Η ζωή αποτελείται από μικρά πράγματα. Απλώς το εγώ σου είναι εκείνο που λέει ότι αυτά είναι μικρά πράγματα κι ότι εσύ θα προτιμούσες να έκανες μεγάλα πράγματα- σπουδαία ποίηση. (OSHO)

Η ζωή αποτελείται από μικρά πράγματα. Απλώς το εγώ σου είναι εκείνο που λέει ότι αυτά είναι μικρά πράγματα κι ότι εσύ θα προτιμούσες να έκανες μεγάλα πράγματα- σπουδαία ποίηση. (OSHO)

Ανήσυχη για την έλλειψη πάθους στη σεξουαλική της ζωή, η νεαρή σύζυγος έπεισε το σύζυγό της να κάνει θεραπεία με έναν υπνωτιστή. Ύστερα από μερικές συνεδρίες, το σεξουαλικό ενδιαφέρον αναζωπυρώθηκε, όμως στη διάρκεια τής ερωτικής πράξης, ο σύζυγος πήγαινε πότε-πότε στο μπάνιο και επέστρεφε.

Μια μέρα, γεμάτη περιέργεια η σύζυγος, τον παρακολούθησε κρυφά την ώρα που βρισκόταν στο μπάνιο. Είδε τον άντρα της να στέκεται μπροστά στον καθρέφτη τού μπάνιου και να μουρμουρίζει: «Αυτή δεν είναι η γυναίκα μου, αυτή δεν είναι η γυναίκα μου, αυτή δεν είναι η γυναίκα μου.»

Όταν ερωτεύεσαι μια γυναίκα, ασφαλώς δεν είναι η σύζυγός σου. Κάνεις έρωτα, το απολαμβάνεις, ύστερα όμως τα πράγματα εδραιώνονται κι εκείνη γίνεται η σύζυγός σου. Τότε τα πράγματα παλιώνουν. Τότε γνωρίζεις το πρόσωπο, γνωρίζεις το σώμα, γνωρίζεις την τοπογραφία και τότε βαριέσαι. Καλά τα κατάφερε ο υπνωτιστής! Έκανε απλώς την υποβολή: «Όταν κάνεις έρωτα με τη γυναίκα σου, να σκέφτεσαι: «Αυτή δεν είναι η γυναίκα μου.»

Όταν λοιπόν καθαρίζεις, εσύ απλώς να σκέφτεσαι ότι ζωγραφίζεις: «Αυτό δεν είναι καθάρισμα, είναι σπουδαία δημιουργικότητα.» Και θα είναι! Απλώς ο νους σου κάνει κόλπα. Αν το καταλαβαίνεις, τότε φέρνεις τη δημιουργικότητά σου σε ό,τι κάνεις.

Ο άνθρωπος της κατανόησης είναι συνέχεια δημιουργικός. Ακόμη κι ο τρόπος που κάθεται, είναι μια δημιουργική πράξη. Παρατήρησέ τον — δες με πόση αξιοπρέπεια κάθεται. Δες με πόση χάρη κάθεται…
Κλ,
Όταν καταλαβαίνεις, τότε οτιδήποτε κάνεις — είτε μαγειρεύεις είτε καθαρίζεις… Η ζωή αποτελείται από μικρά πράγματα. Απλώς το εγώ σου είναι εκείνο που λέει ότι αυτά είναι μικρά πράγματα κι ότι εσύ θα προτιμούσες να έκανες μεγάλα πράγματα- σπουδαία ποίηση. Εσύ να ήθελες να γίνεις ένας Σαίξπηρ ή ένας Μίλτον. Το εγώ σου είναι εκείνο που δημιουργεί το πρόβλημα. Παράτα το εγώ και το κάθε τι είναι δημιουργικό.

Άκουσα:

Η κυρία τού σπιτιού ήταν πολύ ευχαριστημένη με την προθυμία τού αγοριού που τής έφερνε τα ψώνια από το μανάβικο, που ρώτησε το όνομά του. «Σαίξπηρ,» απάντησε το παιδί.

«Α, έχεις πολύ διάσημο όνομα!»

«Φυσικό είναι. Τρία χρόνια τώρα, παραδίδω τα ψώνια σ’ αυτή τη γειτονιά.»

Μ’ αρέσει αυτό! Γιατί να θέλει να γίνει Σαίξπηρ; Επί τρία χρόνια παραδίδει τα ψώνια σε μια γειτονιά. Αυτό είναι τόσο όμορφο, όσο το να γράφει ένα βιβλίο, ένα μυθιστόρημα, ένα θεατρικό.

Η ζωή αποτελείται από μικρά πράγματα. Γίνονται μεγάλα αν τα αγαπάς. Τότε, το κάθε τι γίνεται τρομερά σπουδαίο. Αν δεν το αγαπάς, τότε το εγώ λέει συνέχεια; «Αυτό δεν σου αξίζει. Να καθαρίζεις; Αυτό δεν σου αξίζει. Κάνε κάτι, γίνε μια Ζαν ντ’ Αρκ.» Ανοησίες! Όλες οι Ζαν ντ’ Αρκ είναι σκέτες ανοησίες.

Το καθάρισμα είναι σπουδαίο! Μην μπαίνεις σ’ αυτό το παιχνίδι τού εγώ. Όποτε έρχεται το εγώ και σε κατευθύνει προς τα μεγάλα πράγματα, αμέσως συνειδητοποίησε το και παράτα το εγώ και τότε, σιγά-σιγά, θα βρεις ότι το τετριμμένο είναι ιερό. Τίποτα δεν είναι βέβηλο. Το κάθε τι είναι ιερό και άγιο.

 

 

 
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ
OSHO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΕΜΠΕΛ
Εικόνα: Maria Svarbova | https://i1.wp.com/thefoxisblack.com/blogimages//Maria-Svarbova-2a.jpg?resize=800%2C390Facebook

Instagram

Follow Me on Instagram
 • Little by little , one travels far .

  lecturesbureau: "Little by little ,
one travels far ."
  137
  0
 • Forget injuries , never forget kindness .

  lecturesbureau: "Forget injuries ,
never forget kindness ."
  398
  0
 • Hell , hell is not in torture . Hell is in an empty heart .

  lecturesbureau: "Hell , hell is not in torture .
Hell is in an empty heart ."
  381
  1
 • People obey the strong ones , but respect only the righteous .

  lecturesbureau: "People obey the strong ones ,
but respect only the righteous ."
  530
  1
 • The perfect love is the one that gives everything and never expects anything in return .

  lecturesbureau: "The perfect love is the one
that gives everything
and never expects anything in return ."
  693
  1
 • But when a man speeds toward his own ruin , a God gives him help !

  lecturesbureau: "But when a man speeds toward his own ruin ,
a God gives him help !"
  481
  0
 • Only a life lived for others is a life worthwhile .

  lecturesbureau: "Only a life lived for others
is a life worthwhile ."
  397
  0
 • The great unpardonable sin is to murder the love - life in a human soul .

  lecturesbureau: "The great unpardonable sin
is to murder the love - life
in a human soul ."
  219
  2
 • Forget injuries , NEVER FORGET KINDNESSES .

  lecturesbureau: "Forget injuries ,

NEVER FORGET KINDNESSES ."
  419
  0
 • DO GOOD . You have done wrong ? Then balance it by doing right .

  lecturesbureau: "DO GOOD .

You have done wrong ?
Then balance it by doing right ."
  384
  0