fbpx

DART – Η επιχείρηση της NASA με σκοπό την πλανητική μας άμυνα

DART – Η επιχείρηση της NASA με σκοπό την πλανητική μας άμυνα

Οι αστεροειδείς είναι τα απομεινάρια της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος.

 

Υπάρχουν απειροελάχιστες πιθανότητες κάποιος από τους αστεροειδείς αυτούς να βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη. Παρότι κάτι τέτοιο θεωρείται ουσιαστικά απίθανο, η NASA επιθυμεί να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο αυτό.

Η αποστολή DART, κόστους 325 εκατ. δολαρίων, έχει βάλει στο στόχαστρο ζεύγος αστεροειδών οι οποίοι περιστρέφονται ο ένας γύρω από τον άλλον, γνωστοί ως δίδυμοι αστεροειδείς. Το μεγαλύτερο από τα δύο αστρικά αντικείμενα, ονομαζόμενο Δίδυμος, έχει πλάτος 780 μέτρων, ενώ ο μικρότερος «σύντροφός» του, ο Δίμορφος, έχει διάμετρο περίπου 160 μέτρων.

 

Εάν συγκρουστούν με τη Γη αστρικά σώματα στο μέγεθος του Διμόρφου είναι ικανά να προκαλέσουν καταστροφές ανάλογες με αυτές ισχυρού πυρηνικού όπλου, σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Αστεροειδείς διαμέτρου 300 μέτρων και άνω μπορούν να καταστρέψουν ολοσχερώς ολόκληρες ηπείρους, ενώ όσοι έχουν διάμετρο ενός χιλιομέτρου είναι ικανοί να καταστρέψουν όλο τον πλανήτη μας. Αφού ξεφύγει από τη βαρυτική έλξη της Γης, το διαστημόπλοιο DART θα ακολουθήσει ανεξάρτητη τροχιά γύρω από τον Ηλιο, προτού «αναχαιτίσει» τους δίδυμους αστεροειδείς, καθώς αυτοί θα πλησιάσουν τη Γη σε απόσταση 11 εκατ. χλμ., τον Σεπτέμβριο του 2022. Το DART θα συντριβεί στην επιφάνεια της μικροσελήνης Δίμορφος με ταχύτητα 6,6 χλμ. το δευτερόλεπτο.

 

Οι αστεροειδείς συγκρούονται με τον πλανήτη μας πιο συχνά από όσο νομίζετε. Συνήθως δεν είναι πολύ απειλητικοί, επειδή το μεγαλύτερο μέρος του βράχου στην ατμόσφαιρα καίγεται.

 

Ο στόχος της αποστολής DART είναι απλός: η NASA θέλει να καταλάβει εάν μπορούμε να πέφτουμε επάνω σε αστεροειδή για να αποτρέψουμε μια τέτοια πιθανότητα να μας εξαφανίσει. Ο συγκεκριμένος πλωτός βράχος δεν αποτελεί απειλή για τον πλανήτη μας. Αλλά αν το DART καταφέρει να απομακρύνει λίγο τον Δίμορφο, ξέρουμε ότι μια μέρα μπορεί να έχουμε μια χρήσιμη τακτική για να αποκρούσουμε αστεροειδείς που είναι πραγματικά επικίνδυνοι.

 

Βασικά, οι επιστήμονες πίσω από το DART επέλεξαν το Δίμορφο για τη δοκιμή επειδή η τροχιά του γύρω από τον Δίδυμο μιμείται το πώς δυνητικά απειλητικοί αστεροειδείς κοντά στη Γη περιφέρονται γύρω από τον ήλιο. Οι αστεροειδείς συνδέονται βαρυτικά με το άστρο μας, επιτρέποντάς τους να έρθουν σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη.

 

Όμως η τροχιά του Δήμορφου δεν είναι κλειδωμένη στη Γη ή στον Ήλιο, αλλά μάλλον στον Δίδυμο. Αυτό τον καθιστά ιδανικό πεδίο δοκιμών για τη NASA. Μπορούν να δοκιμάσουν να ρίξουν το DART στον μικρό βράχο και να παρακολουθήσουν πώς αλλάζει την τροχιά του γύρω από τον μεγαλύτερο σύντροφό του.

 

Η NASA προβλέπει ότι η συντριβή θα είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αλλάξει την τροχιακή περίοδο του Δίμορφου κατά μερικά λεπτά. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι η κρούση στον Δίμορφο θα τον φέρει πιο κοντά προς τον Δίδυμο.

 

Οι επιστήμονες πίσω από την αποστολή θέλουν να μάθουν πόσο μπορούμε να επηρεάσουμε τις τροχιές των αστεροειδών με μια συντριβή διαστημικού σκάφους που μόλις σπρώχνει τον βράχο.

 

“Αυτό που συνήθως θέλουμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε την ταχύτητα του εισερχόμενου αντικειμένου κατά μία ίντσα ανά δευτερόλεπτο περίπου. Αυτό δεν είναι πολύ γρήγορο, αλλά αν το κάνετε αρκετά δευτερόλεπτα νωρίτερα, μπορείτε να το κάνετε να χάσει εντελώς τη Γη”, σύμφωνα με τη δήλωση της αποστολής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

 

Αφού μετέφεραν το DART στην εγκατάσταση διαχείρισης ωφέλιμου φορτίου της SpaceX στη Διαστημική Βάση Δυνάμεων Vandenberg στην Καλιφόρνια, τα μέλη της ομάδας DART αφαίρεσαν προσεκτικά το διαστημόπλοιο από το κοντέινερ αποστολής .

 

Αυτή η προσέγγιση είναι μία από τις πολλές ιδέες για τη σωτηρία της ανθρωπότητας από αστεροειδείς και είναι γνωστή ως “κινητική εκτροπή του κρουστικού παράγοντα”. Σύμφωνα με την ομάδα, αυτή είναι η πρώτη φορά που η μέθοδος εφαρμόζεται διαγαλαξιακά.

 

«Αυτή η τεχνική θεωρείται η πιο ώριμη τεχνολογικά προσέγγιση για τη μείωση ενός δυνητικά επικίνδυνου αστεροειδούς», δήλωσε ο αξιωματικός πλανητικής άμυνας της NASA, Lindley Johnson.«Θα βοηθήσει τους εμπειρογνώμονες της πλανητικής άμυνας να βελτιώσουν τα μοντέλα υπολογιστών για το κινητικό κρουστικό αστεροειδές, παρέχοντας μια εικόνα για το πώς θα μπορούσαμε να εκτρέψουμε δυνητικά επικίνδυνα αντικείμενα κοντά στη Γη στο μέλλον».

 

Το διαστημόπλοιο, το οποίο είναι περίπου στο μέγεθος ενός σχολικού λεωφορείου, θα πετάξει στον Δίμορφο με ταχύτητα περίπου 6,1 μιλίων ανά δευτερόλεπτο. Αυτό είναι περίπου 14.760 μίλια την ώρα (23.760 χιλιόμετρα την ώρα).

 

Σύμφωνα με τη NASA, η τροχιακή ταχύτητα του μικρού αστεροειδούς ή της σελήνης θα πρέπει να αλλάξει κατά ένα κλάσμα τοις εκατό, οδηγώντας σε έναν χρόνο τροχιάς που είναι αρκετά λεπτά πιο αργός.

 

Αν και ο Δίμορφος δεν αποτελεί απειλή για τη Γη, τα τηλεσκόπια που βασίζονται στη Γη μπορούν εύκολα να καταγράψουν τα αποτελέσματα της πρόσκρουσης επειδή μόλις 7 εκατομμύρια μίλια μακριά, η πρόσκρουση είναι αρκετά κοντά ώστε οι επιστήμονες να ανιχνεύσουν τυχόν αλλαγές στην τροχιά του βράχου γύρω από τον σύντροφό του. Οι προδιαγραφές του γενναίου διαστημόπλοιου

 

Το DART είναι αρκετά απλό. Είναι ένα σχετικά φθηνό μεταλλικό κουτί που περιέχει δύο αναπτυσσόμενους, εκτεταμένους ηλιακούς συλλέκτες για τροφοδοσία, μία μόνο κάμερα και έναν μικρότερο δορυφόρο, ή CubeSat, που θα αναπτυχθεί λίγο πριν την πρόσκρουση. Οι λιγοστοί πόροι είναι λογικοί, αφού το διαστημόπλοιο είναι καταδικασμένο να πεθάνει κατά τη διάρκεια της αποστολής . Δύο διαφορετικές όψεις του διαστημικού σκάφους DART.

 

NASA

Ακολουθούν ορισμένες λεπτομέρειες: Κόστος: 308 εκατομμύρια δολάρια. Βάρος: 1.345 λίβρες (610 κιλά) κατά την εκτόξευση / 1.210 (550 κιλά) λίβρες κατά την πρόσκρουση. Διαστάσεις κουτιού: 3,9 επί 4,3 επί 4,3 πόδια (1,2 επί 1,3 επί 1,3 μέτρα). Διαστάσεις ηλιακού πάνελ: 27,9 πόδια το καθένα (8,5 μέτρα). Πρόσθετα όργανα: κάμερα DRACO και ένα CubeSat. Κινητήρας: Τεχνολογία ιοντικής πρόωσης/προωστήρες Xenon.

 

Ενώ το ωφέλιμο φορτίο του διαστημικού σκάφους του DART είναι υπερβολικά ελάχιστο, ο προγραμματισμός της ομάδας πίσω από το μάθημα είναι εξαιρετικά εξελιγμένος. Αυτό συμβαίνει γιατί το γενναίο μικρό σκάφος θα συμπεριφέρεται αυτόνομα κατά τη διάρκεια της αποστολής.

 

Μέχρι το τέλος, DARTΤ

 

Τα εργαλεία του διαστημικού σκάφους μπορεί να είναι λίγα, αλλά είναι απαραίτητα. Το Didymos Reconnaissance and Asteroid Camera for Optical Navigation, ή DRACO, είναι μια κάμερα εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης που μπορεί να μετρήσει το μέγεθος, το σχήμα και τη γεωλογική σύνθεση κοντινών αστεροειδών.

 

Το DART διαθέτει επίσης έναν ημιαγωγό μεταλλικού οξειδίου και έναν επεξεργαστή εικόνας που θα βοηθήσει το διαστημόπλοιο να προσδιορίσει την ακριβή θέση του Δίμορφου και να μεταφέρει πληροφορίες πίσω στη Γη σε πραγματικό χρόνο μέσω μιας κεραίας συνδεδεμένης στο μηχάνημα.

 

Επιπλέον, το DART θα είναι εξοπλισμένο με μια ειδική εργαλειοθήκη πλοήγησης με προηγμένη κατευθυντική κωδικοποίηση, συμπεριλαμβανομένου του star tracker, για να βεβαιωθεί ότι θα φτάσει στο Dimorphos την κατάλληλη στιγμή. Δέκα μέρες πριν το DART χτυπήσει τον στόχο του, στέλνει το CubeSat του. Αυτή η ώθηση θα διατηρήσει το αρχείο της κινητικής πρόσκρουσης πολύ καιρό αφού το DART μετατραπεί σε συντρίμμια.

 

 

ΠΗΓΕΣ

https://technoglitz.com

https://www.kathimerini.gr

 

Εικόνα: https://www.industryglobalnews24.com/nasa-set-to-launch-dart-to-blast-didymos-asteroid-and-avoid-its-collision-with-earthFacebook

Instagram

Follow Me on Instagram