fbpx

Κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας: χαρακτηριστικά συμπτώματα

Κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας: χαρακτηριστικά συμπτώματα

Η κατάθλιψη είναι μια συχνότατη ψυχική νόσος που όμως επηρεάζει τον κάθε άνθρωπο διαφορετικά.

Κοινός παρονομαστής των διαφόρων εκφάνσεών της είναι μεν η επίμονη θλίψη, ωστόσο τα γενικότερα συμπτώματα που τη χαρακτηρίζουν μπορεί να διαφέρουν πολύ μεταξύ των πασχόντων.

 

Μια σχεδόν άγνωστη και αρκετά παρεξηγημένη μορφή κατάθλιψης είναι η λεγόμενη κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας. Ιδιαίτερο γνώρισμά της είναι ότι το άτομο βρίσκεται μεν σε κακή ψυχολογική κατάσταση, μπορεί όμως να ανταπεξέλθει στις εργασιακές, οικονομικές και λοιπές υποχρεώσεις του, επομένως η κατάθλιψή του παραμένει κατά κάποιο τρόπο συγκαλυμμένη ακόμη και από τα πιο κοντινά του πρόσωπα.

 

 

Μια βασική διαφορά ανάμεσα στην κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας και τη μείζονα (κλινική) κατάθλιψη είναι ότι στην πρώτη περίπτωση το αίσθημα απελπισίας δεν είναι τόσο έντονο, ωστόσο η κατάθλιψη επηρεάζει σε εξίσου μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής του ατόμου.

 

Η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας, όπως και κάθε μορφή κατάθλιψης, στερεί από το άτομο το ενδιαφέρον και την απόλαυση απλών καθημερινών δραστηριοτήτων και κοινωνικών επαφών με φίλους και συγγενείς. Τα άτομα με κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας διατηρούν ως έναν βαθμό την κοινωνική τους ζωή και δεν διακόπτουν τη δουλειά ή τις σπουδές τους. Ωστόσο, όταν φέρνουν εις πέρας τις υποχρεώσεις τους έχουν την τάση να απομονώνονται και να κλείνονται στον εαυτό τους.

 

 

Στη συνέχεια θα δείτε 7 συνήθη συμπτώματα που χαρακτηρίζουν την κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας.

 

1. Ο χρόνος προκαλεί άγχος

Αν και το άτομο πετυχαίνει τους στόχους του και ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις του, έχει μια επίμονη αίσθηση ότι ο χρόνος του πηγαίνει χαμένος. Ακόμη και ένα νέο χόμπι ή μια καινούρια δουλειά μοιάζουν άσκοπη απασχόληση και κάνουν το άτομο να αναρωτιέται συνεχώς αν σπαταλάει τον χρόνο του μ’ αυτή.

 

2. Συνεχής αυτοκριτική

Το άτομο είναι πολύ αυστηρό με τον εαυτό του επειδή πιστεύει ότι οι επιτυχίες του δεν είναι σημαντικές. Οι προσδοκίες που έχει από τον εαυτό του είναι πολύ μεγάλες, γι’ αυτό και δυσκολεύεται να τις φτάσει. Η συνεχής πίεση που ασκεί το άτομο στον εαυτό του αναπόφευκτα επιβαρύνουν την ψυχολογική και πνευματική του κατάσταση.

 

3. Υπερβολική σκέψη

Ασχέτως πόσο σημαντικό είναι ένα πρόβλημα, το άτομο το σκέφτεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να εξαντλεί τις δυνάμεις του.

 

4. Έλλειψη κατανόησης

Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των ατόμων με κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας καταφέρνουν να διατηρήσουν τη δουλειά τους, να φροντίζουν επαρκώς το σπίτι τους και να μην αμελούν τις υποχρεώσεις τους, οι γύρω τους τείνουν να υποτιμούν το πόσο βασανίζονται και αγωνιούν. Αποτέλεσμα είναι το άτομο να νιώθει πως τα συναισθήματά του παραβλέπονται επειδή δεν συμπεριφέρεται σαν «κανονικός» καταθλιπτικός.

 

5. Μόνιμη θλίψη

Το άτομο νιώθει ένα μόνιμο «μούδιασμα», ακόμη κι όταν συμμετέχει σε ευχάριστες δραστηριότητες, όπως ένα πάρτι ή μια εκδρομή με φίλους.

 

6. Ανθυγιεινές στρατηγικές διαχείρισης

Η υπερβολική φόρτιση του ατόμου το οδηγεί σε ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως η κατάχρηση αλκοόλ και φαρμάκων, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει στρεσογόνες καταστάσεις. Πολλά άτομα με κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας προβαίνουν σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές με στόχο να «καθαρίσουν» το μυαλό τους.

 

7. Υπερβολική ενασχόληση με συγκεκριμένες δραστηριότητες

Δύο παραδείγματα είναι η ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή η παρακολούθηση τηλεοπτικών σειρών για πολλές ώρες. Οι δραστηριότητες αυτές μοιάζουν φυσιολογικές, ωστόσο στην περίπτωση της κατάθλιψης υψηλής λειτουργικότητας το άτομο τις χρησιμοποιεί για να ξεφύγει από την πραγματικότητα.

 

Συμπέρασμα

Η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας συχνά περνά απαρατήρητη από το φιλικό και συγγενικό περιβάλλον ή και υποτιμάται από τον ίδιο τον πάσχοντα, καθώς θεωρείται λιγότερο σοβαρή. Δεν είναι όμως καθόλου υγιές ένα άτομο να ζει μέσα στο άγχος και στην αυτοκριτική, να νιώθει μονίμως μουδιασμένο και να μην μπορεί να χαρεί τίποτα.

 

Η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας, όπως και κάθε μορφή κατάθλιψης, μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί ώστε το άτομο να μπορεί να απολαύσει την ποιότητα ζωής που του αξίζει.

 

 

 

 

Πηγή: www.onmed.gr

 

 

 

Εικόνα: https://www.cwcrecovery.com/blog/addiction-and-depression/

 



Facebook

Instagram

Follow Me on Instagram