«Ταξιδεύετε» γρήγορα για να «ζείτε» πολλά χρόνια

«Ταξιδεύετε» γρήγορα για να «ζείτε» πολλά χρόνια

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με τα προβλήματα του χρόνου, του χώρου και της κίνησης· όμως μόλις στον εικοστό αιώνα ήρθαν στο φως οι σωστές απαντήσεις.
Η αύξηση της ταχύτητας ενός κινούμενου σώματος, σημαίνει αυτόματα τη μείωση του αναγκαίου χρόνου για να διανύσει μιαν απόσταση. Η μείωση της ταχύτητας σημαίνει το αντίθετο.
Η απόσταση Παρίσι-Τουρ είναι περίπου 230 χιλιόμετρα. Ένα αυτοκίνητο που ταξιδεύει από το Παρίσι, με 115 χιλιόμετρα περίπου την ώρα, θα φτάσει στην Τουρ σε δυο ώρες. Αν το αυτοκίνητο τρέξει με 230 χιλιόμετρα την ώρα, θα φτάσει μια ώρα νωρίτερα. Η μείωση του χρόνου στο μισό είναι αποτέλεσμα της αύξησης της ταχύτητας. Ένα από τα πιο παράξενα συμπεράσματα, που βγαίνει από τις εξισώσεις της σχετικότητας είναι σε σχέση με τη διαστολή του χρόνου. Ο ρυθμός του χρόνου επιβραδύνεται σ’ ένα σώμα, που κινείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα.
Σύμφωνα με τους μαθηματικούς τύπους του Λόρεντς, για τη συστολή του χρόνου, και τους τύπους του Αϊνστάιν, για τη διαστολή, μπορούν να συμβούν παράξενα πράγματα στους ανθρώπους, που ταξιδεύουν στ’ άστρα με ταχύτητα σχεδόν σαν αυτήν του φωτός. Μια ωραία κοπέλα μπορεί να «κλείσει» σαν ακορντεόν ή να γίνει λεπτή σαν σαρδέλα κι όμως δε θα της φαίνεται παράξενο. Και το πιο παράξενο, ο κυβερνήτης του διαστημόπλοιου θα εξακολουθεί να τη θεωρεί ωραία. Ο χρόνος θα περνά τόσο αργά, που για να φτάσουμε από το μεσημεριανό στο βραδινό φαγητό θα χρειάζονται ολόκληρες δεκαετίες· κι όμως κανείς δε θα διαμαρτύρεται. Κι ακόμη, το πιο παράξενο· το ταξίδι αυτό είναι για την κοπέλα μια επιχείρηση ξανανιώματος, αφού το πυραυλοκίνητο διαστημόπλοιο θα την εκσφενδονίσει σ’ ένα μακρινό αιώνα.
Έτσι, το ημερολόγιο του διαστημόπλοιου θα αλλάζει σελίδα κάθε είκοσι-τέσσερις ώρες· τα γεύματα θα γίνονται κανονικά και οι αστροναύτες θα κοιμούνται μετά τη δουλειά της ημέρας. Τίποτε δε θα δείχνει ότι, αφότου έφυγαν από τη Γη, ο χρόνος τους πήρε άλλο ρυθμό.
Ας υποθέσουμε, ότι από τη Διεθνή Διεύθυνση Διαστήματος θα εκτοξευτεί το 2050 ένα εξερευνητικό διαστημόπλοιο με προορισμό τις Πλειάδες. Οι πλησιέστερες Πλειάδες απέχουν περίπου έντεκα έτη φωτός από τον πλανήτη μας.
Το διαστημόπλοιο «Γη 328», μόλις φτάσει στον προορισμό του, στρίβει απότομα, χωρίς να χάσει την επιτάχυνσή του, κι επιστρέφει στη Γη. Σύμφωνα με το ημερολόγιο του κυβερνήτη, το ταξίδι είχε διάρκεια είκοσι-δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2072.
Ωστόσο, με την επιστροφή του στη Γη, ο κυβερνήτης θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερες δυσκολίες από τους ναύτες του Μαγγελάνου, που άλλωστε είχαν διαφορά μόνο μιας μέρας.
Πρώτα απ’ όλα δεν μπορεί να εντοπίσει τη βάση. Η Γη, πέρα από τα γενικά της γεωγραφικά χαρακτηριστικά, φαίνεται σαν ένας άλλος πλανήτης. Κάποιες παλιές πόλεις δεν υπάρχουν πια στο χάρτη, ενώ αντίθετα έχουν ξεπροβάλει καινούργιες. Οι συμπατριώτες του μιλούν άλλη διάλεκτο. Και η πιο μεγάλη έκπληξη είναι το ημερολόγιο της Γης, που δείχνει το έτος 3050! Ο κυβερνήτης, όταν έφυγε ήταν τριάντα-τριών χρόνων και τώρα έχει φτάσει τα πενήντα-πέντε. Κι όμως, το ημερολόγιο της Γης δείχνει ότι πέρασαν 1000 χρόνια. Το διαστημικό λοιπόν ταξίδι του, δεν ήταν παρά ένα ταξίδι στο χρόνο, αφού πέρασε 978 χρόνια μέσα στο μέλλον.

 
Αναζητώντας τα μυστήρια του χωροχρονικού συνεχούς
ΑΝΤΡΙΟΥ ΤΟΜΑΣ

 

 

photo: http://www.e-typos.comFacebook

Instagram

Follow Me on Instagram
 • Be the sun and all will see you !

  lecturesbureau: "Be the sun and all will see you !"
  347
  0
 • It's not that some people have willpower and some don't ... It's that some people are ready to change and others are not .

  lecturesbureau: "It's not that some people have willpower
and some don't ... It's that some people are ready to change
and others are not ."
  269
  0
 • You have your brush , you have your colors , you paint the paradise , then in you go

  lecturesbureau: "You have your brush ,
you have your colors ,
you paint the paradise ,
then in you go"
  466
  4
 • A clever person solves a problem . A wise person avoids it .

  lecturesbureau: "A clever person solves a problem .
A wise person avoids it ."
  409
  1
 • We generally change ourselves for one of two reasons : desperation or inspiration .

  lecturesbureau: "We generally change ourselves for one of two reasons :
desperation or inspiration ."
  420
  2
 • There is no end . There is no beginning . There is only the infinite passion of life !

  lecturesbureau: "There is no end .

There is no beginning .

There is only the infinite passion of life !"
  351
  3
 • The great man is he who does not lose his child- heart !

  lecturesbureau: "The great man is he who does not lose 
his child- heart !"
  1462
  2
 • Magic exists ...

  lecturesbureau: "Magic exists ..."
  233
  1
 • To live is the rarest thing in the world . Most people exist , that is all .

  lecturesbureau: "To live is the rarest thing in the world .

Most people exist , that is all ."
  389
  2
 • Let's start offering . Everything we have done so far is little and nothing .

  lecturesbureau: "Let's start offering .

Everything we have done so far
is little and nothing ."
  267
  1