Αρχικά έπαιζε στο χρηματιστήριο σαν παίκτης… (Αντρέ Κοστολάνι) | Μέρος Α’

Αρχικά έπαιζε στο χρηματιστήριο σαν παίκτης… (Αντρέ Κοστολάνι) | Μέρος Α’

Με βραχυπρόθεσμο παιχνίδι μπορεί κάποιος να κερδίσει από το χρηματιστήριο ένα μικρό χαρτζιλίκι και να μάθει πολλά, αλλά το μεγάλο κέρδος έρχεται χάρη στις σωστές ιδέες, στη φαντασία και την υπομονή.
(Αντρέ Κοστολάνι)
Ο Αντρέ Κοστολάνι (1906-1999) υπήρξε ένας από τους πιο έμπειρους επενδυτές του 20ου αιώνα, με διεθνή εμβέλεια. Αρχικά σπούδασε Φιλοσοφία και Ιστορία της Τέχνης στην Βουδαπέστη. Στην πολυκύμαντη ζωή του κερδοσκόπησε με τα πάντα : καλαμπόκι , μπέικον , πετρέλαιο , ζάχαρη κλπ.
Ο Αντρέ Κοστολάνι επέλεγε προσεκτικά τις εταιρίες που επένδυε, λαμβάνοντας υπ’ όψιν του παράγοντες όπως η διοίκηση της εταιρίας, οι προοπτικές εξέλιξής της, τα προϊόντα, ο ανταγωνισμός και το μέγεθος του χρέους. Έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα όμως στο κατά πόσο η διοίκηση της εταιρίας ήταν ποιοτική και ειλικρινής. Και αυτό γιατί θεωρούσε ότι μια καλή διοίκηση μπορούσε να αντισταθμίσει μια παροδική κρίση, ενώ μια κακή διοίκηση σε ανάλογη περίπτωση δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει.
Συμβούλευε τους επενδυτές να τοποθετούν αρκετά μεγάλα ποσά σε δύο ή τρεις εταιρίες για τις οποίες γνωρίζουν κάτι και των οποίων η διοίκηση είναι αξιόπιστη, καθώς να εξετάζουν επενδύσεις μόνο σε εταιρίες που μπορούν να κατανοήσουν με πολύ μικρή προσπάθεια.
Στην αρχή της καριέρας του είχε παίξει στο χρηματιστήριο σαν παίκτης· και εξαιτίας αυτής της εμπειρίας του υποστήριζε ακράδαντα ότι με βραχυπρόθεσμο παιχνίδι μπορεί κάποιος να κερδίσει από το χρηματιστήριο ένα μικρό χαρτζιλίκι και να μάθει πολλά, αλλά το πολύ χρήμα έρχεται χάρη στις σωστές ιδέες, στη φαντασία και την υπομονή.
Δεν Υπάρχει “ Σίγουρη ” Κερδοσκοπία.
Σύμφωνα με τον Κοστολάνι οι αστάθμητοι παράγοντες έχουν την δυνατότητα να ανατρέψουν ακόμα και τους φαινομενικά πολύ σίγουρους υπολογισμούς. Και η πιο τέλεια οργανωμένη κερδοσκοπία στο χρηματιστήριο μπορεί να αποτύχει. Όχι γιατί περιέχει ένα λογικό λάθος αλλά γιατί η λογική του χρηματιστηρίου από τεχνικής πλευράς πότε πότε ξεπερνά τη λογική των θεμελιωδών αρχών. Πίστευε ότι το μόνο που ξεχνάει εύκολα ο παίκτης του χρηματιστηρίου είναι τον αστάθμητο παράγοντα. Ο οποίος όμως είναι πολύ πιο καθοριστικός στις κερδοσκοπίες από ότι οι ακριβέστερες στατιστικές.
Στην πολύχρονη καριέρα του, ήταν πολλές οι περιπτώσεις όπου οι αστάθμητοι παράγοντες είχαν ανατρέψει τους φαινομενικά πολύ σίγουρους υπολογισμούς του.
Υπάρχει ένας απεριόριστος αριθμός στοιχείων που ανήκουν στο υλικό των δεδομένων ενός κερδοσκόπου, π.χ. πόλεμος, κίνδυνος πολέμου ή ειρήνη, εξωτερική ή εσωτερική πολιτική. Όμως κάπου εδώ σταματά η επιστήμη και αρχίζει η διαίσθηση. Και η διαίσθηση είναι αποτέλεσμα της εμπειρίας δεκαετιών.
Το πιο επικίνδυνο πράγμα στο χρηματιστήριο είναι η έκπληξη. Τότε μπορούν μόνο ελάχιστοι να διατηρήσουν την ηρεμία και την αντικειμενικότητά τους. Η αιτία ενός χρηματιστηριακού κραχ κατά κύριο λόγο δεν είναι η αντικειμενική σκέψη, αλλά ένα μαζικό ψυχολογικό φαινόμενο.
Η Ψυχολογία Του Χρηματιστηρίου.«Αν το έπαιρνε κανείς κατά γράμμα, δεν θα έπρεπε να μιλάει για την “ψυχολογία του χρηματιστηρίου”, επειδή το χρηματιστήριο είναι ψυχολογία.». Ο παράγοντας “Ψυχολογία” κατείχε τον μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας στην διαμόρφωση της επενδυτικής στρατηγικής του Αντρέ Κοστολάνι.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου επαγγελματίες έχουν αποφασίσει, για τον έναν ή το άλλο λόγο, ύστερα όμως από ώριμη σκέψη, να πουλήσουν όλα τα χαρτιά τους. Και την στιγμή που εισέρχονται στην αίθουσα του χρηματιστηρίου μαθαίνουν ότι επικρατεί εκεί μια πολύ αισιόδοξη διάθεση. Και μέσα σε ένα δευτερόλεπτο έχουν αλλάξει γνώμη και αντί να πουλήσουν αγοράζουν επιπλέον χαρτιά.
Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα το χρηματιστήριο είναι κατά 90% ψυχολογία. Μακροπρόθεσμα όμως, οι θεμελιώδεις αρχές, (τα fundamentals), είναι αυτές που παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο.
Βραχυπρόθεσμα η κατάσταση της οικονομίας δεν έχει καμία απολύτως επίδραση στις τιμές των μετοχών, στα επιτόκια και στις τάσεις του Οικονομικού κλάδου. Για μακροχρόνιες τάσεις, όμως, η ψυχολογία δεν παίζει πια τόσο ουσιαστικό ρόλο. Εταιρίες όπως η ΙΒΜ δεν θα είχαν γίνει ποτέ αυτό που είναι, αν δεν υπήρχαν ουσιαστικοί λόγοι για να πετύχουν. Δεν ήταν η ψυχολογία που έκανε τις μετοχές αυτών των εταιριών να φτάσουν σ’ αυτό το ύψος. Η γενική κατάσταση της οικονομίας και ιδιαίτερα αυτή των επιμέρους κλάδων αποφασίζει για την ποιότητα και τις μελλοντικές αποδόσεις των μετοχών. Όποιος μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθεί ένας κλάδος επί σειρά ετών, μπορεί να κερδίσει πολλά.
Ελεγε χαρακτηριστικα ότι πρέπει να κλείνεις τα μάτια στο χρηματιστήριο , για να μπορείς να βλέπεις καλύτερα.

 
Μέρος Β’: http://www.lecturesbureau.gr/1/he-initially-played-in-the-stock-market-as-a-player-part-b-1233/ 

 
Η Ψυχολογία του Χρηματιστηρίου, Οι Καλύτερες Ιστορίες του Χρηματιστηρίου, Πως θα Κερδίσετε Στο Χρηματιστήριο, εκδόσεις Στούπα. * Ιστοσελίδα www.wikipedia.gr

 

Εικόνα: https://www.autonomes-trading.de/kostolany.htmlFacebook

Instagram

Follow Me on Instagram
 • There are three classes of people : Those who see , those who see when they are shown , those who do not see .

  lecturesbureau: "There are three classes of people :

Those who see ,
those who see when they are shown ,
those who do not see ."
  189
  0
 • The cave you fear to enter holds the treasure you seek .

  lecturesbureau: "The cave you fear to enter
holds the treasure you seek ."
  289
  3
 • The only tyrant I accept in this world is the still voice within .

  lecturesbureau: "The only tyrant I accept in this world
is the still voice within ."
  313
  2
 • There is only one way to avoid criticism : DO NOTHING , SAY NOTHING , AND BE NOTHING .

  lecturesbureau: "There is only one way to avoid criticism :
DO NOTHING ,
SAY NOTHING ,
AND BE NOTHING ."
  463
  1
 • All my life I've looked at words as though I were seeing them for the first time .

  lecturesbureau: "All my life I've looked at words
as though I were seeing them for the first time ."
  237
  0
 • The world is divided into two classes , those who believe the incredible and those who do the improbable .

  lecturesbureau: "The world is divided into two classes ,

those who believe the incredible and
those who do the improbable ."
  339
  1
 • Live to the point of tears .

  lecturesbureau: "Live to the point of tears ."
  270
  0
 • The only one you need in your life is that person who shows you he needs you in his .

  lecturesbureau: "The only one you need in your life
is that person who shows you
he needs you in his ."
  371
  1
 • I love those who can smile in trouble .

  lecturesbureau: "I love those who can smile in trouble ."
  407
  2
 • The way you start your day determines how well you live your day !

  lecturesbureau: "The way you start your day
determines how well you live your day !"
  855
  1