fbpx

ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ

ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ

Ή ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΣΙΝΩΠΕΥΣ (412-323 π.Χ.)

Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Φέρεται να γεννήθηκε στη Σινώπη και πέθανε στην Κόρινθο. Θεωρείται ο κυριότερος εκπρόσωπος της κυνικής φιλοσοφίας. Χρησιμοποιούσε τον αστεϊσμό και το λογοπαίγνιο ως μέσα για τα διδάγματά του. Πίστευε πως η ευτυχία του ανθρώπου βρίσκεται στη φυσική ζωή και πως μόνο με την αυτάρκεια, τη λιτότητα, την αυτογνωσία και την άσκηση μπορεί κανείς να την εξασφαλίσει.

 
Η κυνική φιλοσοφία λέγεται έτσι γιατί είχε ως έμβλημά της τον «κύνα» (σκύλο). Οι κυνικοί δήλωναν πως «εμείς διαφέρουμε από τους άλλους σκύλους διότι εμείς δεν δαγκάνουμε τους εχθρούς αλλά τους φίλους, για να τους διορθώσουμε».
Στην Αθήνα παρακολούθησε μαθήματα κοντά στον ιδρυτή της κυνικής φιλοσοφίας Αντισθένη. Παροιμιώδης έμεινε η απλότητα, η λιτότητα, το ελεγκτικό και χλευαστικό πνεύμα του απέναντι στους άλλους. Η παράδοση λέει ότι είχε μόνιμη κατοικία του ένα πιθάρι και γυρνούσε στους δρόμους όλη μέρα με ένα φανάρι. Όταν τον ρωτούσαν τι το χρειάζεται το φανάρι την ημέρα, αυτός απαντούσε: «Αναζητώ τον άνθρωπο». Επιγραμματικό είναι και αυτό που είπε κάποτε, όταν ο Μέγας Αλέξανδρος έστειλε γράμμα στον Αντίπατρο με κάποιον αγγελιοφόρο που ονομαζόταν Αθλίας: « Αθλίας παρ’ αθλίου, δι’ Αθλίου προς άθλιον» ( Ο άθλιος στέλνει άθλια επιστολή με τον Άθλιο προς έναν άθλιο»).

 
Ο Διογένης έθιξε, αποκλειστικά, κοινωνικά και ηθικά προβλήματα. Η διδασκαλία του ήταν ουσιαστικά επαναστατική και ανατρεπτική για την τάξη που επικρατούσε τότε. Προσπάθησε με τα επιχειρήματά του να αλλάξει την ανθρώπινη κοινωνία, που είχε διαφθαρεί. Αυτό κατά τη γνώμη του θα γινόταν δυνατό αν ο άνθρωπος επέστρεφε στη φύση. Ο Διογένης ο Λαέρτιος παραθέτει μεγάλο κατάλογο από έργα του Διογένη του Κυνικού από τα οποία σώζονται αρκετά, δυστυχώς όχι στην ελληνική.
ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΣ ΣΟΦΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΔΡΑΜΟΥΝΤΑΝΗΣ

 

Εικόνα: Alexander and Diogenes’, late 17th-early 18th century. (Photo by Art Media/Print Collector/Getty Images)



Facebook

Instagram

Follow Me on Instagram