναμη εξουσίας στα παιδιά τους, η γυναίκα στον άντρα της ή ο άντρας στη γυναίκα του. Αρχίζοντας μέσα από το μικρό κύκλο της οικογένειας, η δύναμη του κακού απλώνεται και περισσότερο, μέχρι που φτάνει να γίνει τυραννία κυβερνήσεων, πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών. Είναι όμως δυνατό να ζει κανείς χωρίς αυτή τη δίψα για δύναμη, χωρίς να θέλει να επηρεάζει ή να εκμεταλλεύεται τους ανθρώπους, χωρίς να θέλει έχει δύναμη για τον εαυτό του ή για μια ομάδα ή για ένα έθνος, για τον Θεό ή για κάποιον άγιο; Όλες αυτές οι μορφές δύναμης είναι καταστροφικές, προκαλούν δυστυχία στον άνθρωπο. Αντιθέτως, αν είσαι πραγματικά καλός, αν υπολογίζεις τους άλλους, αν αγαπάς αυτό -πράγμα παράξενο- έχει τη δική του παντοτινή επίδραση. Η αγάπη είναι η ίδια της η αιωνιότητα, και όπου υπάρχει αγάπη δεν υπάρχει η δύναμη του κακού.

Αλλά ποιος έχει δημιουργήσει τη φτώχεια, την αθλιότητα και την έλλειψη φροντίδας στοv κόσμο; Εσείς, οι γονείς σας, οι κυβερνήσεις σας, όλη η κοινωνία τις έχει δημιουργήσει. Διότι, βλέπετε, δεν υπάρχει αγάπη στις καρδιές μας. Δεν αγαπάμε ούτε τα παιδιά μας, ούτε τους γείτονές μας, ούτε τους ζωντανούς, ούτε τους πεθαμένους. Δεν έχουμε μέσα μας αγάπη για τίποτε απολύτως. Οι πολιτικοί δεν πρόκειται να εξαλείψουν όλη αυτή την αθλιότητα και την ασχήμια που υπάρχουν στον κόσμο, δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα περισσότερο απ’ ό,τι οι θρησκείες και οι μεταρρυθμίσεις επειδή ασχολούνται κι αυτοί μόνο με μπαλωματάκια εδώ κι εκεί- αν όμως υπήρχε αγάπη, τότε όλη αυτή η ασχήμια θα εξαφανιζόταν την επόμενη μέρα κιόλας.

Αγαπάτε τίποτα; Ξέρετε τι σημαίνει ν’ αγαπάς; Όταν αγαπάς κάτι ολοκληρωτικά, με όλο σου το είναι, αυτό είναι αγάπη. Ξέρετε, η αγάπη δεν έχει συναισθηματισμούς, δεν είναι καθήκον και δεν είναι χωρισμένη σε σωματική και πνευματική. Αγαπάτε κανέναν, οτιδήποτε, με όλο σας το είναι – τους γονείς σας, κάποιο φίλο, το σκύλο σας, ένα δέντρο; Αγαπάτε; Φοβάμαι πως όχι. Να γιατί υπάρχουν μεγάλες περιοχές της ύπαρξής σας γεμάτες ασχήμια, μίσος, φθόνο. Βλέπετε, ο άνθρωπος που αγαπά δεν έχει χώρο για τίποτε άλλο. Θα έπρεπε να αφιερώσουμε το χρόνο μας συζητώντας όλο αυτό και να βρούμε πώς θ’ απομακρύνουμε τα πράγματα που βρομίζουν τόσο πολύ το νου μας και δεν μας αφήνουν ν’ αγαπήσουμε- γιατί μόνο όταν αγαπάμε μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι και ευτυχισμένοι. Μόνο οι άνθρωποι που αγαπούν, που έχουν ζωντάνια και είναι ευτυχισμένοι μπορούν να δημιουργήσουν έναν καινούργιο κόσμο κι όχι οι πολιτικοί, ούτε οι μεταρρυθμιστές, ούτε οι λίγοι οι από ιδεολογία ανιδιοτελείς.

 

 

 

Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ
ΚΡΙΣΝΑΜΟΥΡΤΙ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

 

Εικόνα: https://gr.pinterest.com/pin/251216485450102175/Facebook

Instagram

Follow Me on Instagram
 • Attachment is the strongest block to realization .

  lecturesbureau: "Attachment is the strongest block to realization ."
  129
  0
 • The World will not be destroying by those who do evil , but by those who watch them without doing anything .

  lecturesbureau: "The World will not be destroying by those who do evil ,

but by those who watch them without doing anything ."
  244
  2
 • Tell me who admires and loves you , and I will tell you who you are .

  lecturesbureau: "Tell me who admires and loves you ,
and I will tell you who you are ."
  453
  0
 • Something to do , something to love , and something to hope for .

  lecturesbureau: "Something to do ,
something to love ,
and something to hope for ."
  241
  1
 • A person who never made a mistake never tried anything new .

  lecturesbureau: "A person who never made a mistake
never tried anything new ."
  299
  0
 • Always , start again !

  lecturesbureau: "Always , start again !"
  643
  0
 • When you are content to be SIMPLY YOURSELF and don't compare or compete , everybody will respect you .

  lecturesbureau: "When you are content to be SIMPLY YOURSELF
and don't compare or compete ,
everybody will respect you ."
  191
  0
 • SIMPLICITY is the ultimate sophistication .

  lecturesbureau: "SIMPLICITY is the ultimate sophistication ."
  421
  0
 • We need silence to be able to touch souls .

  lecturesbureau: "We need silence to be able to touch souls ."
  335
  2
 • Love is the only reality !

  lecturesbureau: "Love is the only reality !"
  231
  0