fbpx

Πώς να ξεχωρίσεις τα βασικά στον νυχτερινό ουρανό…

Πώς να ξεχωρίσεις τα βασικά στον νυχτερινό ουρανό…

Πού είναι η Μεγάλη Άρκτος;
Πώς βρίσκουμε τον Ωρίωνα;
Ιδού, με πολύ απλά λόγια, μερικοί βασικοί αστερισμοί που μπορείτε να διακρίνετε με γυμνό μάτι στον νυχτερινό ουρανό.

Ο Ωρίωνας


Ξεχωρίζει εύκολα, ακόμα και στον ουρανό της Αθήνας, από τα τρία πολύ λαμπερά αστεράκια που είναι στην ευθεία και πολύ κοντά μεταξύ τους. Αν κοιτάξεις προσεκτικότερα, θα δεις ότι έχουν από δύο αστέρια σε κάθε τους πλευρά. Στην φωτογραφία παρακάτω, ο Ωρίωνας φαίνεται στην άκρη δεξιά.

Σημαντική σημείωση: Ο Ωρίωνας είναι αμφιφανής αστερισμός, πράγμα που σημαίνει πως δεν θα τον εντοπίσετε στον ελληνικό ουρανό το καλοκαίρι –είναι ορατός έξι μήνες τον χρόνο, περίπου από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο.

Η Μικρή Άρκτος

Είναι ένας από τους πρώτους αστερισμούς που μαθαίνουμε να βρίσκουμε ως αρχάριοι αστρο-παρατηρητές, ακριβώς επειδή είναι και ένας από τους ευκολότερους να εντοπιστεί. Είναι αυτός που έχει σχήμα μικρής κατσαρόλας, με τέσσερα αστέρια που σχηματίζουν ένα ορθογώνιο, και μετά άλλα τρία διαγώνια και προς τα επάνω, που σχηματίζουν το «χερούλι» της κατσαρόλας.

Η Μεγάλη Άρκτος

Επίσης «κατσαρολάκι», αλλά μεγαλύτερο (δηλαδή με μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των αστεριών) και ανάποδο –με το «χερούλι» προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνο της Μικρής Άρκτου. Στην πραγματικότητα, η «κατσαρόλα» δεν είναι ολόκληρη η Μεγάλη Άρκτος, αλλά τα επτά πιο λαμπερά αστέρια της, αυτά που συνήθως φαίνονται με γυμνό μάτι. Ολόκληρος ο αστερισμός είναι αυτός:

Ο Κύκνος

Επίσης εύκολα εντοπίσιμος, ο Κύκνος αποτελείται από δέκα (τα ορατά με γυμνό μάτι –στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου δέκα, είναι 262) αστέρια που σχηματίζουν μεταξύ τους ένα ασύμμετρο κεφαλαίο Χ.

Αμφιφανής όπως και ο Ωρίωνας, ο Κύκνος φαίνεται στον ουρανό της Ελλάδας μόνο το καλοκαίρι.

 

Η Κασσιόπη

Ορατή όλο τον χρόνο στον ελληνικό ουρανό, και εύκολα αναγνωρίσιμη, η Κασσιόπη είναι το W ή πολύ ανοιχτό κεφαλαίο Μ που σχηματίζουν τα πέντε φωτεινότερα αστέρια της. Θα την εντοπίσετε, ακόμα και τις νύχτες με Πανσέληνο, κοντά στην Μικρή Άρκτο και τον Πολικό Αστέρα.

 

Πηγή: http://physics4u.gr/

Εικόνα: http://physics4u.gr/



Facebook

Instagram

Follow Me on Instagram