Υπάρχουν πολύ σπουδαιότερα πράγματα όμως, που δεν τα φτάνει τo κεφάλι (OSHO)

Υπάρχουν πολύ σπουδαιότερα πράγματα όμως, που δεν τα φτάνει τo κεφάλι (OSHO)

Ονειρεύεσαι επειδή μέσα στη μέρα έχει μείνει πολλή δουλειά που δεν έχει γίνει και πρέπει να την κάνει ο νους. Δεν μπόρεσες να τελειώσεις στη διάρκεια της μέρας.

Και πώς μπορείς να τελειώσεις οτιδήποτε; Κάνεις ταυτόχρονα χίλια δυο πράγματα. Ποτέ δεν τελειώνει τίποτα. Τα πάντα παραμένουν ανολοκλήρωτα. Και παραμένουν ανολοκλήρωτα για πάντα. Πεθαίνεις και δεν ολοκληρώνεται τίποτα. Η δουλειά σου δεν ολοκληρώνεται ούτε σε μία κατεύθυνση, επειδή τρέχεις συνεχώς σε όλες τις κατευθύνσεις. Έχεις γίνει κομμάτια, δεν είσαι ενοποιημένος. Ο νους σε σέρνει σε ένα πράγμα, η καρδιά σε σέρνει σε κάτι άλλο, το σώμα σε θέλει να πας κάπου αλλού και είσαι πάντοτε χαμένος. Δεν ξέρεις ποιον να ακούσεις. Κι ούτε κι ο νους σου είναι ενοποιημένος. Δεν υπάρχει ούτε ενότητα ούτε αρμονία. Δεν είσαι μια ορχήστρα. Τίποτα δεν είναι συντονισμένο. Το κάθε τι μέσα σου τραβάει τo δικό του δρόμο. Κανένας δεν ακούει κανέναν. Δεν δημιουργείς μουσική, απλώς κάνεις θόρυβο.

Η νόηση είναι καλή, αν λειτουργεί σαν υπηρέτης του όλου. Αν βρίσκεται στη σωστή της θέση, δεν είναι καθόλου κακή. Αν όμως βρίσκεται στη λάθος θέση, τα πάντα είναι λάθος. Το κεφάλι σου είναι πολύ καλό αν βρίσκεται πάνω στους ώμους σου. Αν βρίσκεται κάπου αλλού, τότε είναι λάθος.

Όταν εργάζεσαι ως επιστήμονας, σου χρειάζεται η νόηση. Όταν εργάζεσαι στην αγορά, σου χρειάζεται η νόηση. Όταν επικοινωνείς με λόγια, όταν μιλάς στους ανθρώπους, σου χρειάζεται η νόηση. Η χρήση της όμως είναι περιορισμένη. Υπάρχουν πολύ σπουδαιότερα πράγματα, όπου δεν σου χρειάζεται καθόλου η νόηση. Εκείνη όμως συνεχίζει να λειτουργεί ακόμη κι εκεί που δεν χρειάζεται- κι αυτό είναι το πρόβλημα. Ένας διαλογιστής χρησιμοποιεί τη νόησή του, χρησιμοποιεί όμως και τη διαίσθησή του επίσης. Γνωρίζει ότι οι λειτουργίες τους είναι διαφορετικές. Χρησιμοποιεί το κεφάλι του, χρησιμοποιεί όμως και την καρδιά του.

Όταν βρισκόμουν στην Καλκούτα, έμενα στο σπίτι ενός ανώτατου δικαστή. Κάποτε, η γυναίκα του μου είπε: «Είσαι ο μοναδικός άνθρωπος που τον σέβεται ο άνδρας μου. Όταν του λες κάτι, σ’ ακούει. Με όλο τον υπόλοιπο κόσμο, ακόμη και με την οικογένειά του, δεν συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος, αλλά σαν δικαστής. Ακόμα κι όταν πέφτει να κοιμηθεί, φέρεται λες και περιμένει να τον προσφωνήσω ‘κύριε πρόεδρε.’ Όσο για τα παιδιά μας, τους φέρεται λες και είναι εγκληματίες. Τα παιδιά τον φοβούνται. Όταν μπαίνει στο σπίτι, υπάρχει φόβος παντού. Ενώ παίζουν και είναι χαρούμενα, μόλις μπαίνει στο σπίτι, όλοι γινόμαστε σοβαροί κι αμέσως το σπίτι μετατρέπεται σε δικαστήριο.»

Αυτό συμβαίνει με εκατομμύρια ανθρώπους. Κουβαλάνε το γραφείο στο σπίτι τους.

Η νόηση σου χρειάζεται. Το κεφάλι έχει τη λειτουργία του, έχει την ομορφιά του, φτάνει να μένει στη σωστή θέση. Υπάρχουν πολύ σπουδαιότερα πράγματα όμως, που δεν τα φτάνει τo κεφάλι. Κι όταν μπαίνεις σ’ εκείνες τις σφαίρες, είναι απαραίτητο να βάζεις το κεφάλι στην άκρη. Είναι απαραίτητο να έχεις την ικανότητα να το κάνεις αυτό. Αυτό είναι ευελιξία. Αυτό είναι ευφυΐα.

 

 

 

 

ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ
OSHO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΕΜΠΕΛ

Εικόνα: Christopher Walken – Marcelo Monreal’s Surreal Collages Replace Our Insides With Beautiful Blooms | https://www.pinterest.se/pin/122160208619411136/Facebook

Instagram

Follow Me on Instagram
 • Little by little , one travels far .

  lecturesbureau: "Little by little ,
one travels far ."
  120
  0
 • What the caterpillar calls the end , the rest of the world calls a butterfly .

  lecturesbureau: "What the caterpillar calls the end ,
the rest of the world
calls a butterfly ."
  240
  0
 • Whatever you do , DO WITH ALL YOUR MIGHT !

  lecturesbureau: "Whatever you do ,

DO WITH ALL YOUR MIGHT !"
  250
  1
 • Love responsibility . Say : It is my duty , and mine alone , to save the Earth . If it is not saved , then I ALONE AM TO BLAME .

  lecturesbureau: "Love responsibility .
Say : It is my duty , and mine alone , to save the Earth .
If it is not saved , then I ALONE AM TO BLAME ."
  248
  0
 • The perfect Love is the one that gives everything and never expects anything in return .

  lecturesbureau: "The perfect Love is the one 
that gives everything
and never expects anything in return ."
  1063
  5
 • Liberty means Responsibility . That is why most men dread it .

  lecturesbureau: "Liberty means Responsibility .

That is why most men dread it ."
  282
  1
 • It is better to be envied than pitied .

  lecturesbureau: "It is better to be envied
than pitied ."
  257
  1
 • We are what we repeatedly do .

  lecturesbureau: "We are what we repeatedly do ."
  373
  0
 • SENSITIVE SOULS HAVE MORE EXISTENCE THAN OTHERS . Good things and bad are multiplied in them .

  lecturesbureau: "SENSITIVE SOULS HAVE MORE EXISTENCE THAN OTHERS .

Good things and bad are multiplied in them ."
  128
  0
 • Sometimes you can do everything wrong and it still turns out to be right .

  lecturesbureau: "Sometimes you can do everything wrong
and it still turns out to be right ."
  323
  0