fbpx

Και συ τέκνον Βρούτε;

Και συ τέκνον Βρούτε;

Ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας πρωταγωνίστησε στον μετασχηματισμό του Ρωμαϊκού κράτους από Δημοκρατία σε Αυτοκρατορία.
Το 59 π.Χ. εκλέγεται ύπατος και κατορθώνει να υποτάξει την πέρα από τις Άλπεις Γαλατία (που περιελάμβανε και μεγάλο μέρος της Ελβετίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας). Μετά τον θάνατο του Κράσου, ο Πομπήιος, ανακαλεί τον Καίσαρα με σκοπό να τον εξουδετερώσει. Ο Καίσαρας οργανώνει το στρατό του στον Ρουβίκωνα ποταμό και τελικά αποφασίζει να τον διασχίσει και να βαδίσει εναντίον της Ρώμης (εξ ου και η φράση «διέβη τον Ρουβίκωνα) . Ο Ρουβίκωνας είναι ένας μικρός ποταμός, κοντά στο Ρίμινι της Ιταλίας. Ήταν το όριο που χώριζε την Ιταλία από τη Γαλατία και μετά από αυτό, κανείς Ρωμαίος δεν επιτρεπόταν να έχει τον έλεγχο του στρατού του, ώστε να μη γίνεται απειλητικός για τη Ρωμαϊκή εξουσία. Όποιος το τολμούσε, ήταν εχθρός της Ρώμης και θα εκτελούνταν.Ο νόμος αυτός ονομαζόταν «imperium» και προστάτευε τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία από στρατιωτικά πραξικοπήματα.

Ο Καίσαρας διέσχισε τον Ρουβίκωνα μαζί με τη 1…3η Λεγεώνα και μπήκε ένοπλος στη Ρώμη.Στις 10 Ιανουαρίου του 49 π.Χ., ο Ιούλιος Καίσαρας διέσχισε τον ποταμό Ρουβίκωνα και κήρυξε πόλεμο εναντίον της Ρωμαϊκής Συγκλήτου και του πρώην συμμάχου του, Πομπήιου. Στη Ρώμη σύντομα διαπίστωσαν ότι «διέβη τον Ρουβίκωνα», δηλαδή επέλεξε τον πόλεμο.Ήταν μια πράξη τόσο σημαντική, που η φράση έμεινε συμβολικά στην καθημερινή γλώσσα των ευρωπαϊκών λαών.Τότε λέγεται πως ακούστηκε από τον δεινό ρήτορα, πολεμιστή και πολιτικό, άλλη μία απ’ τις ιστορικές του ρήσεις: «Ο κύβος ερρίφθη»!Ο μεγάλος στρατηγός ήξερε πολύ καλά, ότι μετά από αυτή την κίνηση, δεν υπήρχε γυρισμός.«O κύβος ερρίφθη» ή στα λατινικά: alea jacta est ή jacta alea est..
Ο Καίσαρ, ο οποίος φυσικά γνώριζε τον νόμο, αμφιταλαντεύθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα προτού αποφασίσει να διαβεί τον Ρουβίκωνα με συντεταγμένο στρατό.Έτσι έμεινε η φράση αυτή παροιμιώδης, να λέγεται σε περιπτώσεις που μετά από πολλές σκέψεις και αμφιταλαντεύσεις λαμβάνεται μια παράτολμη απόφαση, αλλά, με πλήρη επίγνωση των συνεπειών που μπορεί να προκύψουν και την ανάγκη αντιμετώπισης αυτών.Θεωρείται ότι η φράση ανήκει αρχικά στον Μένανδρο, αγαπημένο ποιητή του Καίσαρα .
Τον Μάρτιο του 44 π.Χ., όταν ο Καίσαρ πήγαινε στη Σύγκλητο για την τελευταία συνέλευση πριν αναχωρήσει για μια εκστρατεία, η συνωμοσία των 60, που ήταν ο Μάρκος Ιούνιος Βρούτος, ο Γάιος Κάσσιος Λογγίνος, ο Δέκιμος Βρούτος Αλβίνος, ο Γάιος Τρεμπόνιος και παλιοί οπαδοί του Πομπήιου τον μαχαίρωσαν 23 φορές την ώρα που ήταν μπροστά από το άγαλμα του Πομπήιου. Κατά τη στιγμή της δολοφονίας του ο Καίσαρας αντιλήφθηκε μέσα στους δολοφόνους και τον Βρούτο , που τον θεωρούσε γιο του και που τόσο τον είχε προσέξει και τιμήσει.Τότε φώναξε τη φράση : «Και συ τέκνον Βρούτε ;»
Η έκφραση αυτή χρησιμοποιείται σήμερα σε περιπτώσεις αναπάντεχης προδωσίας από αχάριστους ανθρώπους , που ανταποδίδουν με κακό τις ευεργεσίες , που τους έκαναν .

Η διακυβέρνηση της χώρας κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας του Ιούλιου Καίσαρα ήταν εξαίρετη.

 
wikipedia

 

Εικόνα (β): Εικονογράφηση του Μάικλ Κόρμακ: ‘Ο Ιούλιος Καίσαρας διαβαίνει τον Ρουβικώνα’, 2005, για το CCG ‘Αναχρονισμός’.

.



Facebook

Instagram

Follow Me on Instagram