Υπάρχουν πολύ σπουδαιότερα πράγματα όμως, που δεν τα φτάνει τo κεφάλι (OSHO)

Υπάρχουν πολύ σπουδαιότερα πράγματα όμως, που δεν τα φτάνει τo κεφάλι (OSHO)

Ονειρεύεσαι επειδή μέσα στη μέρα έχει μείνει πολλή δουλειά που δεν έχει γίνει και πρέπει να την κάνει ο νους. Δεν μπόρεσες να τελειώσεις στη διάρκεια της μέρας.

Και πώς μπορείς να τελειώσεις οτιδήποτε; Κάνεις ταυτόχρονα χίλια δυο πράγματα. Ποτέ δεν τελειώνει τίποτα. Τα πάντα παραμένουν ανολοκλήρωτα. Και παραμένουν ανολοκλήρωτα για πάντα. Πεθαίνεις και δεν ολοκληρώνεται τίποτα. Η δουλειά σου δεν ολοκληρώνεται ούτε σε μία κατεύθυνση, επειδή τρέχεις συνεχώς σε όλες τις κατευθύνσεις. Έχεις γίνει κομμάτια, δεν είσαι ενοποιημένος. Ο νους σε σέρνει σε ένα πράγμα, η καρδιά σε σέρνει σε κάτι άλλο, το σώμα σε θέλει να πας κάπου αλλού και είσαι πάντοτε χαμένος. Δεν ξέρεις ποιον να ακούσεις. Κι ούτε κι ο νους σου είναι ενοποιημένος. Δεν υπάρχει ούτε ενότητα ούτε αρμονία. Δεν είσαι μια ορχήστρα. Τίποτα δεν είναι συντονισμένο. Το κάθε τι μέσα σου τραβάει τo δικό του δρόμο. Κανένας δεν ακούει κανέναν. Δεν δημιουργείς μουσική, απλώς κάνεις θόρυβο.

Η νόηση είναι καλή, αν λειτουργεί σαν υπηρέτης του όλου. Αν βρίσκεται στη σωστή της θέση, δεν είναι καθόλου κακή. Αν όμως βρίσκεται στη λάθος θέση, τα πάντα είναι λάθος. Το κεφάλι σου είναι πολύ καλό αν βρίσκεται πάνω στους ώμους σου. Αν βρίσκεται κάπου αλλού, τότε είναι λάθος.

Όταν εργάζεσαι ως επιστήμονας, σου χρειάζεται η νόηση. Όταν εργάζεσαι στην αγορά, σου χρειάζεται η νόηση. Όταν επικοινωνείς με λόγια, όταν μιλάς στους ανθρώπους, σου χρειάζεται η νόηση. Η χρήση της όμως είναι περιορισμένη. Υπάρχουν πολύ σπουδαιότερα πράγματα, όπου δεν σου χρειάζεται καθόλου η νόηση. Εκείνη όμως συνεχίζει να λειτουργεί ακόμη κι εκεί που δεν χρειάζεται- κι αυτό είναι το πρόβλημα. Ένας διαλογιστής χρησιμοποιεί τη νόησή του, χρησιμοποιεί όμως και τη διαίσθησή του επίσης. Γνωρίζει ότι οι λειτουργίες τους είναι διαφορετικές. Χρησιμοποιεί το κεφάλι του, χρησιμοποιεί όμως και την καρδιά του.

Όταν βρισκόμουν στην Καλκούτα, έμενα στο σπίτι ενός ανώτατου δικαστή. Κάποτε, η γυναίκα του μου είπε: «Είσαι ο μοναδικός άνθρωπος που τον σέβεται ο άνδρας μου. Όταν του λες κάτι, σ’ ακούει. Με όλο τον υπόλοιπο κόσμο, ακόμη και με την οικογένειά του, δεν συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος, αλλά σαν δικαστής. Ακόμα κι όταν πέφτει να κοιμηθεί, φέρεται λες και περιμένει να τον προσφωνήσω ‘κύριε πρόεδρε.’ Όσο για τα παιδιά μας, τους φέρεται λες και είναι εγκληματίες. Τα παιδιά τον φοβούνται. Όταν μπαίνει στο σπίτι, υπάρχει φόβος παντού. Ενώ παίζουν και είναι χαρούμενα, μόλις μπαίνει στο σπίτι, όλοι γινόμαστε σοβαροί κι αμέσως το σπίτι μετατρέπεται σε δικαστήριο.»

Αυτό συμβαίνει με εκατομμύρια ανθρώπους. Κουβαλάνε το γραφείο στο σπίτι τους.

Η νόηση σου χρειάζεται. Το κεφάλι έχει τη λειτουργία του, έχει την ομορφιά του, φτάνει να μένει στη σωστή θέση. Υπάρχουν πολύ σπουδαιότερα πράγματα όμως, που δεν τα φτάνει τo κεφάλι. Κι όταν μπαίνεις σ’ εκείνες τις σφαίρες, είναι απαραίτητο να βάζεις το κεφάλι στην άκρη. Είναι απαραίτητο να έχεις την ικανότητα να το κάνεις αυτό. Αυτό είναι ευελιξία. Αυτό είναι ευφυΐα.

 

 

 

 

ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ
OSHO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΕΜΠΕΛ

Εικόνα: Christopher Walken – Marcelo Monreal’s Surreal Collages Replace Our Insides With Beautiful Blooms | https://www.pinterest.se/pin/122160208619411136/Facebook

Instagram

Follow Me on Instagram
 • Our truest life is when we are in dreams awake !!!

  lecturesbureau: "Our truest life is when we are in dreams 
awake !!!"
  223
  0
 • The cave you fear to enter holds the treasure you seek .

  lecturesbureau: "The cave you fear to enter
holds the treasure you seek ."
  588
  1
 • Be the sun and all will see you !

  lecturesbureau: "Be the sun and all will see you !"
  397
  0
 • It's not that some people have willpower and some don't ... It's that some people are ready to change and others are not .

  lecturesbureau: "It's not that some people have willpower
and some don't ... It's that some people are ready to change
and others are not ."
  276
  0
 • You have your brush , you have your colors , you paint the paradise , then in you go

  lecturesbureau: "You have your brush ,
you have your colors ,
you paint the paradise ,
then in you go"
  467
  4
 • A clever person solves a problem . A wise person avoids it .

  lecturesbureau: "A clever person solves a problem .
A wise person avoids it ."
  412
  1
 • We generally change ourselves for one of two reasons : desperation or inspiration .

  lecturesbureau: "We generally change ourselves for one of two reasons :
desperation or inspiration ."
  421
  2
 • There is no end . There is no beginning . There is only the infinite passion of life !

  lecturesbureau: "There is no end .

There is no beginning .

There is only the infinite passion of life !"
  352
  3
 • The great man is he who does not lose his child- heart !

  lecturesbureau: "The great man is he who does not lose 
his child- heart !"
  1462
  2
 • Magic exists ...

  lecturesbureau: "Magic exists ..."
  233
  1