fbpx

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΤΡΩΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΤΡΩΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Είδαμε σε περίληψη την μυθική εκδοχή της αφορμής της έναρξης του Τρωικού πολέμου.
Ήταν θέμα τιμής ενός βασιλιά που του άρπαξαν την γυναικά ;
Υπήρξαν οι θεές που η φιλοκαλία τους προκάλεσε τόση αναταραχή και τόσους θανάτους; ή κάτι άλλο συνέβαινε;
Αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία, λίγο πριν από την έναρξη το Τρωικού πολέμου και στην πλευρά των Αχαιών η Μυκηναίων θα δει να έχει αναπτυχθεί ένας πολιτισμός και μια άνοδος του βιοτικού επιπέδου στην Πελοπόννησο και των γύρω από αυτήν περιοχών.
Ο λεγόμενος Μυκηναϊκός πολιτισμός,ήταν ο πρώτος Ελληνικός της Ύστερης εποχής του χαλκού που αναπτύχθηκε την περίοδο 1600-1100 π.Χ.,
κυρίως στην κεντρική και νότια Ελλάδα από όπου και το πολύ μεγάλο ποσοστό των δυνάμεων που έλαβαν μέρος στον Τρωικό πόλεμο.
Κατά την περίοδο ακμής του εξαπλώθηκε και στην Κρήτη, στα νησιά του Αιγαίου και στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στη Κύπρο. .
Οι Μυκηναίοι Έλληνες του 13ου αιώνα π.Χ. είχαν αποικίσει την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη και άρχισαν να κάνουν εισβολές στην Mικρά Ασία.
Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσαν να αφήσουν ήσυχη την Τροία, μια πλούσια Πόλη – Κράτος ήταν που θα έδινε το φιλί της ζωής στις καταρρέουσες πόλεις των Αχαιών και των συμμάχων τους. Η Τροία κατείχε σημαντική στρατηγική θέση στη ΝΔ είσοδο του Ελλησπόντου ελέγχοντας τη θαλάσσια οδό μεταξύ Αιγαίου και Προποντίδας και τον Εύξεινο Πόντο, αλλά και τις χερσαίες οδούς που συνέδεαν τα ευρωπαϊκά κράτη με τη Μικρά Ασία μέσω διαβάσεων του Ελλησπόντου. Εκμεταλλεύτηκε την εξαίρετη γεωστρατηγική της θέση , για να φορολογεί τους εμπορευόμενους που χρησιμοποιούσαν τις προαναφερόμενες χερσαίες και θαλάσσιες οδούς.
Επίσης, η Τροία έκανε εξαγωγές στον μυκηναϊκό κόσμο, στην Κύπρο και τη Μέση Ανατολή αλιεύματα, δούλους, εξειδικευμένους τεχνίτες, και τα περίφημα άλογά της.
Ήταν μια ακμάζουσα και πλούσια πόλη και η έδρα και πιθανώς η πρωτεύουσα της Ασσούβα, ( Συνομοσπονδίας κρατών-πόλεων της 2ης χιλιετίας π.Χ. στην Β,Δ, Μ.Ασια )
Ο 13ος αι π.Χ. ήταν πολύ σημαντικός για τις χώρες της Ανατολική Μεσογείου και του Αιγαίου, γιατί κορυφώθηκαν οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις πολιτικοστρατιωτικές δυνάμεις, τους Αιγύπτιους, τους Χετταίους, τους Μυκηναίους (Αχαιούς) και τις ανερχόμενες δυτικομικρασιατικές ομοσπονδίες στις οποίες ανήκε η Τροία.
Ο μυκηναϊκός κόσμος είχε ήδη αρχίσει να αποσυντίθεται, λόγω πενίας και αναρχίας.
Οι Αχαιοί βασιλείς αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα, καθώς τα εργαστήριά τους έδιναν τη μισή παραγωγή, υπήρχε έλλειψη δούλων και εργατών και οι χώρες τους υπέφεραν από υπερπληθυσμό.
Οι εμπορικοί δρόμοι απειλούνταν από επιδρομές και τα πλούτη τους εξανεμίζονταν.
Έπρεπε να εξασφαλίσουν νέους πόρους και εισοδήματα, να λεηλατήσουν πλούτη άλλων χωρών και να διανοίξουν νέες εμπορικές οδοί.
Από την άλλη πλευρά, η Τροία συγκέντρωνε την μήνη των Αχαιών που ήταν οι ισχυρότεροι ναυτικοί του Αιγαίου και θίγονταν από τον απόλυτο Τρωικό έλεγχο του Ελλήσποντου. Επιπλέον, ήταν σημαντικό εμπόδιο και για τις επεκτατικές τους βλέψεις στις μικρασιατικές ακτές που θα τους απέδιδε λάφυρα.
Οι Αχαιοί λοιπόν είχαν αρκετούς λόγους να επιτεθούν στην Τροία, εκμεταλλευόμενοι μάλιστα την αδυναμία των Χετταίων εκείνη την εποχή.
Λένε ότι οι πόλεμοι αν εξαιρέσεις του Εθνικοαπελευθερωτικούς πολέμους , έχουν οικονομικά κίνητρα και η ιστορία διαχρονικά αυτό απέδειξε.

Σταύρος Π. Καπλάνογλου

Α’ ΜΕΡΟΣ : ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ – ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ Ο ΜΥΘΟΣ

ΠΗΓΗ : giapraki.com

EIKONA : e-didaskalia.blogspot.com



Facebook

Instagram

Follow Me on Instagram