Μάθε να Λες «Όχι» Ευγενικά

Μάθε να Λες «Όχι» Ευγενικά

Είναι εύκολο να λες «ναι» σε καθετί που διεκδικεί ένα μέρος του χρόνου σου, όταν οι προτεραιότητές σου στη ζωή δεν είναι ξεκάθαρες. Αν οι μέρες σου δεν καθοδηγούνται και δεν εμπνέονται από ένα ανώτερο όραμα για το μέλλον, μια ξεκάθαρη εικόνα για ένα τελικό αποτέλεσμα που θα σε βοηθά να ενεργείς πιο συνειδητά, είναι εύκολο οι πράξεις σου να καθορίζονται από τις επιθυμίες και τους σκοπούς των ανθρώπων που σε περιβάλλουν. Όπως έγραψα κάποτε, «αν το πρόγραμμά σου δεν καθορίζεται από τις δικές σου προτεραιότητες, τότε θα καθορίζεται από τις προτεραιότητες των άλλων». Η λύση είναι να είσαι ξεκάθαρος σχετικά με τους ανώτερους στόχους της ζωής σου κι έπειτα να μάθεις να λες «όχι» ευγενικά.
Ο Κινέζος σοφός Τσουάνγκ Τσου αφηγήθηκε κάποτε την ιστορία ενός άντρα που σφυρηλατούσε ξίφη για ένα μαχαραγιά. Ακόμη και όταν είχε φτάσει στην ηλικία των ενενήντα ετών, η δουλειά του διακρινόταν από εξαιρετική ακρίβεια και δεξιοτεχνία. Όσο και αν τον πίεζε ο χρόνος, δεν του ξέφευγε ποτέ το παραμικρό λάθος. Μια μέρα, ο μαχαραγιάς ρώτησε το γέροντα τεχνίτη: «Έχεις έμφυτο ταλέντο ή κατέχεις κάποια ιδιαίτερη τεχνική που σου επιτρέπει να πετυχαίνεις αυτά τα εκπληκτικά αποτελέσματα;» ο τεχνίτης των σπαθιών αποκρίθηκε τότε: «Απλώς συγκεντρώνομαι απόλυτα στα ουσιώδη. Άρχισα να σφυρηλατώ ξίφη στα είκοσι ένα μου χρόνια. Δεν νοιαζόμουν για τίποτα άλλο. Αν κάτι δεν ήταν ξίφος, με άφηνε παντελώς αδιάφορο, δεν γυρνούσα ούτε να το κοιτάξω. Το πάθος μου και ο σκοπός της ζωής μου ήταν ανέκαθεν να σφυρηλατώ ξίφη. Συγκέντρωσα όλη την ενέργεια που δεν έδινα σε άλλες κατευθύνσεις και την επένδυσα στην τέχνη μου. Αυτό είναι το μυστικό της υπεροχής μου».
Οι πιο αποτελεσματικοί άνθρωποι επικεντρώνονται απόλυα στους «τομείς της υπεροχής τους», με άλλα λόγια σε εκείνα τα πράγματα που κάνουν καλύτερα και σε εκείνες τις πολύ κρίσιμες δραστηριότητες που θα προωθήσουν το έργο της ζωής τους. Κι επειδή είναι τόσο απορροφημένοι από τα σημαντικά πράγματα, τους φαίνεται εύκολο να πουν «όχι» σε όλους τους αντιπερισπασμούς που, αν και ασήμαντοι, διεκδικούν την προσοχή τους. Ο Μάικλ Τζόρνταν, ο καλύτερος καλαθοσφαιριστής στην ιστορία του αθλήματος, δεν καθόταν να διαπραγματευτεί τα συμβόλαιά του, να σχεδιάσει τις αθλητικές φόρμες του και να οργανώσει τα ταξιδιωτικά πλάνα του. Επένδυε το χρόνο του και την ενέργειά του σε αυτό που έκανε καλύτερα: στο μπάσκετ. Όλα τα άλλα τα ανέθετε στους προπονητές του. Ο μεγάλος τζαζίστας Λούις Άρμστρονγκ δεν σπαταλούσε το χρόνο του πουλώντας εισιτήρια για τις συναυλίες του και στήνοντας καθίσματα για το κοινό του. Εστίαζε μόνο στον τομέα στον οποίο διέπρεπε: στο παίξιμο της τρομπέτας του. Αν μάθεις να λες «όχι» σε ό,τι δεν είναι ουσιώδες, θα έχεις να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο στα πράγματα που μπορούν στ’ αλήθεια να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σου και να σε βοηθήσουν να αφήσεις πίσω σου κάποια μέρα την κληρονομιά που ξέρεις βαθιά μες στην καρδιά σου ότι είσαι προορισμένος να αφήσεις.
Ποιος θα κλάψει όταν πεθάνεις;
ROBIN SHARMA

 

 

http://www.robinsharma.com/Facebook

Instagram

Follow Me on Instagram
 • Little by little , one travels far .

  lecturesbureau: "Little by little ,
one travels far ."
  97
  0
 • What the caterpillar calls the end , the rest of the world calls a butterfly .

  lecturesbureau: "What the caterpillar calls the end ,
the rest of the world
calls a butterfly ."
  238
  0
 • Whatever you do , DO WITH ALL YOUR MIGHT !

  lecturesbureau: "Whatever you do ,

DO WITH ALL YOUR MIGHT !"
  250
  1
 • Love responsibility . Say : It is my duty , and mine alone , to save the Earth . If it is not saved , then I ALONE AM TO BLAME .

  lecturesbureau: "Love responsibility .
Say : It is my duty , and mine alone , to save the Earth .
If it is not saved , then I ALONE AM TO BLAME ."
  248
  0
 • The perfect Love is the one that gives everything and never expects anything in return .

  lecturesbureau: "The perfect Love is the one 
that gives everything
and never expects anything in return ."
  856
  4
 • Liberty means Responsibility . That is why most men dread it .

  lecturesbureau: "Liberty means Responsibility .

That is why most men dread it ."
  282
  1
 • It is better to be envied than pitied .

  lecturesbureau: "It is better to be envied
than pitied ."
  257
  1
 • We are what we repeatedly do .

  lecturesbureau: "We are what we repeatedly do ."
  373
  0
 • SENSITIVE SOULS HAVE MORE EXISTENCE THAN OTHERS . Good things and bad are multiplied in them .

  lecturesbureau: "SENSITIVE SOULS HAVE MORE EXISTENCE THAN OTHERS .

Good things and bad are multiplied in them ."
  128
  0
 • Sometimes you can do everything wrong and it still turns out to be right .

  lecturesbureau: "Sometimes you can do everything wrong
and it still turns out to be right ."
  323
  0