fbpx

Στην τελική ανασκόπηση της ζωής, η φήμη και η δόξα δεν παίζουν κανέναν ρόλο.(OSHO)

Στην τελική ανασκόπηση της ζωής, η φήμη και η δόξα δεν παίζουν κανέναν ρόλο.(OSHO)

Η φιλοδοξία είναι δηλητήριο. Εάν θέλεις να γίνεις καλύτερος μουσικός, μπορώ να σε βοηθήσω, αλλά μην έχεις ως στόχο να γίνεις διάσημος. Εάν θέλεις να γίνεις καλύτερος ποιητής μπορώ να σε βοηθήσω, αλλά μην έχεις ως στόχο το Βραβείο Νόμπελ. Εάν θέλεις να γίνεις καλός ζωγράφος, μπορώ να σε βοηθήσω. Υποστηρίζω τη δημιουργικότητα. Η δημιουργικότητα, όμως, δεν έχει καμμία σχέση με τη φήμη και τη δόξα, την επιτυχία και το χρήμα.

Και δεν λέω πως εάν έλθουν, τότε πρέπει να τα απαρνηθείς. Εάν έλθουν, είναι καλοδεχούμενα και μπορείς να τα απολαύσεις. Αλλά μην τα αφήσεις να γίνουν το κίνητρό σου, διότι όταν κάποιος προσπαθεί να γίνει επιτυχημένος, πώς μπορεί να είναι πραγματικός ποιητής; Εάν η ενέργειά του πηγάζει από μία σκοπιμότητα, πώς μπορεί να είναι ποιητικός; Εάν κάποιος προσπαθεί να γίνει πλούσιος, πώς μπορεί να είναι πραγματικός ζωγράφος; Όλη η ενέργειά του σπαταλάται στο να γίνει πλούσιος. Ένας ζωγράφος χρησιμοποιεί όλη του την ενέργεια στη ζωγραφική και στο εκάστοτε έργο του. Ο πλούτος ίσως να έλθει κάποια στιγμή στο μέλλον -ίσως και όχι. Δεν είναι απαραίτητο να έλθει. Όλα είναι τυχαία – η επιτυχία είναι τυχαία, η δόξα είναι τυχαία.

Ωστόσο η ευτυχία δεν είναι τυχαία. Μπορώ να σε βοηθήσω να γίνεις ευτυχισμένος. Μπορείς να ζωγραφίζεις και να είσαι ευτυχισμένος. Είτε ο πίνακας γίνει γνωστός είτε όχι, είτε γίνεις Πικάσο είτε όχι, δεν έχει σημασία, αλλά μπορώ να σε βοηθήσω να ζωγραφίσεις με τέτοιον τρόπο ώστε την ώρα που δημιουργείς, να σε φθονεί ακόμη και ο Πικάσο. Μπορείς να χαθείς τελείως στη ζωγραφική σου και αυτό είναι η πραγματική χαρά. Αυτές είναι οι στιγμές της αγάπης και του διαλογισμού, αυτές είναι οι στιγμές που αγγίζουν το θεϊκό. Μια θεϊκή στιγμή είναι εκείνη κατά τη διάρκεια της οποίας χάνεσαι τελείως, όταν νιώθεις τα όριά σου να εξαφανίζονται, όταν για μια στιγμή εσύ δεν υπάρχεις και υπάρχει η ευλάβεια.

Αλλά δεν μπορώ να σε βοηθήσω να γίνεις επιτυχημένος. Δεν είμαι εναντίον της επιτυχίας, σας υπενθυμίζω, δεν λέω να μη γίνετε επιτυχημένοι. Δεν έχω τίποτε ενάντια σ’ αυτό, είναι πάρα πολύ καλό. Αυτό που λέω είναι μην είναι αυτό το κίνητρό σας, αλλιώς θα σας λείψει η ζωγραφική, θα σας λείψει η ποίηση, θα σας λείψει το τραγούδι που τραγουδάτε αυτή τη στιγμή. Και όταν έλθει η επιτυχία, θα είστε άδειο σακί διότι κανείς δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο από την επιτυχία. Η επιτυχία δεν μπορεί να σας συντηρήσει. Δεν έχει καθόλου θρεπτικές ουσίες. Η επιτυχία είναι απλώς καυτός αέρας.

Τις προάλλες, διάβαζα ένα βιβλίο για τον Σόμερσετ Μόχαμ, το Συζητήσεις με τον Γουίλι. Το βιβλίο το έχει ο γράψει ο ανιψιός του Σόμερσετ Μόχαμ, ο Ρόμπιν Μόχαμ. Ο Σόμερσετ Μόχαμ ήταν ένας από τους πιο φημισμένους, επιτυχημένους, πλούσιους ανθρώπους, ωστόσο τα απομνημονεύματά του είναι αποκαλυπτικά. Ο Ρόμπιν Μόχαμ γράφει για τον ξακουστό και επιτυχημένο θείο του, Σόμερσετ Μόχαμ:

Ήταν χωρίς καμμιά αμφιβολία ο πιο Φημισμένος εν ζωή συγγραφέας. Και ο πιο λυπημένος… «Ξέρεις, πολύ σύντομα θα είμαι νεκρός και δεν μ’ αρέσει καθόλου αυτή η σκέψη», μου είπε όταν ήταν ενενήντα ενός ετών. «Είμαι ένας γεροξεκούτης», είπε. «Αλλά αυτό δεν το κάνει πιο εύκολο για μένα».
Ο Μόχαμ ήταν πλούσιος, διάσημος, και στα ενενήντα ένα του έβγαζε ακόμη μια περιουσία, παρ’ όλο που δεν είχε γράψει ούτε μία λέξη για χρόνια. Οι επιστολές των θαυμαστών του, απ’ όλον τον κόσμο, σχημάτιζαν βουνά.

Ο ανιψιός του συνεχίζει γράφοντας:

«Ποιά είναι η πιο ευτυχισμένη ανάμνηση της ζωής σου;» τον ρώτησα. Κι εκείνος απάντησε: «Δεν μπορώ να σκεφτώ μόνο μία στιγμή». Κοίταξα τριγύρω το καθιστικό καθώς και τα πολύτιμα έπιπλα και τους πίνακες και τα έργα τέχνης που η επιτυχία τού είχε επιτρέψει να αποκτήσει. Η έπαυλή του και ο υπέροχος κήπος της -μια απίστευτη παραθαλάσσια τοποθεσία στη Μεσόγειο- άξιζαν εξακόσιες χιλιάδες λίρες. Είχε ένδεκα υπηρέτες προσωπικό, αλλά δεν ήταν ευτυχισμένος.

… «Ξέρεις, όταν πεθάνω, θα μου τα πάρουν όλα -όλα τα δένδρα, όλο το σπίτι και όλα τα έπιπλα. Δεν θα μπορέσω να πάρω μαζί μου ούτε ένα τραπέζι», είπε.

Και ήταν πολύ στενοχωρημένος και έτρεμε.

Έμεινε σιωπηλός για λίγη ώρα… κι ύστερα είπε:
«Ήμουν ένας αποτυχημένος σε όλη μου τη ζωή. Μακάρι να μην είχα γράψει ποτέ ούτε μία λέξη. Τι μου προσέφερε όλο αυτό; Όλη μου η ζωή ήταν μια αποτυχία και τώρα είναι πολύ αργά για να το αλλάξω αυτό».
Και τα μάτια του γέμισαν δάκρυα.

Τι μπορεί vα σου προσφέρει η επιτυχία; Αυτός ο άνδρας, ο Σόμερσετ Μόχαμ, έζησε ματαιόδοξα. Έζησε τόσο πολύ -μέχρι τα ενενήντα ένα~ που θα μπορούσε να ήταν ένας πολύ ευτυχισμένος και ολοκληρωμένος άνθρωπος. Μόνο, όμως, εάν όλα αυτά μπορεί να τα προσφέρει η επιτυχία, μόνο τότε. Εάν τα πλούτη μπορούν να τα προσφέρουν αυτά, μόνο τότε. Εάν μια μεγάλη έπαυλη και οι υπηρέτες μπορούν να τα προσφέρουν αυτά, μόνο τότε.

Στην τελική ανασκόπηση της ζωής, η φήμη και η δόξα δεν παίζουν κανέναν ρόλο. Αυτό που έχει σημασία στον τελικό απολογισμό είναι το πώς έζησες κάθε στιγμή της ζωής σου. Υπήρχε χαρά, υπήρχε διασκέδαση; Στα μικρά πράγματα ήσουν χαρούμενος; Όταν έκανες μπάνιο, έπινες τσάι, καθάριζες το πάτωμα, τριγύριζες στον κήπο, φύτευες δένδρα, μιλούσες με έναν φίλο ή καθόσουν αμίλητος με το αγαπημένο σου πρόσωπο ή κοιτούσες το φεγγάρι ή άκουγες απλώς τα πουλιά, ήσουν ευτυχισμένος όλες αυτές τις στιγμές;

Η κάθε στιγμή ήταν μια μεταμορφωμένη στιγμή λαμπρής ευτυχίας, ακτινοβολούσε χαρά; Αυτό έχει σημασία.

Με ρωτάτε εάν μπορώ να σας βοηθήσω στην εκπλήρωση της επιθυμίας σας. Όχι, καθόλου, διότι αυτή η επιθυμία είναι ο εχθρός σας. Θα σας καταστρέψει. Και μια μέρα, θα κλαίτε από την απογοήτευσή σας και τότε θα λέτε: «Και τώρα είναι πολύ αργά για να αλλάξω. Είναι πολύ αργά».

 

 

 

 

 

ΦΗΜΗ, ΤΥΧΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ
OSHO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΛΙΟΣ

 

Εικόνα: https://gr.pinterest.com/pin/663295851342201039/Facebook

Instagram

Follow Me on Instagram