Αρχικά έπαιζε στο χρηματιστήριο σαν παίκτης… (Αντρέ Κοστολάνι) | Μέρος Α’

Αρχικά έπαιζε στο χρηματιστήριο σαν παίκτης… (Αντρέ Κοστολάνι) | Μέρος Α’

Με βραχυπρόθεσμο παιχνίδι μπορεί κάποιος να κερδίσει από το χρηματιστήριο ένα μικρό χαρτζιλίκι και να μάθει πολλά, αλλά το μεγάλο κέρδος έρχεται χάρη στις σωστές ιδέες, στη φαντασία και την υπομονή.
(Αντρέ Κοστολάνι)
Ο Αντρέ Κοστολάνι (1906-1999) υπήρξε ένας από τους πιο έμπειρους επενδυτές του 20ου αιώνα, με διεθνή εμβέλεια. Αρχικά σπούδασε Φιλοσοφία και Ιστορία της Τέχνης στην Βουδαπέστη. Στην πολυκύμαντη ζωή του κερδοσκόπησε με τα πάντα : καλαμπόκι , μπέικον , πετρέλαιο , ζάχαρη κλπ.
Ο Αντρέ Κοστολάνι επέλεγε προσεκτικά τις εταιρίες που επένδυε, λαμβάνοντας υπ’ όψιν του παράγοντες όπως η διοίκηση της εταιρίας, οι προοπτικές εξέλιξής της, τα προϊόντα, ο ανταγωνισμός και το μέγεθος του χρέους. Έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα όμως στο κατά πόσο η διοίκηση της εταιρίας ήταν ποιοτική και ειλικρινής. Και αυτό γιατί θεωρούσε ότι μια καλή διοίκηση μπορούσε να αντισταθμίσει μια παροδική κρίση, ενώ μια κακή διοίκηση σε ανάλογη περίπτωση δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει.
Συμβούλευε τους επενδυτές να τοποθετούν αρκετά μεγάλα ποσά σε δύο ή τρεις εταιρίες για τις οποίες γνωρίζουν κάτι και των οποίων η διοίκηση είναι αξιόπιστη, καθώς να εξετάζουν επενδύσεις μόνο σε εταιρίες που μπορούν να κατανοήσουν με πολύ μικρή προσπάθεια.
Στην αρχή της καριέρας του είχε παίξει στο χρηματιστήριο σαν παίκτης· και εξαιτίας αυτής της εμπειρίας του υποστήριζε ακράδαντα ότι με βραχυπρόθεσμο παιχνίδι μπορεί κάποιος να κερδίσει από το χρηματιστήριο ένα μικρό χαρτζιλίκι και να μάθει πολλά, αλλά το πολύ χρήμα έρχεται χάρη στις σωστές ιδέες, στη φαντασία και την υπομονή.
Δεν Υπάρχει “ Σίγουρη ” Κερδοσκοπία.
Σύμφωνα με τον Κοστολάνι οι αστάθμητοι παράγοντες έχουν την δυνατότητα να ανατρέψουν ακόμα και τους φαινομενικά πολύ σίγουρους υπολογισμούς. Και η πιο τέλεια οργανωμένη κερδοσκοπία στο χρηματιστήριο μπορεί να αποτύχει. Όχι γιατί περιέχει ένα λογικό λάθος αλλά γιατί η λογική του χρηματιστηρίου από τεχνικής πλευράς πότε πότε ξεπερνά τη λογική των θεμελιωδών αρχών. Πίστευε ότι το μόνο που ξεχνάει εύκολα ο παίκτης του χρηματιστηρίου είναι τον αστάθμητο παράγοντα. Ο οποίος όμως είναι πολύ πιο καθοριστικός στις κερδοσκοπίες από ότι οι ακριβέστερες στατιστικές.
Στην πολύχρονη καριέρα του, ήταν πολλές οι περιπτώσεις όπου οι αστάθμητοι παράγοντες είχαν ανατρέψει τους φαινομενικά πολύ σίγουρους υπολογισμούς του.
Υπάρχει ένας απεριόριστος αριθμός στοιχείων που ανήκουν στο υλικό των δεδομένων ενός κερδοσκόπου, π.χ. πόλεμος, κίνδυνος πολέμου ή ειρήνη, εξωτερική ή εσωτερική πολιτική. Όμως κάπου εδώ σταματά η επιστήμη και αρχίζει η διαίσθηση. Και η διαίσθηση είναι αποτέλεσμα της εμπειρίας δεκαετιών.
Το πιο επικίνδυνο πράγμα στο χρηματιστήριο είναι η έκπληξη. Τότε μπορούν μόνο ελάχιστοι να διατηρήσουν την ηρεμία και την αντικειμενικότητά τους. Η αιτία ενός χρηματιστηριακού κραχ κατά κύριο λόγο δεν είναι η αντικειμενική σκέψη, αλλά ένα μαζικό ψυχολογικό φαινόμενο.
Η Ψυχολογία Του Χρηματιστηρίου.«Αν το έπαιρνε κανείς κατά γράμμα, δεν θα έπρεπε να μιλάει για την “ψυχολογία του χρηματιστηρίου”, επειδή το χρηματιστήριο είναι ψυχολογία.». Ο παράγοντας “Ψυχολογία” κατείχε τον μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας στην διαμόρφωση της επενδυτικής στρατηγικής του Αντρέ Κοστολάνι.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου επαγγελματίες έχουν αποφασίσει, για τον έναν ή το άλλο λόγο, ύστερα όμως από ώριμη σκέψη, να πουλήσουν όλα τα χαρτιά τους. Και την στιγμή που εισέρχονται στην αίθουσα του χρηματιστηρίου μαθαίνουν ότι επικρατεί εκεί μια πολύ αισιόδοξη διάθεση. Και μέσα σε ένα δευτερόλεπτο έχουν αλλάξει γνώμη και αντί να πουλήσουν αγοράζουν επιπλέον χαρτιά.
Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα το χρηματιστήριο είναι κατά 90% ψυχολογία. Μακροπρόθεσμα όμως, οι θεμελιώδεις αρχές, (τα fundamentals), είναι αυτές που παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο.
Βραχυπρόθεσμα η κατάσταση της οικονομίας δεν έχει καμία απολύτως επίδραση στις τιμές των μετοχών, στα επιτόκια και στις τάσεις του Οικονομικού κλάδου. Για μακροχρόνιες τάσεις, όμως, η ψυχολογία δεν παίζει πια τόσο ουσιαστικό ρόλο. Εταιρίες όπως η ΙΒΜ δεν θα είχαν γίνει ποτέ αυτό που είναι, αν δεν υπήρχαν ουσιαστικοί λόγοι για να πετύχουν. Δεν ήταν η ψυχολογία που έκανε τις μετοχές αυτών των εταιριών να φτάσουν σ’ αυτό το ύψος. Η γενική κατάσταση της οικονομίας και ιδιαίτερα αυτή των επιμέρους κλάδων αποφασίζει για την ποιότητα και τις μελλοντικές αποδόσεις των μετοχών. Όποιος μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθεί ένας κλάδος επί σειρά ετών, μπορεί να κερδίσει πολλά.
Ελεγε χαρακτηριστικα ότι πρέπει να κλείνεις τα μάτια στο χρηματιστήριο , για να μπορείς να βλέπεις καλύτερα.

 
Μέρος Β’: http://www.lecturesbureau.gr/1/he-initially-played-in-the-stock-market-as-a-player-part-b-1233/ 

 
Η Ψυχολογία του Χρηματιστηρίου, Οι Καλύτερες Ιστορίες του Χρηματιστηρίου, Πως θα Κερδίσετε Στο Χρηματιστήριο, εκδόσεις Στούπα. * Ιστοσελίδα www.wikipedia.gr

 

Εικόνα: https://www.autonomes-trading.de/kostolany.htmlFacebook

Instagram

Follow Me on Instagram
 • It's not the sentiments of men which make history BUT THEIR ACTIONS .

  lecturesbureau: "It's not the sentiments of men which make history
BUT THEIR ACTIONS ."
  194
  1
 • There is only one journey . Going inside yourself .

  lecturesbureau: "There is only one journey .
Going inside yourself ."
  347
  2
 • Love is composed of a single soul inhabiting two bodies .

  lecturesbureau: "Love is composed of a single soul
inhabiting two bodies ."
  275
  1
 • Little by little , one travels far .

  lecturesbureau: "Little by little ,
one travels far ."
  134
  0
 • What the caterpillar calls the end , the rest of the world calls a butterfly .

  lecturesbureau: "What the caterpillar calls the end ,
the rest of the world
calls a butterfly ."
  248
  0
 • Whatever you do , DO WITH ALL YOUR MIGHT !

  lecturesbureau: "Whatever you do ,

DO WITH ALL YOUR MIGHT !"
  254
  1
 • Love responsibility . Say : It is my duty , and mine alone , to save the Earth . If it is not saved , then I ALONE AM TO BLAME .

  lecturesbureau: "Love responsibility .
Say : It is my duty , and mine alone , to save the Earth .
If it is not saved , then I ALONE AM TO BLAME ."
  252
  0
 • The perfect Love is the one that gives everything and never expects anything in return .

  lecturesbureau: "The perfect Love is the one 
that gives everything
and never expects anything in return ."
  1808
  6
 • Liberty means Responsibility . That is why most men dread it .

  lecturesbureau: "Liberty means Responsibility .

That is why most men dread it ."
  283
  1
 • It is better to be envied than pitied .

  lecturesbureau: "It is better to be envied
than pitied ."
  258
  1