Προειδοποίηση εξαιτίας της ηθικής

Προειδοποίηση εξαιτίας της ηθικής

Μόλις το κοινό έμαθε ότι οι φοιτητές της Λισαβόνας, όταν δεν λένε αισχρότητες στις κυρίες που περνούν στο δρόμο, άρχισαν να διδάσκουν ηθική στον κόσμο όλο, έβγαλε μια κραυγή ανυπομονησίας.
Ναι – ακριβώς, αναγνώστη, αυτή που σας ξέφυγε…
Το να είσαι νέος, σημαίνει ότι δεν είσαι γέρος. Το να είσαι γέρος, σημαίνει ότι έχεις γνώμη. Το να είσαι νέος, σημαίνει ότι δεν είσαι υποχρεωμένος να έχεις γνώμη. Το να είσαι νέος, σημαίνει ότι αφήνεις τους άλλους να πάνε στο Διάβολο, μαζί με τις γνώμες τους, καλές ή κακές- καλές ή κακές, γιατί κανείς δεν ξέρει πότε μας πάνε στο Διάβολο.
Τα αγόρια του σχολείου τα βάζουν με τους συγγραφείς που δεν αξίζουν, για τον ίδιο λόγο που τα βάζουν με τις κυρίες που αξίζουν. Εάν δεν το ξέρουν πριν να τους το πουν, δεν θα το μάθουν ούτε μετά. Εάν θα μπορούσαν να το ξέρουν, δεν θα τα έβαζαν ούτε με τις κυρίες ούτε με τους συγγραφείς.
Τί πληγή να είσαι υποχρεωμένος να τ’ ανεχθείς! Ακούτε, παιδιά: σπουδάστε, διασκεδάστε και σωπάστε.
Μάθετε φυσική, εάν είστε φοιτητές της φυσικής. Μάθετε καλές τέχνες, εάν είστε φοιτητές των καλών τεχνών.
Μάθετε φιλολογία, εάν είστε φοιτητές της φιλολογίας.
Διασκεδάστε με τις γυναίκες, αν σας αρέσουν οι γυναίκες. Διασκεδάστε διαφορετικά, εάν προτιμάτε. Θα κάνετε πολύ καλά, γιατί αυτό αφορά το σώμα μόνον εκείνου που διασκεδάζει.
Αλλά, όσο για τα άλλα, σωπάστε. Σωπάστε όσο πιο ήσυχα μπορείτε.
Γιατί υπάρχουν δύο λόγοι μόνο να έχει κάποιος δίκιο. Ο ένας είναι η σιωπή, και είναι αυτή που ταιριάζει στους νέους, ο άλλος είναι η αντιλογία, αλλά θα πρέπει να είσαι πιο ηλικιωμένος για να μπορείς να την κάνεις πράξη.
Όλα τα άλλα είναι μια βαριά αγγαρεία.

 

 

 

ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΠΕΣΣΟΑ
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ

Εικόνα (1): Κολάζ του εικαστικού Γ. Χατζηδιακάτου (2010)
Εικόνα (2): Έργο του Caleb Weintraub από το Bloomington (IL), ΗΠΑFacebook

Instagram

Follow Me on Instagram