Σπίτι δεν είναι μόνο εκεί που είναι η καρδιά σου, αλλά επίσης εκεί που οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για το τι έχεις να πεις (LOU MARINOFF)

Σπίτι δεν είναι μόνο εκεί που είναι η καρδιά σου, αλλά επίσης εκεί που οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για το τι έχεις να πεις (LOU MARINOFF)

Ο Λάρι πάλευε με το πιθανό τέλος της σχέσης του. ‘Ήταν παντρεμένος με την Κάρολ για είκοσι πέντε χρόνια περίπου και είχε δύο νεαρά ενήλικα παιδιά. ‘Ήταν πιστός στη γυναίκα του όλα αυτά τα χρόνια και ήταν και οι δυο τους περήφανοι για τη συνεργασία τους στην ανατροφή των παιδιών και στην παροχή όλων όσα χρειάστηκαν αυτά. Και οι δύο είχαν καριέρες με προοπτικές, αν και η Κάρολ δούλευε από το σπίτι και για πολλά χρόνια δούλευε λίγες ώρες για να μπορεί να περνά περισσότερο χρόνο με τα παιδιά. Ο Λάρι σεβόταν τη γυναίκα του, μα τώρα που είχαν μία άδεια φωλιά, διαπίστωσαν ότι δεν είχαν πολλά κοινά σημεία πια.

Όπως αφηγήθηκε ο Λάρι, όταν πλησίασε την Κάρολ για να μιλήσουν σοβαρά για τη δέσμευση του ενός στον άλλο, αυτή του είπε ότι δεν ήθελε να τον ακούσει να αναμασά το θέμα άλλο πια και του πρότεινε να πληρώσει κάποιον άλλο για να τον ακούσει. Ένας από τους λόγους που έχουμε μία ερωτική σχέση είναι για να συμμετέχουμε σε έναν διαρκή διάλογο, έτσι η αντίδραση της Κάρολ έδειξε ότι αυτό το ουσιαστικό στοιχείο της σχέσης είχε καταστραφεί. Σπίτι δεν είναι μόνο εκεί που είναι η καρδιά σου και εκεί που πρέπει να σε δέχονται, αλλά επίσης εκεί που οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για το τι έχεις να πεις. Εκεί που ενδιαφέρονται για σένα σαν ανθρώπινο πλάσμα, χωρίς κρυφά κίνητρα, εκτιμώντας σε για αυτό που είσαι.

Ο Λάρι δεν είχε πάει ποτέ σε ψυχίατρο ή σε ψυχολόγο και θα τον απωθούσε η ιδέα και μόνο μιας παρατεταμένης θεραπείας. ‘Ήρθε σε μένα, μετά την πρόταση της γυναίκας του, απλά ψάχνοντας για κάποιον να μιλήσει, καθώς σκεφτόταν αν θα έπρεπε να την αφήσει. Σίγουρα δεν ήθελε να συζητήσει για τα συναισθήματά του, πόσο μάλλον για τα παιδικά του χρόνια ή για τα πρότυπα συμπεριφοράς του. Όπως και οι περισσότεροι πελάτες μου, έψαχνε για κάποιον να τον βοηθήσει να εκφράσει την κοσμοθεωρία του (δηλαδή, την προσωπική του φιλοσοφία) και να εξετάσει τις επιλογές του για να βεβαιωθεί ότι οι ενέργειές του ήταν σύμφωνες με τα πιστεύω και τις αξίες του. Αυτό το έργο δεν είναι πάντα τόσο εύκολο όσο ακούγεται.

Ο Λάρι και η Κάρολ ήταν άνθρωποι με αρχές και πίστη και αντιλαμβάνονταν τους εαυτούς τους ότι λειτουργούσαν μέσα σε ένα σοβαρό ηθικό πλαίσιο. Δεν ήταν θρησκευόμενοι, αλλά είχαν διατυπώσει τους δικούς τους ηθικούς κανόνες τους οποίους και υπάκουαν. Τώρα, καθώς ο Λάρι σκεφτόταν να επιλέξει ένα τέλος (διαζύγιο) όχι απαραίτητα σε συμφωνία με τις αρχές του (ο γάμος ως δέσμευση για όλη του τη ζωή), αναρωτιόταν πότε ήταν η στιγμή να αλλάξει τους κανόνες που θεωρούσε απόλυτους. Όταν η τυφλή υπακοή σ’ έναν κανόνα προξενεί ζημιά, ίσως είναι καιρός να αλλάξει ο κανόνας.

 

Οι γαμήλιοι όρκοι είναι συνήθως «μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος, δηλαδή εφ’ όρου ζωής. Αν υποθέσουμε όμως ότι λίγο μετά το μήνα του μέλιτος ανακαλύπτετε ότι έχετε παντρευτεί έναν ψυχοπαθή ή ένα σαδιστή που σας εξαπάτησε έξυπνα και που τώρα μπορεί να σας κάνει κακό ή να σας καταστρέψει τη ζωή; Σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση, το να διατηρήσετε τους γαμήλιους όρκους σας πιθανότατα θα σας κάνει πιο πολύ κακό από το να τους αθετήσετε. Τώρα λάβετε υπόψη σας μια πιο συνηθισμένη υπόθεση, όταν, για παράδειγμα, διαπληκτίζεστε με ένα από τα αδέρφια σας ή με κάποιο στενό σας φίλο και ορκίζεστε: «Δεν θα σου ξαναμιλήσω ποτέ για όσο ζω!» Μετά από λίγο, το άτομο αυτό αρχίζει να σας λείπει και του λείπετε και εσείς. Κρατώντας τον όρκο σας να μην του ξαναμιλήσετε πιθανότατά θα σας προξενήσει πολύ περισσότερο κακό από το να σπάσετε τον όρκο, οπότε και κάνετε το τηλεφώνημα. Η περίπτωση του Λάρι βρίσκεται κάπου στη μέση μεταξύ αυτών των άκρων. Δύο άνθρωποι μπορεί να μοιραστούν έναν υπέροχο γάμο για αρκετά χρόνια, ενώ παράλληλα ωριμάζουν ως άτομα και σκοπεύουν να τηρήσουν τους όρκους τους. Και όμως, μπορεί να φτάσει η ημέρα που και οι δύο θα το έχουν ξεπεράσει, οπότε σε αυτή την περίπτωση η διατήρηση του γάμου θα προξενήσει περισσότερο κακό από τη διάλυσή του. Εάν μόνο ένας από τους συζύγους νιώθει έτσι, τότε και οι δύο θα περάσουν δύσκολες στιγμές. Μα εάν νιώθουν και οι δύο έτσι, που είναι λιγότερο συνηθισμένο, μπορούν να συντηρήσουν την αγάπη τους διαλύοντας το γάμο. Αυτό, πιστεύω, είναι που ο Λάρι και η γυναίκα του, κατάφεραν να πετύχουν.

 

Καθήκον

Ο Καντ πίστευε ότι το ηθικό καθήκον πρέπει να τελείται ως αυτοσκοπός και ότι η ηθική προέρχεται από τη λογική. ‘Όπως ο Καντ, έτσι και ο Λάρι ήταν ηθικολόγος, έτσι η προσέγγιση του Καντ ταιριάζει απόλυτα με τη δική του. Ο Καντ έγραψε για διάφορα «τέλεια καθήκοντα» που έχουν οι άνθρωποι, και ο κατάλογος πραγμάτων που δεν πρέπει να κάνουν ποτέ, τον οποίο συνέταξε (π.χ., ψέμα, φόνος), ακούγεται λίγο πολύ σαν τις Δέκα Εντολές. Σημειώνει επίσης και τα ατελή καθήκοντα που έχουμε, ένα από τα οποία είναι να βελτιώνουμε τους εαυτούς μας. Αντίθετα με τα τέλεια καθήκοντα που είναι γενικότερα, τα ατελή είναι περιστασιακά. Εφαρμόζοντάς τα στην περίπτωση του Λάρι, μπορεί να σήμαινε ότι αν και ο γάμος (μια κοινή υποχρέωση) είναι μία σοβαρή δέσμευση που δεν θα έπρεπε να παραβιάζεται, αν αυτή η κοινή αίσθηση υποχρέωσης έπαυε, τότε μπορεί η παραμονή στο γάμο να μην ωφελούσε ούτε τον Λάρι ούτε και τη γυναίκα του, παραβιάζοντας έτσι το «ατελές καθήκον» που και οι δύο έχουν να βελτιώσουν τους εαυτούς τους.

«Το να εξασφαλίζει κάποιος την ευτυχία του είναι ένα καθήκον, τουλάχιστον έμμεσο, διότι η δυσαρέσκεια κάποιου με την κατάστασή του, υπό την πίεση πολλών αγχών και μεταξύ ανεκπλήρωτων επιθυμιών, μπορεί εύκολα να γίνει ένας μεγάλος πειρασμός για παραβίαση καθήκοντος».
ΙΜΑΝΟΥΚλ ΚΑΝΤ

Η θεωρία του Ουίλιαμ Ρος των «εκ πρώτης όψεως» (prima facie) καθηκόντων μπορεί να οδηγούσε τον Λάρι σε παρόμοια συμπεράσματα. Ο Ρος έγραψε ότι όλοι έχουμε μία λίστα δεσμεύσεων οι οποίες «εκ πρώτης όψεως» είναι το ίδιο δεσμευτικές, μα πρακτικά αυτές οι δεσμεύσεις μερικές φορές αλληλοσυγκρούονται. Υποστηρίζει ότι διαφορετικές περιπτώσεις απαιτούν διαφορετικές προτεραιότητες και σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνεται απόφαση βάσει των μειονεκτημάτων και πλεονεκτημάτων της. ‘Έτσι καθώς τα παιδιά του ήταν μικρά, η πρωταρχική δέσμευση του Λάρι μπορεί να ήταν σε αυτά και μπορεί να συντήρησε το γάμο του για να τα υποστηρίξει συναισθηματικά. Μα τώρα που η κατάσταση είχε αλλάξει (τα παιδιά του είχαν μεγαλώσει), πρώτη του υποχρέωση ήταν να υποστηρίξει τη δική του συναισθηματική ανάπτυξη, αφήνοντας το γάμο του.

«Όταν βρίσκομαι σε μία κατάσταση, όπως μάλλον συνήθως είμαι, στην οποία παραπάνω από ένα από αυτά τα “εκ πρώτης όψεως” καθήκοντα με βαραίνει, αυτό που πρέπει να κάνω είναι να μελετήσω την κατάσταση όσο πληρέστερα μπορώ μέχρι να σχηματίσω μια συνειδητή άποψη (δεν είναι ποτέ περισσότερες) ότι στις συγκεκριμένες συνθήκες το ένα καθήκον με βαραίνει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο…»

ΟΥΙΛΙΑΜ ΡΟΣ

 

 

 

ΠΛΑΤΩΝΑΣ, ΟΧΙ ΠΡΟΖΑΚ
ΛΟΥ ΜΑΡΙΝΟΦ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ

 

Εικόνα Α: https://gr.pinterest.com/pin/856458054113949113/

Εικόνα Β: https://gr.pinterest.com/pin/105693922489207053/Facebook

Instagram

Follow Me on Instagram
 • Gratitude is the sign of noble souls .

  lecturesbureau: "Gratitude is the sign of noble souls ."
  101
  0
 • We are the creators of ourselves .

  lecturesbureau: "We are the creators of ourselves ."
  261
  0
 • A book read by a thousand different people is a thousand different books .

  lecturesbureau: "A book read by a thousand different people
is a thousand different books ."
  313
  0
 • What is beautiful is moral .

  lecturesbureau: "What is beautiful is moral ."
  313
  0
 • The beauty doesn't make happy the owner , but the one who can love and admire her .

  lecturesbureau: "The beauty doesn't make happy the owner ,
but the one who can love and admire her ."
  224
  0
 • If you see a friend without a smile , give him one of yours .

  lecturesbureau: "If you see a friend without a smile ,
give him one of yours ."
  498
  2
 • When the mind is pure , joy follows like a shadow that never leaves .

  lecturesbureau: "When the mind is pure ,
joy follows like a shadow that never leaves ."
  305
  0
 • Wherever you go , go with all your heart .

  lecturesbureau: "Wherever you go ,
go with all your heart ."
  212
  0
 • Count your age by friends , not years . Count your life by smiles , not tears .

  lecturesbureau: "Count your age by friends , not years .
Count your life by smiles , not tears ."
  434
  0
 • The bond that links your true family is not one of blood , but of respect and joy .

  lecturesbureau: "The bond that links your true family
is not one of blood ,
but of respect and joy ."
  368
  0