Svetlana Zakharova “Οι δυσκολίες υπάρχουν για να τις ξεπερνάμε και όχι για να μας σταματούν”

Svetlana Zakharova “Οι δυσκολίες υπάρχουν για να τις ξεπερνάμε και όχι για να μας σταματούν”

Η Σβετλάνα Ζαχάροβα αυτή τη στιγμή θεωρείται ευρέως η μεγαλύτερη μπαλαρίνα στον κόσμο. Γεννήθηκε στο Λούτσκ, της Ουκρανίας, στη Σοβιετική Ένωση, στις 10 Ιουνίου 1979.
Σε ηλικία έξι ετών, η μητέρα της την πήγε να μάθει παραδοσιακό χορό σε μία τοπική σχολή και μέχρι την ηλικία των 10, είχε κάνει ακρόαση και έγινε δεκτή στη σχολή χορογραφίας του Κιέβου. Η Valeria Sulegina ήταν μία από τις δασκάλες της.

Το 1995, μετά από έξι χρόνια στη Σχολή του Κιέβου, η Ζαχάροβα συμμετείχε στον Διαγωνισμό Νέων Χορευτών (Vaganova-Prix) στην Αγία Πετρούπολη. Η Ζαχάροβα, παρ’ότι ήταν η νεότερη διαγωνιζόμενη, πήρε το δεύτερο βραβείο και κλήθηκε να συνεχίσει την εκπαίδευσή της στην τάξη των αποφοίτων της Ακαδημίας Vaganova της Αγίας Πετρούπολης. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του σχολείου που επέτρεψε σε έναν μαθητή να παραλείψει δύο βαθμίδες.

Αφού παρακολούθησε την εξέχουσα ρωσική σχολή μπαλέτου για ένα έτος, η Ζαχάροβα εντάχθηκε στη συνέχεια στο μπαλέτο Mariinsky το 1996.

Μπαλέτο Mariinsky
Η Ζαχάροβα έκανε το ντεμπούτο της με το μπαλέτο Mariinsky το 1996, εμφανιζόμενη ως Μαρία με τον Ρούμπεν Μπόμποβνικοφ, στο The Fountain of Bakhchisarai του Ροστόσλαβ Ζαχάροφ.

Το 1997, μετά την πρώτη της χρονιά με το Mariinsky, στα 18, η Ζαχάροβα προήχθη σε βασική χορεύτρια. Ο πρώτος συνεργάτης της ήταν ο κύριος Igor Zelensky. Η Olga Moiseyeva ήταν η προπονήτριά της.

Μπαλέτο Bolshoi
Μέχρι το 2003, η Ζαχάροβα ήταν ανήσυχη στο Mariinsky και μετεγγράφηκε στο μπαλέτο Bolshoi. Η προσφορά από την εταιρεία Bolshoi ήταν μακροχρόνια και η αποχώρηση από το Mariinsky φέρεται να οφείλεται σε δυσαρέσκεια με αυτήν την εταιρεία, καθώς και  η προσωπική πρόσκληση που έλαβε από τον θρυλικό Vladmir Vassiliev.

Η Ζαχάροβα καθοδηγείται από τη Lyudmila Semenyaka

Ο δρόμος προς τη Δόξα
Από το 1999 και μετά, η Ζαχάροβα εμφανιζόταν τακτικά ως  προσκεκλημένη σολίστ στην Όπερα του Παρισιού, όπου συνεργάστηκε με τον Γάλλο χορογράφο Pierre Lacotte. Ο Lacotte θεωρείται ηγετική μορφή στο κλασικό μπαλέτο συμβάλλοντας στην καριέρα των Evgenia Obraztsova και Hannah O’Neill. Η Σβετλάνα Ζαχάροβα ήταν η πρώτη Ρωσίδα πρωταγωνίστρια χορεύτρια που εμφανιζόταν στο Παρίσι και έγινε διεθνούς φήμης σταρ από το 2000.

Ακολούθησαν επιτυχημένες έργα, από μεγάλους κλασικούς ρόλους όπως η Giselle, η Odette-Odile στο “Swan Lake”, η Aurora στο “Sleeping Beauty” και η Nikiya στο “La Bayadère”, έως και μοντέρνα έργα όπως η “Serenade” του Balanchine, η “Symphony in C” “και” Apollo “καθώς και” Manon “του McMillan και” Now and Then “του Neumeier.

Στο La Scala Theatre Ballet στην Ιταλία, η Ζαχάροβα χόρεψε με τον συνεργάτη Roberto Bolle στα έργα: “Swan Lake”, “Giselle”, “The Sleeping Beauty” και  “La Bayadère”.

Άλλες αξιοσημείωτες εμφανίσεις: Η Ζαχάροβα ήταν μια από τις χορεύτριες που εμφανίστηκαν στο ντοκιμαντέρ του 2006 Ballerina. Έχει παρουσιάσει το δικό της τηλεοπτικό πρόγραμμα (Svetlana) στη ρωσική τηλεόραση, ένα φεστιβάλ παιδικού χορού από το 2015 έως το 2018. Από τον Ιούλιο του 2020, παρουσιάζει επίσης “Bolshoi Ballet”, ένας διαγωνισμός μπαλέτου για επαγγελματίες χορευτές μπαλέτου. Παρουσίασε το δικό της σόλο πρόγραμμα, το οποίο προωθήθηκε σε όλη την Ευρώπη, το “Modanse”, ένα πιο μοντέρνο μπαλέτο και “Coco” ένα αφιέρωμα στον Coco Chanel με κοστούμια από τον επώνυμο οίκο μόδας. Αυτή τη στιγμή θεωρείται ευρέως η μεγαλύτερη μπαλαρίνα στον κόσμο, με την εξαιρετική τεχνική ικανότητά της να κερδίζει έπαινο από όλα τα μέρη.

Προσωπική ζωή
Η Ζαχάροβα είναι παντρεμένη με τον Ρώσο βιολιστή Vadim Repin και έχουν ένα παιδί, κόρη Άννα (γεν. 2011). Είχε αποσυρθεί από την περιοδεία Bolshoi Ballet στο Λονδίνο το καλοκαίρι του 2010 επικαλούμενη έναν τραυματισμό στο ισχίο, αλλά ήταν έγκυος εκείνη την εποχή. Η Ζαχάροβα επέστρεψε στο χορό και εμφανίστηκε στο Λονδίνο στις 15 Μαΐου 2011, σε μια παράσταση γιορτάζοντας τη σοβιετική μπαλαρίνα Galina Ulanova.

Αποκάλεσε τον Ιταλό χορευτή Roberto Bolle ως έναν από τους αγαπημένους της συνεργάτες.

Ακολουθεί απόσπασμα από συνέντευξη που έδωσε σε ελληνικό μέσο τον Οκτώβριο του 2017

-Μια μπαλαρίνα καλείται διαρκώς να αντιμετωπίσει σωματική και ψυχολογική καταπόνηση.
Υπήρξαν στιγμές που σκεφθήκατε ότι δεν έχετε άλλες αντοχές και πέρασε από το μυαλό σας να σταματήσετε;

-Ποτέ δεν πέρασε κάτι τέτοιο από το μυαλό μου, αντίθετα , πείσμωνα και ήθελα να ξεπεράσω τα εμπόδια .
Οι δυσκολίες υπάρχουν για να τις ξεπερνάμε και όχι για να μας σταματούν .

-Νιώθετε ότι έχετε θυσιάσει στιγμές από την προσωπική σας ζωή για να φτάσετε στο σημείο στο οποίο είστε σήμερα;

-Όταν αγαπάς κάτι δεν αισθάνεσαι ότι θυσιάζεις πράγματα από τη ζωή σου .
Αντιθέτως , νιώθεις την ανάγκη να δοθείς ολοκληρωτικά σε αυτό .

 

 

 

Πηγές:
1. WIKIPEDIA

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: LECTURES BUREAU
2. www.documentonews.gr

Εικόνα: https://gr.pinterest.com/pin/428967933256828120/?nic_v1=1a48IX5o4Facebook

Instagram

Follow Me on Instagram