Οι Επτά Σοφοί δεν ήταν επτά

Οι Επτά Σοφοί δεν ήταν επτά

Αν φιλόσοφος είναι αυτός ο οποίος αγαπά τη σοφία και την αναζητά, σοφός είναι, βέβαια, αυτός ο οποίος την έχει κατακτήσει. Τον τιμητικό τίτλο του σοφού τον κέρδισαν επάξια στην αρχαιότητα κάποιοι νομοθέτες, όπως ο Σόλωνας ή ο Πιττακός, και κάποιοι στοχαστές-θεμελιωτές της φιλοσοφίας, αλλά και της επιστήμης, όπως ο Θαλής ο Μιλήσιος. Οι περισσότεροι από αυτούς τους σοφούς ήταν συγχρόνως και ποιητές και έγραφαν τους στοχασμούς τους, ακόμα και τις επιστημονικές τους πραγματείες, σε στίχους. Οι αρχαίοι συγγραφείς όμως που μιλούν για τους Επτά Σοφούς του αρχαίου κόσμου δεν αναφέρουν όλοι τους τα ίδια ονόματα. Συμφωνούν οι περισσότεροι στα εξής τέσσερα:

Θαλής ο Μιλήσιος
Πιττακός ο Μυτιληναίος
Χίλωνας ο Λακεδαιμόνιος
Σόλωνας ο Αθηναίος
Εκτός από τους τέσσερις αυτούς, που συγκαταλέγονται τις περισσότερες φορές στους Επτά, οι αρχαίοι συγγραφείς διαφοροποιούνται επιλέγοντας άλλους τρεις ανάμεσα σε πολλούς. Κάποιοι από τους επικρατέστερους είναι οι παρακάτω:

Βίας ο Πριηνεύς
Μύσωνας ο Χηνεύς
Κλεόβουλος ο Ρόδιος
Περίανδρος ο Κορίνθιος
Φερεκύδης ο Σύριος
(από το ελληνικό νησί Σύρος)

Πυθαγόρας ο Σάμιος
Ορφέας
Λίνος
Ανάχαρσης (γιος του βασιλιά των Σκυθών, αλλά από Ελληνίδα μητέρα)
Επιμενίδης ο Κρήτης
Ακουσίλαος ο Αργείος
Λεώφαντος ο Λεβίδιος
Λάσος ο Ερμιονεύς
Αναξαγόρας ο Κλαζομένιος

 

 

 
Ο πιο σοφός απ’ όλους
ΟΥΡΑΝΙΑ ΤΟΥΤΟΥΝΤΖΗ
Εκδόσεις: ΚΕΔΡΟΣ

Εικόνα: The seven wise men of antiquity who lived in Greek territories in the 6th century BC | http://www.feelingeurope.eu/Images/AthensDemocracy%20seven%20wise%20men.jpgFacebook

Instagram

Follow Me on Instagram