CRISPR: ένα ολοκαίνουριο εργαλείο στη μοριακή βιολογία. Τι προσδοκούμε από αυτό το 2017 ;

CRISPR: ένα ολοκαίνουριο εργαλείο στη μοριακή βιολογία. Τι προσδοκούμε από αυτό το 2017 ;

Το σύστημα CRISPR είναι ένα ολοκαίνουριο εργαλείο στη μοριακή βιολογία ( μπορεί να το έχετε ήδη ακούσει) καθώς οι επιστήμονες το χρησιμοποιούν είτε για να επεξεργαστούν γονιδιώματα και να διορθώσουν τα γονίδια, είτε να σπάσουν τα γονίδια ,είτε να κάνουν άλλα πράγματα.

 

Το σύστημα CRISPR ξεκίνησε ως σύστημα άμυνας κατά των βακτηρίων ,με σκοπό να απομακρύνει τους ιούς και να τους κόβει σε μικρά κομμάτια. Αλλά μερικοί πολύ έξυπνοι επιστήμονες επανασχεδίασαν το μόριο ώστε να είναι εφικτό να αναζητούνται συγκεκριμένα γονίδια και να αλλάζουν.

 

Σύμφωνα με τους περισσότερους επιστήμονες το CRISPR μπορεί να κάνει τα πάντα, αλλά αυτό δεν είναι ακριβώς αλήθεια. Ωστόσο μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πιο μυώδων κυνηγόσκυλων, για να “ξαναχρωματίσει” τα φτερά πεταλούδων, για να δημιουργήσει ένα μανιτάρι που δεν είναι καν καφέ κατά την κοπή του και για να επανασχεδιάσει μερικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος( γι’ αυτό θα χρησιμοποιηθεί και στον καρκίνο). Έτσι το CRISPR είναι σήμερα ως επί το πλείστον ένα ερευνητικό εργαλείο, αλλά έχει αρχίσει να βοηθά τους ανθρώπους.

 

Το 2017, μπορούμε να προσδοκούμε, για παράδειγμα, να δούμε τις κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο να ξεκινούν με CRISPR. Επίσης, ενδεχομένως, φέρνοντας το CRISPR πίσω στις ρίζες του να καταπολεμηθούν ιοί, όπως ο ιός του HIV και ο ιός της ηπατίτιδας.

 

Υπάρχει ένα ερώτημα για το αν η χρήση του CRISPR είναι ηθική σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις. Από τη μία πλευρά έχουμε το πρόβλημα των μωρών μηχανικά σχεδιασμένων ίσως, αλλάζοντας τα γονίδιά τους με CRISPR. Και πολλοί άνθρωποι νιώθουν πολύ άβολα με αυτό .Αλλά ακόμα και αν απλά περιοριστεί στη θεραπεία ασθενειών, μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην είναι σε θέση να αντέχουν οικονομικά το κόστος μιας θεραπείας με CRISPR. Οπότε θα πρέπει να αποφασιστεί ποιοι πρέπει να έχουν πρόσβαση και πόσο πρέπει να κοστίζει.

 

Όσον αφορά εμένα προβληματίζομαι με το ότι από τη μια πλευρά μπορούμε να κάνουμε όλα αυτά τα απίστευτα πράγματα με εργαλεία όπως το CRISPR, αλλά από την άλλη θα έπρεπε πράγματι να τα κάνουμε;

 

[Η λέξη CRISPR προκύπτει από τα αρχικά των λέξεων Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats. Πρόκειται για ένα σύστημα που παρουσιάζεται τόσο σε προκαρυωτικούς οργανισμούς όσο και σε Αρχαία και αποτελεί έναν τρόπο άμυνας των οργανισμών αυτών ενάντια στην εισβολή ξένου νουκλεϊκού οξέος το οποίο προέρχεται από κατώτερες δομικά και λειτουργικά μονάδες, δηλαδή κατά κύριο λόγο από βακτηριοφάγους και πλασμίδια. Αποτελεί δηλαδή κατά κάποιο τρόπο το σύστημα «προσαρμοστικής ειδικής ανοσίας των προκαρυωτικών οργανισμών». Για να ενεργοποιηθεί το σύστημα αυτό θα πρέπει να έχει προηγηθεί μια πρώτη μόλυνση από το ίδιο νουκλεϊκό οξύ. Ο τρόπος δράσης του CRISPR θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο δράσης των RNAi στους ευκαρυωτικούς οργανισμούς. Το CRISPR αποτελεί επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες, που είναι είτε συνεχόμενες, είτε διαχωρίζονται από ενδιάμεσες περιοχές DNA.] – Απόσπασμα από την εργασία: Δομική & λειτουργική ανάλυση της Cas9 του συστήματος CRISPR Ειρήνη Δερβίση Μαρία Δημητριάδου Μαρία Μαγδαληνή Κορυμπίδου Παναγιώτης Πουλής

 

 

 

Tina Hesman Saey
Μοριακός Βιολόγος

Science News Magazine

 

Το παρόν αποτελεί μετάφραση από άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Science News MagazineFacebook

Instagram

Follow Me on Instagram
 • It is Christmas in the heart that puts Christmas in the air !

  lecturesbureau: "It is Christmas in the heart
that puts Christmas in the air !"
  149
  0
 • Don't walk behind me , I may not lead . Don't walk in front of me , I may not follow . Walk beside me and be my friend .

  lecturesbureau: "Don't walk behind me , I may not lead .
Don't walk in front of me , I may not follow .
Walk beside me and be my friend ."
  336
  1
 • To be human is to love

  lecturesbureau: "To be human is to love"
  322
  0
 • At Christmas , all roads lead home !

  lecturesbureau: "At Christmas , all roads lead home !"
  309
  0
 • Love is the only Reality .

  lecturesbureau: "Love is the only Reality ."
  375
  1
 • The mediocre teacher tells . The good teacher explains . The superior teacher demonstrates . The great teacher inspires .

  lecturesbureau: "The mediocre teacher tells .
The good teacher explains .
The superior teacher demonstrates .
The great teacher inspires ."
  238
  1
 • He who knows that enough is enough will always have enough .

  lecturesbureau: "He who knows that enough is enough
will always have enough ."
  285
  0
 • How people treat you is their karma . How you react is yours .

  lecturesbureau: "How people treat you is their karma .
How you react is yours ."
  305
  0
 • There is only way to avoid criticism : do nothing , say nothing , and be nothing .

  lecturesbureau: "There is only way to avoid criticism :
do nothing ,
say nothing ,
and be nothing ."
  372
  0
 • Nature is the Art of God

  lecturesbureau: "Nature is the Art of God"
  394
  0