fbpx

Η Ιφιγένεια σώζει τον αδελφό της Ορέστη . Kαι έτσι τελειώνει η κατάρα των Ατρειδών (LECTURES BUREAU)

Η Ιφιγένεια σώζει τον αδελφό της Ορέστη . Kαι έτσι τελειώνει η κατάρα των Ατρειδών (LECTURES BUREAU)

Το τέλος της κατάρας των Ατρειδών

Με την Ιφιγένεια εν Ταύροις ο Ευριπίδης προσθέτει ένα ακόμη κεφάλαιο στη διαδικασία θεραπείας του Ορέστη από την τρέλα των ενοχών.

Σύμφωνα με τον χρησμό και την εντολή του Απόλλωνα ο Ορέστης έπρεπε να πάρει από το ναό στην Ταυρίδα το άγαλμα της θεάς Άρτεμης και να το φέρει στην Αθήνα για να λυτρωθεί από τη μανία των Ερινύων που τον κυνηγούσαν σαν μητροκτόνο.

Στο ναό της Αρτέμιδος στην Ταυρίδα γίνονταν ανθρωποθυσίες. Ειδικά θυσίαζαν στη θεά τους Έλληνες που συνελάμβαναν στη χώρα. Πριν τη σφαγή γινόταν εξαγνισμός των θυμάτων.

Μόλις ο Ορέστης και ο φίλος και ξάδελφός του Πυλάδης έφτασαν στο ναό συνελήφθησαν από βάρβαρους ως ιερόσυλοι.
Σύμφωνα με δικούς τους νόμους και καθώς ο βασιλιάς της Ταυρίδας, Θόας μισούσε τους ξένους και τους Έλληνες, έπρεπε να θυσιαστούν.

Προτού λοιπόν θανατωθούν ως θυσία προς τη Θεά Αρτέμιδα, οδηγούνται για εξαγνισμό, στο ναό της Θεάς, από την ιέρεια του ναού. Όμως ιέρεια του Ναού της Θεάς είναι η αδελφή του Ορέστη η Ιφιγένεια.

Η Ιφιγένεια έχει δει κακό όνειρο τη νύχτα, ότι πέθανε στο Άργος ο αδελφός της Ορέστης και έχει βγει τώρα το πρωί στον αέρα και στο φως να το διηγηθεί και έτσι να το ακυρώσει.

Ενώ λοιπόν Πυλάδης και Ορέστης ήταν φυλακισμένοι, προκειμένου να θυσιαστούν στη θεά, η Ιφιγένεια βρήκε την ευκαιρία να ρωτήσει τους ξένους για την πατρίδα της και έτσι να αναγνωριστούν. Μόλις πληροφορήθηκε και τον σκοπό του ταξιδιού τους, η Ιφιγένεια μηχανεύτηκε τέχνασμα για να μπορέσει ο Ορέστης να πάρει το άγαλμα της Άρτεμης από την Ταυρίδα και να το πάει στην Αττική, να γλιτώσει από τη θυσία και να καταφέρουν όλοι μαζί -Ορέστης, Πυλάδης, Ιφιγένεια- να γυρίσουν στην πατρίδα τους.
Θα προφασιστεί στον βασιλιά Θόαντα ότι τα υποψήφια θύματα είναι μολυσμένα, επειδή άγγιξαν το άγαλμα της θεάς με τα χέρια τους, και πρέπει να εξαγνιστούν και να πλυθεί στη θάλασσα και το άγαλμα της θεάς (1033-1040).
Έτσι η Ιφιγένεια απομακρύνει τους φρουρούς με το πρόσχημα της μυστικότητας της τελετής, επιβιβάζονται στο καράβι αλλά ο Ποσειδώνας ρίχνει το καράβι στην ακτή. Θα σωθούν από τον Θόαντα με την παρέμβαση της θεάς της Αθήνας η οποία θα οδηγήσει με ασφάλεια το πλοίο στην Αττική, όπου οι δραπέτες θα κτίσουν ναό στην Άρτεμη.

Γάμος του Ορέστη και θάνατος

Αρραβωνιασμένος ο Ορέστης από τον πατέρα του Αγαμέμνονα με την εξαδέλφη του Ερμιόνη από παιδιά, χρειάστηκε να την απαγάγει όταν γύρισε από την Ταυρίδα, γιατί ο Μενέλαος στην Τροία αθέτησε τον λόγο του και έδωσε την κόρη του στον Νεοπτόλεμο.
Σκότωσε μάλιστα τον Νεοπτόλεμο στους Δελφούς, με προτροπή της Ερμιόνης.
Απέκτησαν ένα γιο, τον Τισαμενό και βασίλεψε εβδομήντα χρόνια.
Πέθανε ενενήντα χρονών και έδειχναν τον τάφο του στην Τεγέα, όπου του απέδιδαν θεϊκές τιμές, αφού πρώτα έστειλε αποίκους στη Μικρά Ασία για να αποκαταστήσουν τις κατεστραμμένες από τον Τρωικό πόλεμο πόλεις και τα ιερά τους. Και τούτο γιατί λοιμός κατέστρεψε το βασίλειό του λίγο καιρό πριν πεθάνει.

Στον Ορέστη έληξε η κατάρα των Ατρειδών.

LECTURES BUREAU

ΠΗΓΕΣ  :
1. wikipedia.org (λήμματα : ΟΡΕΣΤΗΣ, ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΤΑΥΡΟΙΣ)
2. greek-language.gr
3. kaliterilamia.gr

EIKONA : Pylades and Orestes Brought as Victims before Iphigenia, Benjamin West, 1766
wikipedia.org

 



Facebook

Instagram

Follow Me on Instagram