fbpx

Είτε το πιστεύετε ή όχι, η αγορά έχει τρεις λόγους αισιοδοξίας (MOHAMED A. EL-ERIAN)

Είτε το πιστεύετε ή όχι, η αγορά έχει τρεις λόγους αισιοδοξίας (MOHAMED A. EL-ERIAN)

Το να πούμε ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν επώδυνο για τους επενδυτές, Θα ήταν λίγο. Υπέστησαν βαριές απώλειες όσοι κατείχαν μετοχές, εταιρικά ομόλογα, τίτλους αναδυόμενων αγορών, κρυπτονομίσματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία, και για το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων έξι μηνών, δεν έλαβαν καμία προστασία από κρατικά ομόλογα των οποίων οι παραδοσιακές ιδιότητες μείωσης του κινδύνου, έδωσαν τη θέση τους σε μεγάλες απώλειες.

Πραγματικά, εκτός από το πετρέλαιο και κάποια άλλα εμπορεύματα, ήταν μια θλιβερή εικόνα παντού στις αγορές. είναι ζήτημα χρόνου μέχρι να ακολουθήσουν την ίδια πορεία οι αποτιμήσεις σε ιδιωτικά κεφάλαια.

 

Πρόκειται για ένα περιβάλλον στο οποίο είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς με αισιοδοξία, ιδιαίτερα όταν τόσοι πολλοί αναλυτές προειδοποιούν ότι ενδέχεται να υπάρχουν πρόσθετες απώλειες τόσο στις δημόσιες όσο και στις ιδιωτικές αγορές. Ωστόσο τρία είναι ήδη εμφανή.

 

Πρώτον, η γνήσια και βιώσιμη αξία αποκαθίσταται μετά από μία περίοδο κατά την οποία οι τιμές των assets έχουν αυξηθεί τεχνητά, και στρεβλώθηκαν από τεράστιες και προβλέψιμες ενέσεις ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες. Ήδη κάποιες σημαντικές μεμονωμένες μετοχές είναι υπερπουλημένες, Έχοντας τεχνικά μολυνθεί από ένα γενικευμένο sell-off καθώς υποχωρεί η ρευστότητα.

 

Δεύτερον, μετά την πτώση των μετοχών και κατά τη διαδικασία βιώνοντας ιστορικές ζημιές, τα κρατικά ομόλογα αναλαμβάνουν εκ νέου τον ρόλο τους ως μέσα άμβλυνσης του ρίσκου σε διαφοροποιημένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Αυτά είναι καλύτερα νέα για τους επενδυτές που στο μεγαλύτερο μέρος του α΄ εξαμήνου του τρέχοντος έτους, θεώρησαν ότι δεν υπήρχε μέρος να κρυφτούν.

 

Ένας λόγος για την επιστροφή του παραδοσιακού συσχετισμού μεταξύ της τιμής των κρατικών ομολόγων (το asset χωρίς ρίσκο) και των μετοχών (ριψοκίνδυνο asset), είναι ότι οι τρεις βασικοί παράγοντες ρίσκου έχουν εξελιχθεί διαδοχικά -ο τρίτος λόγος αισιοδοξίας. Εάν είχαν λειτουργήσει ταυτόχρονα, η ζημιά στις αγορές και στην οικονομία θα ήταν σημαντικά χειρότερη,

 

Το selloff της αγοράς ξεκίνησε με αυξημένο ρισκο επιτοκίων, εξαιτίας του πληθωρισμού και της υποτονικής λειτουργίας αντίδρασης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Αυτό έπληξε ισχυρά, ομόλογα και μετοχές. Τις προηγούμενες εβδομάδες εμφανίστηκε υψηλότερος πιστωτικός κίνδυνος καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι η καθυστερημένη αντίδραση της Fed να συμβαδίσει με την πληθωριστική πραγματικότητα, θα οδηγούσε την οικονομία σε ύφεση. Όσο περισσότερο επιμένουν οι δύο αυτοί κίνδυνοι, τόσο μεγαλύτερη είναι η απειλή της απελευθέρωσης του τρίτου, πιο επιζήμιου παράγοντα κινδύνου: το άγχος στη λειτουργία της αγοράς.

 

Για τους long επενδυτές, θα αποδειχθεί ωφέλιμο με τον καιρό η έξοδος των αγορών από ένα τεχνητό καθεστώς που διατηρήθηκε για πάρα πολύ καιρό από τη Fed και το οποίο είχε ως αποτέλεσμα σχετικές στρεβλώσεις τιμών, κακή κατανομή πόρων και τους επενδυτές να μην έχουν εικόνα των εταιρικών και κρατικών θεμελιωδών. Η υπόσχεση τώρα είναι αυτή του πιο βιώσιμου προορισμού. Δυστυχώς, συνοδεύεται από μια δυσάρεστα άβολη ταραχώδη διαδρομή.

 

 

 

Mohamed A. El-Erian

Πηγή: https://www.capital.gr

Εικόνα: https://www.ot.gr/tag/anakampsi/



Facebook

Instagram

Follow Me on Instagram